Juha Karvonen vakuuttui 20 vuodessa, että viininviljely sopii Suomeenkin – "Hyvinä vuosina puolen hehtaarin alueelta voi saada 750–1000 litraa viiniä"

Juha Karvosen viiniviljelmä on Rusutjärvellä. Viinin lisäksi hän valmistaa sadosta hilloa ja mehua. Anton Soinne

Anne Kanerva

Juha Karvosen kesäpaikalla Tuusulan Rusutjärvellä vankat viiniköynnökset lopettelevat kukintaa. Syyskuun puolessa välissä rypäleet ovat poimittavissa.

– Rypäleistä voi viinin lisäksi valmistaa myös rusinoita, mehua ja hilloa. Lehdistä valmistamme vaimon kanssa kääryleitä ja lehtiviiniä, Karvonen kertoo.

Enimmillään köynnöksiä oli 200. Nyt riveissä kasvaa 20 köynnöstä, koska tutkimusprojekti on päättymässä. Tampereella asuva pariskunta hankki etelään avautuvan kesäpaikan 20 vuotta sitten Tuusulasta nimenomaan viininviljelykokeiluja varten.

– Suomen ilmaston vuoden keskilämpötila on noussut viimeisen 30 vuoden aikana noin yhdellä asteella ja lähestyy Pohjois-Saksan ilmastoa, hän sanoo.

Työuransa lääkärinä tehnyt Karvonen kokosi tietonsa viininviljelystä väitöskirjaksi. Se on jäänyt kuitenkin julkistamatta kielierimielisyyden vuoksi.

Karvonen halusi tehdä yhteenvedon suomeksi, jotta teos ei jäisi pölyttymään arkistoon. Helsingin yliopiston maatalous-metsätieteellinen tiedekunta vaati sitä englanniksi.

Nyt Rusutjärvellä kerätty käytännöntieto löytyy Vinkkejä suomalaisille viinitarhureille -kirjasta, joka soveltuu harrastelijoiden lisäksi ammattiviljelijöille.

– Viiniköynnöksen kasvatus kiinnostaa varsinkin Uudellamaalla puutarhaharrastajia ja maatalousyrittäjiä. Monet ovat ottaneet minuun yhteyttä saadakseen tietoa aiheesta, Karvonen sanoo.

Hän vakuuttunut siitä, että Suomessa on mahdollista kasvattaa viiniköynnöstä, kun paikka on oikea ja lajikkeet sopivat.

Kotipuutarhurin kannattaa istuttaa kerrallaan vähintään neljä–viisi köynnöstä. Ammattimainen viljelijä selviytyy tuhannesta köynnöksestä, jos käytettävissä ovat viikonloput. Sellaisesta määrästä selviytyy, jos omasta takaa on tehokas puutarhajyrsin, ruohonleikkuri sekä ruista ranteissa.

– Hyvinä vuosina puolen hehtaarin alueelta voi saada 1000 – 2000 kiloa rypäleitä. Siitä tulee 750–1000 litraa mehua tai viiniä.

Viininviljelijänä ei kannata olla hätäinen, vaan kasvupaikka kannattaa parin vuoden aikana kunnostaa ennen istutusta.

– Omien rypäleiden makuun pääsee aikaisintaan kolmen vuoden kulutta istutuksesta. Ensimmäisen istutuskuopan kaivamisesta kuluu siis viisi vuotta oman viinin tekoon. Sen jälkeen tarhan tuotto riippuu säistä, tarhalle uhratusta työmäärästä ja kasvattajan ammattitaidosta.

Monet suomalaiset ovat viime vuosina ostaneet viinitarhoja ulkomailta. Sieltäkään ei kannata ostaa tarhaa, jonka köynnökset ovat yli kolmekymmentä vuotta vanhoja.

– Köynnökset on uusittava viimeistään seuraavan parinkymmenen vuoden sisällä. Uudistettavassa tarhassa tulee kuluja köynnösten poistamisesta, rakenteiden uusimisesta, maan kasvukunnon parantamisesta ja uusien köynnösten istutuksesta.

Viini on Keski- ja Etelä-Euroopassa tiukasti kilpailtu tuote. Siellä viinipuollon hinta on vähittäismyynnissä 2 – 3 euroa.

– Suomessa kasvatetuista rypäleistä valmistetun viinipullon hinta on 20 – 30 euroa. Näillä hinnoilla saattaisi Suomessa saada yhden hehtaarin viinitarhasta huomattavasti enemmän tuloja kuin Keski-Euroopassa.

Karvosen viininviljelystä kertoi ensin Keski-Uusimaa-lehti.

Fakta

Suomen olosuhteissa täysikasvuinen köynnös tuottaa vähintään kaksi kiloa rypäleitä ja yhdestä kilosta tulee 0,75 litraa viiniä.

Perhe voi viiden hehtaarin viinitarhalla ansaita elantonsa, jos viiniköynnöksen kasvatus ja siitä saatava rypälesato on tavanomainen ja jatkojalostus mehuiksi, hilloiksi ja viiniksi tilalla on kunnossa.

Talven paksu lumipeite suojaa viiniköynnöstä. Tulevaisuudessa ongelmaksi saattaa muodostua lumen puute, koska lumipeitteen on arvioitu vähenevän ilman lämpötilan nousun vuoksi.

Suomessa kaikki viinitarhat toimivat harrastuspohjalla. Tanskassa ja Ruotsissa on kymmeniä ammattilais- tai puoliammattilaistarhureita.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Koulujen avaaminen ei lisännyt koronaa – tartunta todettiin 9 koululaisella Helsingissä
 2. Rastilan leirintäalueella kesää vietetään melko normaalisti – kansainvälisissä vieraissa kato, matkailuautojen suosio näkyi jo ennen koronaa
 3. Nyt on kuumottavaa liikkua! – Korkeasaaressa on 150 valkoposkihanhen pesää, eläintarha joutui rajaamaan niille omia alueita
 4. Senaatintorin jättiterassille tulossa lähes 500 asiakaspaikkaa – Nämä yrittäjät voivat hakea mukaan
 5. Helsingistä risteillään kesällä joka toinen päivä Riikaan – alus otetaan Tukholman-reitiltä
 6. Mieskuski ajeli pelkillä vanteilla – ei osannut kertoa, mistä oli tulossa ja minne menossa
 7. Norppien köllöttelyä katsottiin 1,2 miljoonaa kertaa, ensimmäistä kertaa nähtiin myös norppien välisiä kärhämiä – mutta missä on Pullervo?
 8. T24: Viro avasi rajat ja laivayhtiöt lisäsivät laivavuoroja Helsinki-Tallinna-reitille – Matkustajamäärät ovat kuitenkin vielä vähäisiä
 9. Nimitys: Suomen Suoramainonnan toimitusjohtajaksi Jari Mankonen
 10. Hävityksen kauhistus Senaatintorilla – kirkkoherra sotketusta Tuomiokirkon muurista: "Jonkun yksittäisen tekijän aikaansaannoksia"
 11. Epäily: Lihaksikas, ruskettunut miespyöräilijä pahoinpiteli naisen ratsupolulla Oittaalla – kuva
 12. Poliisi takavarikoi alaikäiseltä viinakauppiaalta kymmeniä litroja kirkasta viinaa Vantaalla
 13. Palkkasurman uhriksi joutunut Volkan surmattiin Vuosaaressa vuonna 2003 – Jari Aarnio joutuu jälleen vastaamaan syytteisiin
 14. T24: Tallink sulkee City-hotellinsa Tallinnan keskustassa syksyllä – Luvassa on myös lisää irtisanomisia
 15. Helsinkiin 400 uutta mopoksi rinnastettavaa sähköistä kaupunkipyörää – "Varteenotettava vaihtoehto työmatka-autoilulle"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin
 2. Helsingistä risteillään kesällä joka toinen päivä Riikaan – alus otetaan Tukholman-reitiltä
 3. HS: 134-metrisestä tornista heitettiin taas tavaraa, poliisi teki kiinnioton
 4. Tätä on odotettu: HSL lupaa matkakortin nettilatauksen viimein käyttöön maanantaina
 5. T24: Tallink sulkee City-hotellinsa Tallinnan keskustassa syksyllä – Luvassa on myös lisää irtisanomisia
 6. Sari, 44, pyysi kaupunkia tarkistamaan Seat Ibizansa päästöarvot, sai yllätyksekseen takaisin 173 euroa – "Työntekijäkään ei tiennyt muutoksesta"
 7. Hus: Koronaviruspotilaita enää 1,7 prosenttia hengitystieoireisista, potilaita joutunut uudelleen teholle sekavuuden takia
 8. Kuusikymppinen mies sai vakavia vammoja – Poliisi pyytää havaintoja törkeästä pahoinpitelystä Pohjois-Espoossa
 9. Anna Puolakka, 38, kurssittaa sotilaita Santahaminassa – "Ensimmäinen nainen ylenee kenraaliksi 2030-luvulla"
 10. Hävityksen kauhistus Senaatintorilla – kirkkoherra sotketusta Tuomiokirkon muurista: "Jonkun yksittäisen tekijän aikaansaannoksia"
 11. Palkkasurman uhriksi joutunut Volkan surmattiin Vuosaaressa vuonna 2003 – Jari Aarnio joutuu jälleen vastaamaan syytteisiin
 12. Nyt on kuumottavaa liikkua! – Korkeasaaressa on 150 valkoposkihanhen pesää, eläintarha joutui rajaamaan niille omia alueita
 13. Helsingin vanhin etninen ravintola päihitti epäilijät – avajaisten jälkeen 1980 tokaistiin: "Poika, sulla on puoli vuotta aikaa"
 14. Salaperäistä rakennusta myydään Helsingissä 7 miljoonalla eurolla – väite upeiden kotkaveistosten alkuperästä suututti taiteilijan suvun
 15. T24: Tallink tuo uuden aluksen Helsinki-Tallinna-reitille – Victoria I aloittaa päiväristeilyt 8.6.

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.