Keravalainen ällistyi, kun hänestä olikin tullut Tinderissä 43-vuotias Seppo – "Jos joku luulee saavansa naista naamallani, niin antaa mennä"

Keravalainen 38-vuotias mies koki yllätyksen saatuaan heinäkuussa tietää, että hänestä otettua valokuvaa on käytetty luvatta seuranhakupalvelu Tinderissä. Mies on työskennellyt mallina. Hänen kasvonsa koristivat profiilia, jonka haltijaksi oli ilmoitettu 43-vuotias Seppo.

Keskusrikospoliisissa nettipalveluiden parissa työskentelevän rikoskomisario Lauri Salon mukaan tällainen toiminta voi täyttää rikoksen tunnusmerkit.

– Se on hyvin tapauskohtaista ja riippuu kuvan käyttötarkoituksesta. Poliisin näkökulmasta tämä voisi olla identiteettivarkaus tai kunnianloukkaus. Edellytysten täyttyessä kyseeseen voi tulla myös tekijänoikeusrikkomus. Kaikki nämä rikosnimikkeet ovat lähtökohtaisesti sakkoasioita, Lauri Salo huomauttaa.

Identiteettivarkaudet työllistävät poliisia paljon. Viime vuonna Suomessa kirjattiin sillä nimikkeellä yli 3 500 rikosta, mikä on noin 1,5 prosenttia kaikista poliisin tietoon tulleista rikoksista.

Salon mukaan identiteettivarkauksilla valmistellaan tyypillisesti jotakin muuta rikosta, jolla pyritään esimerkiksi saamaan taloudellista hyötyä toisen kustannuksella.

– Suosittelen, ettei kenenkään kuvia käytetä luvatta mihinkään tarkoitukseen, sillä kyseessä voi olla laiton toiminta.

– Tällainen toiminta Tinder-palvelussa tuntuu järjettömältä, koska huijaus kuitenkin paljastuu, jos todellisena tarkoituksena on seuran hakeminen. Jos tarkoituksena on vain herättää vastapuolen kiinnostus ja luottamus, herää kysymys, onko mielessä jotain muuta vilpillistä ajatusta, Salo miettii.

Keravalaismies ei aio tehdä tapauksesta rikosilmoitusta. Hän suhtautuu tilanteeseen lähinnä huumorilla.

– Jos joku luulee naista saavansa naamallani, niin antaa mennä. Toisaalta voisi olla hyvä kitkeä tämä pois, ennen kuin siitä tulee muuta harmia kenellekään. Tutulta vietiin kaikki tunnukset meilin kautta ja tilailtiin tavaraa hänen nimissään. Ehkä siinä menee minullakin raja, hän hymähtää.

Asiasta kertoi ensin Keski-Uusimaa-lehti.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut