Helsinkiläiset innostuivat punkkibussista – Lääkäri: vilkkain punkkiaika vasta tulossa

Kuvituskuva. Sami Lettojärvi

Jari Pietiläinen

Kesällä 2017 alkanutta, valtaosin kansalaiskeräyksellä toteutettavaa puutiaistutkimusta on jatkettu Lauttasaaressa ja Espoossa tänä kesänä.

– Vaikka punkkeja tuodaan meille miltei päivittäin, emme vielä tänä kesänä ole saaneet aivan sitä määrää punkkeja, mitä odotamme, kertoo lääkäri Janne Castrén Saaristolääkärit Oy:stä.

– Uskon kuitenkin, että määrät kasvavat elokuussa, kun ilmat viilenevät ja punkit liikkuvat taas vilkkaammin.

Helsingin yliopiston Haartman-instituutin ja Saaristolääkärit Oy:n yhteistyössä toteuttama keräys toimii siten, että kansalaiset voivat toimittaa Lauttasaaresta ja Espoosta löytämänsä puutiaiset punkkibussin pysäkeille.

Tutkimuksen tarkoituksena on saada lisätietoa TBE-virusta, borrelioosia ja muita tauteja kantavien punkkien yleisyydestä.Lauttasaaressa. Tutkimusalueena on myös Espoo.

Punkeista noin neljännes kantaa borrelioosia ja 1-2 prosenttia TBE-virusta. Borrelioosilta voi välttyä päivittäisen punkkisyynin avulla, ja tauti voidaan parantaa antibiootein.

TBE-virus aiheuttaa puutiaisaivokuumeen, jota vastaan voi suojautua vain rokotteen avulla.

Kerättävät punkit on syytä pitää ennen bussiin tuomista kylmässä jääkaapissa.

– Tärkeää on myös se, että punkit ovat todellakin peräisin niiltä alueilta, josta niiden kerääjät ilmoittavat, Castrén muistuttaa.

– Jos esimerkiksi espoolaisen perheen koirasta löydetään muualle Suomeen suuntautuneen mökkiviikonlopun jälkeen puutiaisia, kukaan ei voi varmuudella tietää, mistä punkit ovat todellisuudessa lähtöisin.

Espoossa TBE-viruksen perimää on tähän mennessä analysoitu muun muassa Kauklahdesta, Laurinlahdesta ja Tontunmäestä saaduista näytteistä.

– Näiltä alueilta on tullut tietoon toistuvia tapauksia, mikä viittaa siihen, että Espoossakin on paikoin, vaikkakin hyvin pienillä alueilla, TBE-virusta kantavia punkkeja.

Aiheeseen liittyvää

  1. IL: Helsingissä on vain yksi puisto, jossa ei ole havaittu punkkeja – väitöstutkimuksen mukaan borrelioosi leviää kaupunkialueillakin
    11.7.2019 18:40
  2. Uusi lista korkean riskin punkkialueista: Vietätkö kesäsi näillä alueilla?
    29.4.2019 9:32
  3. Ensin raju tutina lentokentällä, sitten oksennus mökkimatkalla – näin salakavala borrelioosi piinaa Simoa, joka ei edelleenkään tiedä, milloin punkki iski
    10.4.2019 7:05

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut