Hallitukselta vaaditaan nyt tekoja Itämeren hyväksi – "Kukaan ei halua kylpeä likavedessä"

Kansanedustajat Heikki Vestman ja Pia Kauma toivovat, että Itämerensuojelu tulee olemaan esillä Suomen EU-puheenjohtajuuskaudella. Pia Kauman kuva: Johanna Erjonsalo

toimitus

Oppositiopuolue kokoomuksen kansanedustajat, sipoolainen Heikki Vestman ja espoolainen Pia Kauma vaativat hallitukselta konkreettisia toimia Itämeren ja Suomenlahden rehevöitymisen ehkäisemiseksi.

Vestman ja Kauma kysyvät ennen eduskunnan kesätauon alkamista jättämässään kirjallisessa kysymyksessä, mihin toimiin hallitus aikoo ryhtyä tilanteen parantamiseksi.

Lisäksi he haluavat tietää, millä tavoin Itämeren suojelu tulee olemaan esillä Suomen EU-puheenjohtajuuskaudella.

– Itämeri on suomalaisille rakas, mutta sairas. Sen näkee jokainen rannikolla tai saaristossa kesäisin liikkuva, Vestman sanoo.

– Sinilevälautat näyttävät tulevan vieläpä vuosi vuodelta aiemmin. Kukaan ei halua kylpeä likavedessä, hän jatkaa.

– Rehevöityminen on lisääntynyt, ja mitä lämpimämpää on, sitä nopeammin myös sinilevälautat ajelehtivat näköpiiriin. Olemme mökkeilleet Inkoon saaristossa 15 vuotta, ja joka vuosi levätilanne näyttäytyy entistä pahempana. Tilanne on erittäin huolestuttava, kun mietitään tulevien vuosien kehitystä, Pia Kauma toteaa.

Kansanedustajakaksikon mukaan ylimääräisiä ravinteita leviää Itämereen muun muassa pelloilta valuvien lannoitteiden, yhdyskuntien jätevesien ja ilmasta tulevan laskeuman mukana.

Erityisesti maataloudesta aiheutuva rehevöityminen on Itämeren suurimpia ongelmia. Euroopan komissio on huomauttanut Suomea maatalouden fosforikuormituksista.

– Pysyviä tuloksia saavutetaan vain toimimalla laaja-alaisesti ja maiden rajat ylittävällä yhteistyöllä. Siksi Suomen kannattaisi nyt nostaa tämä meille pohjoisessa Euroopassa asuville yhteinen merialue aivan erityisesti puheenaiheeksi ja asettaa yhteiselle työlle tavoitteet, korostaa Kauma korostaa.

– Itämeri on ainutlaatuinen virkistysarvojen, matkailumahdollisuuksien ja luonnon aarreaitta. Herkän sisämeren ja luontotyyppien suojelu vaatii rajat ylittäviä toimia. Suomen valuma-alueen kuormituksen lisäksi pitäisi tehokkaasti puuttua erityisesti Venäjän ja Puolan mittaviin päästöihin Itämereen, Vestman jatkaa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut