Jättimäisten saippuakuplien resepti on salaisuus, josta ollaan valmiita maksamaan – näillä aineilla voit kokeilla itse

Resepti on ammattisalaisuus. Katariina Taleva

Katariina Taleva

Toukokuussa Taija Kummelus-Eskelinen lähti Espanjaan opiskelemaan saippuakuplataiteilijaksi.

– Näin viime vuonna italialaisen saippuakuplataiteilijan esiintyvän Suomessa ja innostuin. Suomesta oli vaikea löytää kouluttajaa, sillä moni saippuakupla-artisti ulkomailla ei kouluta oppeja, Kummelus-Eskelinen kertoo.

Kummelus-Eskelinen on jo kolmen vuoden ajan tehnyt töitä taikurina, ja nyt hän oli päättänyt laajentaa repertuaariaan saippuakupliin. Se osoittautui hankalammaksi kuin hän luulikaan.

Lopulta Espanjasta löytyi saippuakuplien tekoon erikoistunut taikuri, joka lupasi opettaa yksityisopetuksessa saippuakuplataitojen salat.

– Kouluttajani ei tiennyt ketään suomalaista, joka tekisi tätä. En myöskään tiedä itse ketään, joka tekisi juuri sisätiloihin erikoistunutta saippuakuplataidetta.

Moni varmasti ajattelee, että saippuakuplia osaa jokainen tehdä. Jättisaippuakuplatkin ovat olleet iso hitti muutaman kesän ajan. Kummelus-Eskelinen kuitenkin uskoo, että sisäsiisti saippuakuplaesitys on uniikki.

– Esitystä voi muuttaa aina kohderyhmän mukaan, myös esimerkiksi erityislapsille tai vanhuksille sopivaksi, hän kertoo.

Saippuakuplaryhmät ovat hitaasti lämpiäviä. Paljon vaikeampi tutustua tai kysyä vinkkejä muilta kuin esimerkiksi taikuripiireissä.

Saippuakuplapiirit ovat toistaiseksi olleet vaikeammin saavutettavissa kuin esimerkiksi taikuripiirit, joissa Kummelus-Eskelinen on jo ollut kolme vuotta.

– Saippuakuplaryhmät ovat hitaasti lämpiäviä. Paljon vaikeampi tutustua tai kysyä vinkkejä muilta kuin esimerkiksi taikuripiireissä.

Saippuakuplataitelijoita on Kummelus-Eskelisen mukaan eniten Italiassa ja Venäjällä.

Hän kertoo saaneensa osakseen ihmetystä ulkomaisella foorumilla, kun hän yritti etsiä tahraamatonta saippuakuplanestettä.

– Suomessa ollaan hirveän huolestuneita siitä, että tahraako saippuakuplaneste vaatteita. Foorumilla vain naurettiin minulle, ei kuulemma ole ongelma ulkomailla.

Saippuakuplat ovat myös hyvin osallistavaa monella eri tapaa. Kummelus-Eskelisen esityksessä voi kuplan sisään laittaa ihmisen, hän pitää aistikuplapajoja ja kehottaa lapsia kokeilemaan itsekin kuplien tekoa. Ja ainakin kuplia saa poksautella.

– Uskon, että tulevaisuudessa esittävän taiteen merkitys ja samalla katsojien osallistuminen taiteeseen sekä itse kokemuksen merkitys nousevat.

Saippuakuplat ovat kaikille tuttu, iloinen asia. Kupliin on helppo koskea ja pienikin aktivointi taiteen lomassa voi tuoda paljon iloa.

– Olen myös miettinyt jo seuraavaa askeltani, joka olisi vielä enemmän osallistavan taiteen suuntaan.

Taikuripiireissä temput eivät ole salaisia. Siellä kerrotaan toisille melkein kaikki. Siksi Kummelus-Eskelinen ehkä hiukan yllättyi, kun kuplapiireissä avoimuus ei ollutkaan niin suurta. Ammattisalaisuudeksi Espanjaan jäi se tärkein.

– Kaikilla on se oma luottoreseptinsä saippuakuplavedestä. Itse olen kokeillut nyt muutamaa sekoitusta, ja olen toistaiseksi päätynyt yhteen. Mutta testaan eri sekoituksia koko ajan.

Tärkeintä kuplissa on niiden kestävyys ja se, miten väri niistä heijastuu.

Kummelus-Eskelinen kertoo harkinneensa jopa erään reseptin ostoa Venäjältä.

– Se maksaisi kuitenkin 100 euroa, joten en ole vielä tehnyt päätöstä.

Resepti

Keitä vesi kiehuvaksi ja lisää sokeri. Sekoita ja anna jäähtyä. Siirrä seos isoon suljettavaan astiaan. Vispaa liisterijauhe seokseen. Lisää tiskiaine ja sekoita varovasti. Vältä vaahdon syntymistä. Anna tekeytyä muutama tunti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Koulujen avaaminen ei lisännyt koronaa – tartunta todettiin 9 koululaisella Helsingissä
 2. Rastilan leirintäalueella kesää vietetään melko normaalisti – kansainvälisissä vieraissa kato, matkailuautojen suosio näkyi jo ennen koronaa
 3. Nyt on kuumottavaa liikkua! – Korkeasaaressa on 150 valkoposkihanhen pesää, eläintarha joutui rajaamaan niille omia alueita
 4. Senaatintorin jättiterassille tulossa lähes 500 asiakaspaikkaa – Nämä yrittäjät voivat hakea mukaan
 5. Helsingistä risteillään kesällä joka toinen päivä Riikaan – alus otetaan Tukholman-reitiltä
 6. USU: Kaikkein huono-osaisimmille myönnettävää tukea maksetaan eniten Uudellamaalla
 7. Lauttasaaren sillan liikenne vaihtaa puolta lauantain vastaisena yönä – eteläisen puolen rakennustyöt käynnistyvät
 8. Mieskuski ajeli pelkillä vanteilla – ei osannut kertoa, mistä oli tulossa ja minne menossa
 9. Norppien köllöttelyä katsottiin 1,2 miljoonaa kertaa, ensimmäistä kertaa nähtiin myös norppien välisiä kärhämiä – mutta missä on Pullervo?
 10. T24: Viro avasi rajat ja laivayhtiöt lisäsivät laivavuoroja Helsinki-Tallinna-reitille – Matkustajamäärät ovat kuitenkin vielä vähäisiä
 11. Nimitys: Suomen Suoramainonnan toimitusjohtajaksi Jari Mankonen
 12. Hävityksen kauhistus Senaatintorilla – kirkkoherra sotketusta Tuomiokirkon muurista: "Jonkun yksittäisen tekijän aikaansaannoksia"
 13. Epäily: Lihaksikas, ruskettunut miespyöräilijä pahoinpiteli naisen ratsupolulla Oittaalla – kuva
 14. Poliisi takavarikoi alaikäiseltä viinakauppiaalta kymmeniä litroja kirkasta viinaa Vantaalla
 15. Palkkasurman uhriksi joutunut Volkan surmattiin Vuosaaressa vuonna 2003 – Jari Aarnio joutuu jälleen vastaamaan syytteisiin

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin
 2. Helsingistä risteillään kesällä joka toinen päivä Riikaan – alus otetaan Tukholman-reitiltä
 3. Tätä on odotettu: HSL lupaa matkakortin nettilatauksen viimein käyttöön maanantaina
 4. HS: 134-metrisestä tornista heitettiin taas tavaraa, poliisi teki kiinnioton
 5. T24: Tallink sulkee City-hotellinsa Tallinnan keskustassa syksyllä – Luvassa on myös lisää irtisanomisia
 6. Sari, 44, pyysi kaupunkia tarkistamaan Seat Ibizansa päästöarvot, sai yllätyksekseen takaisin 173 euroa – "Työntekijäkään ei tiennyt muutoksesta"
 7. Hus: Koronaviruspotilaita enää 1,7 prosenttia hengitystieoireisista, potilaita joutunut uudelleen teholle sekavuuden takia
 8. Kuusikymppinen mies sai vakavia vammoja – Poliisi pyytää havaintoja törkeästä pahoinpitelystä Pohjois-Espoossa
 9. Hävityksen kauhistus Senaatintorilla – kirkkoherra sotketusta Tuomiokirkon muurista: "Jonkun yksittäisen tekijän aikaansaannoksia"
 10. Anna Puolakka, 38, kurssittaa sotilaita Santahaminassa – "Ensimmäinen nainen ylenee kenraaliksi 2030-luvulla"
 11. Palkkasurman uhriksi joutunut Volkan surmattiin Vuosaaressa vuonna 2003 – Jari Aarnio joutuu jälleen vastaamaan syytteisiin
 12. Nyt on kuumottavaa liikkua! – Korkeasaaressa on 150 valkoposkihanhen pesää, eläintarha joutui rajaamaan niille omia alueita
 13. Helsingin vanhin etninen ravintola päihitti epäilijät – avajaisten jälkeen 1980 tokaistiin: "Poika, sulla on puoli vuotta aikaa"
 14. Salaperäistä rakennusta myydään Helsingissä 7 miljoonalla eurolla – väite upeiden kotkaveistosten alkuperästä suututti taiteilijan suvun
 15. T24: Tallink tuo uuden aluksen Helsinki-Tallinna-reitille – Victoria I aloittaa päiväristeilyt 8.6.

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.