Suomalaisista nuorista 67 prosenttia uskoo, että ilmastonmuutos on merkittävin muutosilmiö Suomen tulevaisuuden kannalta. Kuitenkin vain kuusi prosenttia uskoo, että sen hillinnässä onnistutaan. Tiedot selviävät Suomi vuonna 2050-kyselyselvityksestä Kyselyyn vastasi 4 318 yläkouluikäistä eli 13–16-vuotiasta nuorta eri puolilta Suomea.
Vuoteen 2050 mennessä suomalaisten arjessa muuttuvat eniten liikkuminen, kuluttaminen, asuminen ja se, mitä syömme, nuoret ennustavat. He uskovat, että kulutamme tulevaisuudessa sellaisia tuotteita ja palveluita ja teemme sellaisia valintoja, joilla on pieni hiilijalanjälki.
Vastaajista 56 prosenttia pitää todennäköisenä ja 64 prosenttia toivottavana, että tulevaisuudessa ihmisten valintoja rajoitetaan ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Erittäin epätoivottavana tätä pitää ainoastaan yhdeksän prosenttia nuorista.
Nuorista kolmasosa kokee, että heitä ei kuulla riittävästi heidän tulevaisuutensa kannalta tärkeissä aiheissa, kuten ilmasto-, koulutus- tai työelämäkysymyksissä. Lähes puolet vastaajista ajattelee tulevaisuuttaan ainoastaan hyvin lyhytnäköisesti ja 22 prosenttia ei ajattele tulevaisuutta seuraavaa viikonloppua pidemmälle. Nuorista 20 prosenttia miettii tulevaisuuttaan vain vuoden päähän. Suomalaisen yhteiskunnan tulevaisuus kiinnostaa nuoria yleisesti vähemmän kuin oma henkilökohtainen tulevaisuus.
– Tulevaisuus on jo läsnä nuoren elämässä esimerkiksi toiveina, odotuksina ja pelkoina. Kyselyn perusteella nuorten käsityksiin tulevaisuudesta vaikuttavat eniten koulu, vanhemmat ja sosiaalinen ja perinteinen media. On tärkeää muistaa, että nuorten ajatukset tulevaisuudesta vaikuttavat heidän päätöksiinsä nyt, ja sitä kautta muokkaavat myös tulevaisuutta, sanoo Tulevaisuuskoulun toiminnanjohtaja ja tulevaisuudentutkija Otto Tähkäpää tiedotteessa.