Ajokorttilaki muuttui kesäkuussa – ajokiellon määrää nyt poliisi

Ajokorttilakiin tulleiden muutosten myötä kaikkien ajokieltojen määrääminen siirtyi 1.6.2019 alkaen tuomioistuimilta poliisille.

Lain muutoksen tavoitteena on keventää tuomioistuinten työkuormaa. Samassa yhteydessä lakia sakon ja rikesakon määräämisestä muutettiin niin, että seuraamuksen rikkomuksista sekä vähemmän vakavista rikoksista voi määrätä poliisi tai syyttäjä.

– Poliisi vastaa nyt rattijuopumuksesta, törkeästä rattijuopumuksesta, törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta sekä vaarallisten aineiden kuljetusrikoksesta määrättävistä ajokielloista, kertoo poliisin tiedotteessa komisario Juha Juurinen Itä-Uudenmaan poliisin lupavalvonnasta.

Uudistus helpottaa ja keventää myös ajokieltoon määrättävän henkilön hallinnollista taakkaa. Kuljettaja voidaan kuulla jo esitutkinnan aikana, kun hänelle on ilmoitettu, että häntä epäillään ajokieltoon johtavasta rikoksesta. Lain uudistuksen arvioidaan tuovan poliisin lupahallinnon ratkaistavaksi noin 17.000 uutta ajokieltoasiaa vuosittain. Ilman poliisille tehtävään myönnettäviä lisäresursseja tämä tarkoittaa sitä, että ajo-oikeusasioiden käsittelyajat saattavat venyä.

Aiemmasta poiketen ajokieltopäätökseen voi vaatia oikaisua ja poliisin on käsiteltävä oikaisuvaatimus kiireellisenä.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut