Helsinkiläiset innostuivat punkkibussista – Lääkäri: vilkkain punkkiaika vasta tulossa

Kesällä 2017 alkanutta, valtaosin kansalaiskeräyksellä toteutettavaa puutiaistutkimusta on jatkettu Lauttasaaressa ja Espoossa tänä kesänä.

– Vaikka punkkeja tuodaan meille miltei päivittäin, emme vielä tänä kesänä ole saaneet aivan sitä määrää punkkeja, mitä odotamme, kertoo lääkäri Janne Castrén Saaristolääkärit Oy:stä.

– Uskon kuitenkin, että määrät kasvavat elokuussa, kun ilmat viilenevät ja punkit liikkuvat taas vilkkaammin.

Helsingin yliopiston Haartman-instituutin ja Saaristolääkärit Oy:n yhteistyössä toteuttama keräys toimii siten, että kansalaiset voivat toimittaa Lauttasaaresta ja Espoosta löytämänsä puutiaiset punkkibussin pysäkeille.

Tutkimuksen tarkoituksena on saada lisätietoa TBE-virusta, borrelioosia ja muita tauteja kantavien punkkien yleisyydestä.Lauttasaaressa. Tutkimusalueena on myös Espoo.

Punkeista noin neljännes kantaa borrelioosia ja 1-2 prosenttia TBE-virusta. Borrelioosilta voi välttyä päivittäisen punkkisyynin avulla, ja tauti voidaan parantaa antibiootein.

TBE-virus aiheuttaa puutiaisaivokuumeen, jota vastaan voi suojautua vain rokotteen avulla.

Kerättävät punkit on syytä pitää ennen bussiin tuomista kylmässä jääkaapissa.

– Tärkeää on myös se, että punkit ovat todellakin peräisin niiltä alueilta, josta niiden kerääjät ilmoittavat, Castrén muistuttaa.

– Jos esimerkiksi espoolaisen perheen koirasta löydetään muualle Suomeen suuntautuneen mökkiviikonlopun jälkeen puutiaisia, kukaan ei voi varmuudella tietää, mistä punkit ovat todellisuudessa lähtöisin.

Espoossa TBE-viruksen perimää on tähän mennessä analysoitu muun muassa Kauklahdesta, Laurinlahdesta ja Tontunmäestä saaduista näytteistä.

– Näiltä alueilta on tullut tietoon toistuvia tapauksia, mikä viittaa siihen, että Espoossakin on paikoin, vaikkakin hyvin pienillä alueilla, TBE-virusta kantavia punkkeja.

Lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut