Kesän ikimuistoisin retki: Helsingissä pääsee ajelemaan museoratikalla – suosituin on "ilmastoitu" perävaunu, jossa ei ole lainkaan seiniä

Helsinki-päivää on totuttu juhlistamaan monin tavoin. Nyt sitä vietetään vain virtuaalisesti. HKL

Jukka Hämäläinen

Helsingissä pääsee kesän mittaan viikonloppuisin satavuotiaan museoratikan kyytiin. Voit valita matkustatko vetovaunussa vuodelta 1909 vai avoimessa kesäperävaunussa vuodelta 1919.

Havis Amandan patsaalta Kauppatorilta alkava matka kestää 15–20 minuuttia. Lähtöjä on 20–30 minuutin välein. Reitti kulkee Aleksanterinkadun, Rautatieaseman, Kaisaniemen ja Kruununhaan kautta takaisin Kauppatorille. Reitti kuuluu monilta osin Helsingin vanhimpiin: jo hevosraitiovaunuille Kauppatori oli tärkeä risteysasema 1890-luvulla.

Matkustajien ehdoton suosikki on kesäkuumalla hyvin "ilmastoitu" avoin perävaunu, jossa ei ole seiniä lainkaan. Näitä kesävaunuiksi kutsuttuja perävaunuja käytettiin aina Olympiakesään 1952 asti, ja monen vanhan stadilaisen unelma onkin ollut päästä vielä kerran kokemaan kesävaunun vilpoisaa ja vähän meluisaakin kyytiä.

Avoimeen kesävaunuun tuntuu ratikkaväen mukaan liittyvän enemmän muistoja kuin mihinkään muuhun raitiovaunutyyppiin. Museoraitiovaunut ovat palvelleet helsinkiläisiä monissa sellaisissakin kaupunginosissa, joihin ei enää raitiovaunulla pääse: KB-linjalla kuljettiin Kulosaareen ja H-linjalla Haagaan. Linja 10 puolestaan oli vanhan Puu-Pasilan ikioma raitiolinja.

Myös puinen moottorivaunu pitkine sivusuuntaisine penkkeineen ja messinkisine yksityiskohtineen on tuttu vanhimmille kaupunkilaisille vuosikymmenten takaa.

Kierroksille pääsee viikonloppuisin elo–syyskuun vaihteeseen asti kello 10–17. Kierroksen hinta on 6 euroa. HSL:n liput eivät käy erikoislinjalla eikä museoratikkamatkaa voi maksaa matkakortilla.

Lisätietoja stadinratikoiden kotisivuilta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.