Turvapaikkoja tarvitaan yhä useammin myös lemmikkieläimille – "Valitettavan tavanomaista, että lemmikkiä uhataan vahingoittaa"

Matilda Ekholm kertoo, että vuosien saatossa on tullut joitain tapauksia vastaan, joissa turvakodin kissa on tullut hoitoon. Kuvan kissa ei liity turvakotiin mitenkään. Juha Perämäki

Anniina Virtanen

Lemmikki voi viivästyttää pakenemista väkivaltaisesta kodista. Porvoon kaupungin lapsi- ja perhepalveluiden vastaavan palvelupäällikön Krista Lyyran mukaan on valitettavan tavanomaista, että lemmikkiä uhataan vahingoittaa, jos puoliso aikoo lähteä.

Lemmikki voi toimia esimerkiksi kiristyksen välineenä tai siihen voidaan purkaa vihaa toisen lähdön vuoksi. Lemmikki saatetaan jättää hoitamatta tai siihen voi kohdistua fyysistä väkivaltaa.

– Monesti huoli on erittäin suuri kotiin jääneistä lemmikeistä, Lyyra kertoo.

Porvoon turvakotiin hakeutui viime vuonna vajaa 220 asiakasta, joista aikuisia oli lähes 120 ja lapsia sata. Turvakotiin hakeudutaan, kun omassa kodissa ei ole enää turvallista olla esimerkiksi oman puolison väkivaltaisuuden tai väkivallan uhan vuoksi.

Osalla turvakotiin hakeutuneella on ollut lemmikki, joka myös tarvitsisi turvaa. Turvakotiin lemmikkiä ei kuitenkaan voi ottaa muun muassa turvallisuus- ja allergiasyistä.

Turvakodissa voi olla samanaikasesti useita perheitä ja lapsia. Lemmikeille ei ole sopivia tiloja, ja esimerkiksi lemmikkien ulkoitutus voisi olla haastavaa.

– Monesti asiakas ei uskalla liikkua yksin ulkona, jos on paennut väkivaltaa kotoaan, Lyyra sanoo.

Lapsiperheiden sosiaaliyöntekijä Krista Lyyra toivoo, että apua tarvitseva ei lemmikin vuoksi jättäisi tulematta turvakotiin. Turvakodin työntekijöillä on hyvin tiedossa, minne eläimen voi tarvittaessa viedä.

– Turvakodin apuna on myös sosiaalipäivystys, joka tarvittaessa auttaa etsimään lemmikille sopivan turvapaikan. Se voi olla löytöeläinkoti tai vapaaehtoisen koti, Krista Lyyra kertoo.

Jos lemmikki on jäänyt omaan asuntoon, eikä sitä väkivallan uhan takia voi hakea itse, sosiaalipäivystys on tarvittaessa pyytänyt virkavallan apua. Myös eläinsuojelua voidaan konsultoida tarpeen vaatiessa.

Porvoon eläinsuojeluyhdistyksen ylläpitämällä Tolkkisten kissatalolla muistetaan vuoden sisällä yksi tapaus, jossa turvakodin asiakas on tarvinnut lemmikille turvaa. Kissatalo on etsinyt sijaiskotiverkostoa vastaaville tapauksille, mutta vapaaehtoisia ei löytynyt.

Kissatalo ei ensisijaisesti ota hoitokissoja vastaan, mutta mahdollisuuksien mukaan pyrkii auttamaan ja vähintään ohjaa eteenpäin.

Turvakodin reilusta sadasta asiakkaasta noin kymmenkunnalla on ollut tilanne, jossa lemmikkikin tarvitsee turvaa. Porvoossa lemmikeille saadaan hyvin järjestettyä tuvapaikka, kun taas pääkaupunkiseudulla vapaa-ehtoisten tarve on suurempi.

Suomen eläinsuojeluyhdistys julkaisemassa artikkelissa kerrotaan, että lemmikit ovat esillä pääkaupunkiseudun turvakodeissa kuukausittain.

– Tuon artikkelin julkaisun jälkeen saimme monia yhteydenottoja vapaa-ehtoisilta, jotka haluavat tarjota turvapaikkaa lemmikille. Meillä on heidän yhteystietonsa ylhäällä, joten nyt meillä on toistaiseksi hyvä tilanne vapaaehtoisten suhteen, Lyyra sanoo.

Turvakoti tiedottaa Facebook-sivuilla ja Porvoon kaupungin sivuilla, jos tarvetta vapaaehtoisille tulee lisää.

– Jos esimerkiksi jokin eksoottisempi eläin tulisi vastaan, joutuisimme varmasti etsimään asiantuntevan apua, hän kertoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Pursuileva jäteastia pakotti lapsiperheen pitämään roskia kotona – "Olemme sitten odottaneet pari päivää"
 2. ”Ei tule holtitonta juottolaa” – Senaatintorin jättiterassia suunnitellaan nyt kiivaasti, tavoitteena saada pian auki
 3. Pikaruokaketju avaa 60 hengen terassin huikealle paikalle Helsinkiin– "Tuohon kun saisi ravintolan"
 4. Kaupunki antoi tiukan vaatimuksen pyöräilijöille Helsingissä – "Joko ajaminen loppuu tai..."
 5. Länsimetron asemien valaistus saanut kansaivälistä huomiota – voitti pohjoismaisen kilpailun
 6. T24: Viron terveysvirasto: Työmatkaliikenteen avaaminen on tuonut koronatartuntoja Suomesta Viroon
 7. Hurjaa kasvua työttömissä työnhakijoissa Uudellamaalla – lomautettujen määrä nousi 3 400 prosenttia
 8. Ostitko jonkun näistä autonnostimista? Paljastuivat Tukesin testissä hengenvaaralliseksi
 9. Kotimaisten suojainten tuotanto on alkanut suunnitellusti – Ministeri: "Tilannetta, jossa kotimainen tuotanto joudutaan käynnistämään täysin tyhjästä, ei saa enää päästää syntymään"
 10. Hyvinvointiala: Yksityisissä sote-yrityksissä työskentelevien pääsy koronatestiin vaihtelee alueittain – Viidessä sairaanhoitopiirissä testataan jopa alle joka kolmas tarvitsija
 11. Luulitko suosivasi suomalaista kalaa? Tuoreen kyselyn mukaan suomalaiset eivät tiedä, miten pieni osa syömästämme kalasta on kotimaista
 12. Suomessa kuollaan eri huumeisiin kuin naapurimaissa – oksikodonin nousu yliannostuksissa yllätti asiantuntijat
 13. Uudet mallinnukset: Yskäisy levittää koronaa neljän metrin päähän ja ihmisjoukossa puhekin riittää– Työpaikalla koronatartunta voi levitä jopa minuuteissa
 14. Mari Skool: Sivarit komennetaan koronarintamalle
 15. Kolumni: Liikunnan puolitettu ilo

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Pikaruokaketju avaa 60 hengen terassin huikealle paikalle Helsinkiin– "Tuohon kun saisi ravintolan"
 2. Tunnistatko tätä miestä? – "espanjalainen asunnonomistaja" huijannut ainakin neljää vuokra-asunnon etsijää Helsingissä ja kysellyt asuntoja myös Turusta ja Tampereelta
 3. Kaupunki antoi tiukan vaatimuksen pyöräilijöille Helsingissä – "Joko ajaminen loppuu tai..."
 4. THL:ltä uusi karttasovellus: Täällä ihmisillä on koronaoireita – Suuret kaupungit ja kaksi sairaanhoitopiiriä erottuvat joukosta
 5. T24: Koronarajoitusten höllentäminen ei auttanut – Moni kesätapahtuma on jouduttu perumaan Virossa
 6. T24: Viro on automaattien luvattu maa – Automaatista voi Tallinnassa ostaa kukkia ja apteekkituotteita
 7. Yllätyskaupat! Stadin Panimo pelasti konkurssioluet – osti arvostetun pienpanimon
 8. T24: Tallinnan hotellit ja ravintolat odottavat malttamattomina suomalaismatkailijoita – Tärkeä kesäsesonki lyhenee päivä päivältä
 9. Etätyöt toivat iljettävän vaaran putkistoihin – muista 2 minuutin sääntö, kun valutat vettä
 10. THL avasi karttasovelluksen – Näyttää varmistuneet koronavirustartunnat kartalla, kertoo myös kuntakohtaiset tiedot, sairastuneiden iän ja sukupuolen
 11. T24: Virossa höllennetään taas koronarajoituksia – Muutokset tulevat voimaan kesäkuussa
 12. Helsinkiläisen Saara Arvan katoamista tutkitaan henkirikoksena, mutta ruumista ei ole löytynyt ja poliisi joutui vapauttamaan epäillyn
 13. Esimies on nyt esihenkilö – Helsinki aikoo neutralisoida kaikki mies-päätteiset ammattinimikkeet, joita on 45
 14. Pursuileva jäteastia pakotti lapsiperheen pitämään roskia kotona – "Olemme sitten odottaneet pari päivää"
 15. ”Ei tule holtitonta juottolaa” – Senaatintorin jättiterassia suunnitellaan nyt kiivaasti, tavoitteena saada pian auki

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.