Vuokraturvan Metsola: Milloin Suomessa ymmärretään, kuinka terveet asuntomarkkinat toimivat?

Kivistöön kaavoitetaan jälleen uutta asuntorakentamista. Tällä kertaa uusia koteja tulee niin sanottuihin kirkkokortteleihin. Tiina Örn

Tiina Örn

Asuntomarkkinoiden asiantuntija Timo Metsola seuraa tarkoin julkista keskustelua. Hänellä on kysymys:

– Milloin Suomessa ymmärretään, etteivät terveet asuntomarkkinat toimi kuten neuvostoliittolainen kauppa?

Neuvostoliittolaisella kaupalla Metsola tarkoittaa tilannetta, jossa tavaraa on hyllyillä niin vähän, että mikä vain menee kaupaksi. Ostajalla ei ole juurikaan varaa valita, ja kauppias voi olla viis veisaamatta asiakkaiden toiveista.

Runsaan tarjonnan merkitystä ei ole Metsolan mielestä vielä ymmärretty. Siitä on hänen mielestään hyvänä osoituksena se, että esimerkiksi Vantaan Kivistössä ja Espoon Suurpellossa myymättä olevien uusien asuntojen määrää kauhistellaan.

Metsolan mukaan on asunnonostajien ja vuokralaisten etu, että tarjontaa on ajoittain enemmän kuin kysyntää. Se pakottaa myös myyjän ja vuokranantajan tsemppaamaan, kun mikä vain ei mene enää kaupaksi tai vuokralle.

Hän ei pidä ihanteellisena tilannetta, jossa kehnossa kunnossa olevasta asunnosta voi pyytää korkeaa vuokraa.

– Osa vuokranantajista tuntuu edelleen ajattelevan, että minkä tahansa asunnon tulee kelvata ja että tarjonnan lisääntyminen on huono asia, sanoo Vuokraturvan toimitusjohtaja Metsola.

– Loukkaannutaan, kun vuokralainen huomauttaa asunnon kunnosta.

Myös Vuokralaiset ry:n toiminnanjohtaja Anne Viita näkee tarjonnan lisääntymisen hyvänä asiana.

– Kun tarjontaa on riittävästi, se poistaa epäkohtia vuokramarkkinoilta.

Viita toteaa, että vaikka tarjontaa on paikoitellen paljon, keskeinen sijainti saattaa edelleen nostaa vuokrat korkeiksi.

Vuokralaiset ry:n toimistoon tulee kesäisin vanhempien yhteydenottoja asuntoasioista.

– Nuoren saadessa pääkaupunkiseudulta opiskelupaikan vanhemmat hämmästelevät sitä, että yksiön vuokralla lyhentäisi nuoren kotipaikkakunnalla omakotitalon lainaa, kertoo Viita.

Kivistö on Metsolan mukaan esimerkkitapaus siitä, ettei runsas asuntotarjonta ole kenenkään ”moka” tai virhe laskelmissa.

– Kaupunki varmistaa kaavoittamalla, että vuokrat saattavat pysyä maltillisina, vaikka alueen vetovoima palveluiden tultua lisääntyy.

Myös yksiöiden runsasta määrää tarjonnasta on hämmästelty. Se on Metsolan mielestä esimerkiksi Vantaalla turhaa.

– Jos yliopisto on lähellä tai liikenneyhteydet ovat hyvät, yksiöille on kysyntää. Sen sijaan kaksioiden kysynnässä saattaa tulla hetkellisesti raja vastaan, pohtii Metsola.

Metsola ennustaa, että asuntomarkkinoilla tulee jatkossa näkymään se, että yhä useampi haluaa asua vuokralla. Asunnon omistamista ei enää pidetä itseisarvona.

– Vain joissain entisen itäblokin maissa omistusasuminen on yhtä suosittua kuin Suomessa. Mitä länsimaisempaan ja vauraampaan yhteiskuntaan mennään, sitä suositumpaa on asua vuokralla, toteaa Metsola.

Aiheeseen liittyvää

  1. Helsinki on vasta 9. paras kaupunki asuntosijoittamiseen – "Moni yksityinen vuokranantaja on kääntänyt katseensa muualle" 17.7.2019 9:25
  2. Vanhojen asuntojen hinnat laskevat yhä kehyskunnissa – neliöhinnassa jo tuntuva 1700 euron ero pk-seutuun 13.7.2019 6:30
  3. Näillä vinkeillä nappaat asuntoosi todennäköisemmin huippuvuokralaisen – ja annat samalla hyvän kuvan itsestäsi 9.7.2019 20:00

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut