Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Helsinki on vasta 9. paras kaupunki asuntosijoittamiseen – "Moni yksityinen vuokranantaja on kääntänyt katseensa muualle"

Helsinki on Suomen yhdeksänneksi (9.) paras sijoituskohde asuntosijoittajalle, selviää Suomen Vuokranantajat ry:n ja Pellervon taloustutkimuksen vuosittaisesta vuokratuottotutkimuksesta.

Parhaat vuokratuotot löytyvät kaupunkirankinginmukaan pienemmistä yliopistokaupungeista. Houkuttelevimmiksi kaupungeiksi asuntosijoittajien näkökulmasta nousevat Rovaniemi, Kuopio ja Oulu. Myös Turku, Jyväskylä, Vantaa, Kajaani ja Tampere houkuttelevat sijoittajaa Helsinkiä enemmän.

Helsingissä vuokrien nousu on tasaantunut, vaikka kaupunki kasvaa vauhdilla. Esimerkiksi vuonna 2017 Helsinki kasvoi 5000 asukkaalla. Pääkaupunki vetää etenkin opiskelijoita, joten pienille asunnoille on kysyntää, Suomen Vuokranantajat kertoo.

– Vuokrien nousun tasaantuminen kertoo siitä, että asumisen kysyntään on pystytty vastaamaan. Arvonousu on vahvaa, mutta vuokratuotot jäävät pieniksi. Moni yksityinen vuokranantaja onkin kääntänyt katseensa muualle, koska vuokratuotto ennen veroja jää heikoksi ja pääomaa joutuu sitomaan kohteeseen paljon, kertoo Suomen Vuokranantajien yhteiskuntasuhdepäällikkö Tuomas Viljamaa

Vuokratuotto on pysynyt koko maan osalta tasaisesti keskimäärin 3–4 prosentin tuntumassa. Asuntomarkkinoilla on kuitenkin merkittäviä alueellisia eroja.

– Asunto- ja vuokramarkkinoiden eriytyminen näkyy myös kaupunkien sisällä. Esimerkiksi Helsingin kantakaupunkiin ennustetaan noin 4 prosentin arvonnousua, kun taas pääkaupungin reunoilla arvonnousu jäänee alle 2 prosenttiin. Jopa pääkaupunkiseudun reunoilla arvonkehitys voi olla negatiivista, toteaa Suomen Vuokranantajien lakimies Tarik Ahsanullah

Kotitalouksien tulot ovat Helsingissä nousseet vuodesta 2014 lähtien nopeammin kuin muissa kaupungeissa keskimäärin. Hyvät veronmaksajat takaavat hyvän pohjan kaupungin kehitykselle.

– Helsinki on Espoon lisäksi käytännössä ainoa kaupunki, joka pystyy investoimaan esimerkiksi infraan käyttötalouden puitteissa, Viljamaa sanoo.

Asuntorakentamisessa haasteena tulee olemaan nykyisen rakennustason ylläpitäminen jatkossa, kun Kalasatama, Jätkäsaari ja Pasilan alue valmistuvat.

– Valtion tasolla pitäisikin löytää keinoja, joilla yksityiset vuokranantajat jatkaisivat investointeja asuntorakentamiseen myös tulevaisuudessa. Käytännössä asumisen verotusta ja yksityisten vuokranantajien verotusta pitäisi keventää, Viljamaa toteaa.