Ensin Anu Pensola innosti suomalaiset neulomaan ja nyt hän haluaa kotimaiselle villalle sen ansaitseman arvostuksen – "Meinasi tulla itku, kun sain ekat omat langat"

Anu Pensolan värjää villat itse, mutta kerinnän ja kehruun tekevät muut ammattilaiset. Tytär Ilona saa valita kasasta mielivärit omaan villapaitaan. Mia Tadic

Mia Tadic

– Meinasi tulla itku, kun sain ekat omat langat ja neuloin niistä ensimmäisen villapaidan, Anu Pensola kertoo Rönnin tilan pihamaalla Sipoossa.

Värikkäät kukkopojat käyskentelevät kierrätysmateriaalista tehdyn huvimajan vieressä. Padat odottelevat seuraavaa värjäysrupeamaa. Lampaat ovat aurinkoa paossa pihatossa.

Omat langat tarkoittavat Pensolalle omien lampaiden villasta kehrättyä lankaa, jota hän myös itse värjää.

Etelä-Paippisiin asettuneet Anu ja puuseppämies Jani Pensola ovat taiteilijoita ja käsityöläisiä, monityöläisiä, jotka muuttivat Sipooseen viisi ja puoli vuotta sitten. Anu tuli takavuosina tutuksi tv-toimittajana, ja hän on toiminut muun muassa rekvisitöörinä, puvustajana ja Suuren Käsityölehden päätoimittajana. Oma lankakauppakin hänellä on ollut. Muutama vuosi sitten hän opiskeli kuvataiteilijaksi.

– Olin tuomassa ensimmäistä neulebuumia Suomeen. Ystävät pyörittivät silmiään neulontainnostukselleni, sillä silloin se ei ollut in.

Neulekirja Puikoissa! ilmestyi vuonna 2006, kun Pensola oli vielä Anu Harkki.

Uniikki-lammas työntää turpaa Ilona-tyttären poskeen. Enää Anu Pensola ei tuo erikoislankoja Englannista, vaan tuottaa niitä itse. Villa on hänelle sydämenasia.

– Suomessa heitetään hirveät määrät villaa kaatikselle. Useimpien lampureiden päätuotantosuuntaus on liha, ja villasta maksetaan huonosti. Esimerkiksi villan lajittelu vie aikaa, eikä se kannata, Anu Pensola kertoo.

– Vasta neulontabuumin myötä suomenlampaan villan arvostus on noussut. Nyt sitä osataan jo arvostaa, mutta arvostus on kasvanut vasta ihan viimeisen kolmen vuoden aikana.

Pensoloiden lampolassa on yksitoista uuhta eli naispuolista lammasta. Ne ovat suomalaisia alkuperäisrotuja, kainuunharmaksia ja ahvenmaanlampaita, sekä niiden risteyksiä harmas-affenoita.

– Ahvenanmaanlammas tuo kestävyyttä villaan, Anu Pensola kertoo.

Kehräämö kehrää Rönnin villat kaksisäikeiseksi langaksi, jonkin verran yksisäikeistäkin tulee. Yleensä villa pestään ennen kehräystä, mutta rasvaisena kehräten villan oma lanoliini korvaa teolliset öljyt.

Valmiit vyyhdet Anu Pensola pesee kevyesti ennen värjäystä. Työn alla oleva vihreä villapaita tuntuu sormissa pehmeältä.

– Rasva pehmentää ja tekee lämpimämmäksi. Itse käytän talvivaatteina omien lampaiden villasta tehtyjä vaatteita ja aluskerroksena merinoa.

– Villa voittaa kaikki tekniset materiaalit, kuten fleecen, koska nehän ovat muovia.

Kehrättyjen vyyhtien kanssa alkaa mielenkiintoisin vaihe, värjäys. Padat porisevat pari kertaa vuodessa myös Luontotila Rönnin värjäyskurssilla, jollainen järjestetään vielä elokuussa.

Keltasipulista saa keltaista, punasipulista vihreää lankaa. Valkoista villaa on perinteisesti suosittu muun muassa siksi, että siihen tarttuu värisävyt kirkkaammin. Anu Pensola pitää kuitenkin murretuista sävyistä.

– Haluan väreistä luonnonmukaisia, ja erityisesti keskiharmaa villa värjäytyy parhaiten.

Eri harmaiden sävyjen lisäksi omista lampaista saa ruskeaa ja mustaa villaa.

– Mulle tulee tästä olo, että mä teen jotain oikeaa. Se on oikeaa työtä, Anu Pensola sanoo.

Sudenhäntäkin on kasvanut.

– Mä rakastan Sipoota, en palaisi enää Helsinkiin.

Ikivanha luonnonkuitu palaa

Villan arvostus on ollut alamaissa vuosikymmenet, mutta nyt siihen on herätty kansainvälisesti. Jopa Prinssi Charles on ryhtynyt villan puolestapuhujaksi. Villan nousu näkyy myös muotitalojen, kuten Pradan valikoimissa.

Lammas kesytettiin kotieläimeksi yli 10 000 vuotta sitten sekä lihan että villan takia.

– Suomesta puuttuu villan lajitteluun ja pesuun paneutunut organisaatio. Moni tahtoo luoda markkinoita maailmalle, mutta se ei tapahdu jos koko ketju ei ole kunnossa, kertoo sieviläinen lampuri ja kehräämöyrittäjä Satu Kumpulainen, joka tutki villan jalostusta Motiva Oy:n rahoittamassa Villaprojektissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Salaperäistä rakennusta myydään Helsingissä 7 miljoonalla eurolla – väite upeiden kotkaveistosten alkuperästä suututti taiteilijan suvun
 2. Kulkutautipaviljonki siirretään Itä-Pakilaan ja myydään asumiskäyttöön – myös toinen 1800-luvun lopun puurakennus saa uuden elämän
 3. Remontti sulki kirjaston Viikissä – Korona-kirjasto remontoidaan täysin
 4. Turvatalo auki kesälläkin
 5. Kuva: Uimastadionille muodostui heti jono, kävijämäärää voi seurata verkossa – saunat pidetään toistaiseksi kiinni
 6. Poliisin epäily: Kahden teinin Snapchat-riita johti 200 nuoren joukkorähinään – "Olivat vetäneet toisiaan tukasta"
 7. Päivitetty: Kehäradan ja Keravan junien kulku tökkii iltaan asti
 8. Helsingin keskeisillä paikoilla kunnostetaan kesällä ratikkarataa – HKL lupaa lopputuloksena vähemmän kiskomelua
 9. T24: Tallink tuo uuden aluksen Helsinki-Tallinna-reitille – Victoria I aloittaa päiväristeilyt 8.6.
 10. Helsinkiläinen Allas Sea Pool -merikylpyläkonsepti leviämässä Espooseen – alue varattu myös Tukholmasta
 11. Suosittu leikkipuisto uusitaan Herttoniemessä – kahluualtaan tilalle vesileikkipaikka, pelaamiseen oma areena
 12. "Voi aiheuttaa vaikeita aivohalvauksia" – Hus huolissaan: koronakevät on romahduttanut pitkäaikaissairauksien seurannan
 13. Uutta tietoa poliisilta: "Noin kahdensadan nuoren porukka kokoontui aluksi Malmilla" – Poliisilta lisätietoa Helsingin joukkotappelusta: sovittiin ennakkoon sosiaalisessa mediassa
 14. Mihin annan luvan, kun hyväksyn evästeiden käytön tällä sivustolla – ja miksi evästeistä täytyy kysyä
 15. Korkeasaaren uusi laji on sikojen amerikansukulainen

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Vierustoveri lentokoneessa yski tauotta – perusterve Eva sai maaliskuun lopussa koronan ja kävi kahden tunnin päässä kuolemasta, kuntoutuminen jatkuu yhä
 2. Helsingin herkkupaikalle avataan jättimäinen irkkupubi – koronavirus sotki avaamisaikataulun
 3. Janne Kilpinen rakennutti minitalon Helsinkiin, neliöitä piti lisätä viranomaisen vaatimuksesta – hirret veistetty käsityönä Vienan Karjalassa
 4. Salaperäistä rakennusta myydään Helsingissä 7 miljoonalla eurolla – väite upeiden kotkaveistosten alkuperästä suututti taiteilijan suvun
 5. Trendiravintola joutui yllättävien ongelmien eteen Helsingissä – "Kaikki tiskaavat nyt"
 6. Koronarajoitukset purettiin vihdoin! – Suosittu kaupunkikeidas otti käyttöön jopa yhteisögrillin
 7. T24: Tallink tuo uuden aluksen Helsinki-Tallinna-reitille – Victoria I aloittaa päiväristeilyt 8.6.
 8. Kuva: Uimastadionille muodostui heti jono, kävijämäärää voi seurata verkossa – saunat pidetään toistaiseksi kiinni
 9. Uutta tietoa poliisilta: "Noin kahdensadan nuoren porukka kokoontui aluksi Malmilla" – Poliisilta lisätietoa Helsingin joukkotappelusta: sovittiin ennakkoon sosiaalisessa mediassa
 10. Remontti sulki kirjaston Viikissä – Korona-kirjasto remontoidaan täysin
 11. Kulkutautipaviljonki siirretään Itä-Pakilaan ja myydään asumiskäyttöön – myös toinen 1800-luvun lopun puurakennus saa uuden elämän
 12. SDP ja vihreät nokittelevat liikuntahallista – hankkeen vetäjä pitää Pirkkola-äläkkää erikoisena: "Mielipiteensä olisi voinut esittää monessa kohtaa, eikä vasta kun ollaan laittamassa lapiota maahan"
 13. Maailman ensimmäinen Muumi-teemainen sisäpuisto tulossa pk-seudulle – lentoaseman läheisyys voisi tuoda ulkomaalaisia turisteja
 14. Poliisin epäily: Kahden teinin Snapchat-riita johti 200 nuoren joukkorähinään – "Olivat vetäneet toisiaan tukasta"
 15. Miehen auto takavarikoitiin – poliisi syystä: "Rikoskierteen katkaisemiseksi"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.