Tove Janssonin rakastamasta saaristosta etsitään nyt vastauksia Borrelian leviämiseen – pelkästään viime vuonna Suomessa ilmeni tuhansia punkeista saatuja tartuntoja

Tutkimusavustaja Anja Siukkola on työn touhussa. Oulun yliopisto

Eija Quinlan

Porvoossa on pantu merkille punkkien määrän kasvu. Porvoon saaristossa on myös tällä hetkellä meneillään Suomen Akatemian rahoittama puutiaistutkimus.

– Teemme puutiaisiin ja borreliaan liittyvää tutkimusta Pellingissä, Porvoon saaristossa, missä puutiaisten runsaus vaihtelee suuresti saarien välillä. Toisilla saarilla puutiaisia on erittäin runsaasti kun taas toisilla saarilla puutiaisia ei ole nimeksikään, kertoo Jyväskylän yliopiston akatemiatutkija, tohtori Eva Kallio

– Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää, kuinka eri isäntälajien runsaudet ja runsausvaihtelut vaikuttavat puutiaisten ja Borrelia-infektoituneiden puutiaisten määrään. Puutiaisethan saavat Borrelia-bakteerin soveltuvalta reservuaari-isännältä, joka on yleisimmin jyrsijä. Siten jyrsijöiden runsausvaihteluiden oletetaan heijastuvan Borrelian yleisyyteen puutiaisissa.

– Puutiaiset toisaalta tarvitsevat isompia isäntäeläimiä lisääntyäkseen, joten isompien nisäkkäiden määrä vaikuttaa puutiaisten määrään. Me selvitämme näitä riippuvuussuhteita eri isäntäryhmien, puutiaisten ja Borrelian välillä, Kallio sanoo.

Pellingin erikokoiset saaret varsin pienellä maantieteellisellä alueella mahdollistavat juuri tällaisten riippuvuussuhteiden tutkimisen.

– Ilmastollisesti alue on hyvin yhtenäinen, mutta saaret eroavat jyrsijöiden ja toisaalta suurempien nisäkkäiden runsauden suhteen. Lisäksi paikalliset asukkaat ja kesäasukkaat ovat mahdollistaneet, että suuri määrä saaria on mukana tutkimuksessa, Kallio kertoo.

Turun yliopiston mukaan lähes joka viides puutiainen kantaa borrelioosia aiheuttavaa bakteeria. Puutiaisaivotulehdusta aiheuttavaa virusta kantaa 1,5 prosenttia puutiaisista. Sekä puutiaisia että puutiaisvälitteisiä sairauksia esiintyy koko maassa Etelä-Lappiin asti. Mikä mahtaa olla tilanne Pellingin saaristossa tätä nykyä?

– THL ei ole ilmoittanut (Pellingin) aluetta puutiaisaivotulehduksen suhteen riskialueeksi, mutta on mahdollista, että TBE-virusta esiintyy ainakin joillakin saarilla. Virusta on kuitenkin tavattu kyseessä olevasta alueesta sekä itään että länteen. Me emme ole tutkineet keräämiämme näytteitä TBE:n suhteen, mutta Borrelia-bakteeria esiintyy alueella yleisesti, Kallio kertoo.

– Puutiaisten ihmisiin välittämistä taudeista yleisin on borrelioosi, jonka suhteen laboratoriolöydöksiä tehtiin viime vuonna reilut 2000 ja kliinisen kuvan perusteella perusterveydenhuollossa tapauksia oli reilu 3700.

Puutiaisiin ei akatemiatutkija Kallion mukaan kannata suhtautua huolettomasti.

– Kyllä mielestäni puutiaisvälitteiset taudit aiheuttavat terveydellisiä ongelmia, joiden takia olisikin tärkeä muistaa suojautuminen puutiaisia vastaan vaatetuksella sekä puutiaiskarkoitteilla sekä puutiaissyynillä ulkoilun jälkeen. Puutiaisaivotulehdusta vastaan on myös rokote.

Miten välttyä punkin puremalta?

Suojaava pukeutuminen luonnossa liikkuessa on ykkösasia, koska siten voidaan estää punkkien pääsy iholle. Kun käyttää vaaleita ulkoiluvaatteita, voi punkin havaita niistä helpommin.

Luonnossa kulkiessa kannattaa valita reitti, jossa on mahdollisimman vähän kosteaa aluskasvillisuutta.

Punkkialueella oleskellessa on tarpeen tehdä huolellinen punkkisyyni sekä aamuisin että iltaisin. Pihan nurmikko kannattaa pitää lyhyenä, jolloin maa pysyy kuivana, eivätkä punkit enää viihdy siinä.

Punkkisyyni auttaa estämään borrelioosia, mutta TBE-virus tarttuu jo muutamassa minuutissa, kun virusta kantava punkki puree ihmistä. Päivittäinen punkkisyyni ei siis estä puutiaisaivokuumeen tarttumista, jos punkki on jo ehtinyt tarttua ihmiseen.

– Punkkisyyni on erityisen tärkeä borrelioosin ehkäisyssä. Saatavilla on myös erilaisia punkkikarkotteita, mutta niiden tehoa ei ole tieteellisesti osoitettu, rokote.fi sivustolla kerrotaan.

Puutiaisaivokuumeelta eli TBE:ltä voi suojautua rokottautumalla. TBE-virusta kantaa noin 1,6 prosenttia punkeista. Kuitenkin pahimmillaan jo yksi punkinpurema voi tartuttaa puutiaisaivotulehduksen.

Ruotsissa jo vuonna 2000 tehty tieteellinen tutkimus osoitti, että valkosipulivalmisteen nauttiminen vähensi punkkien tarttumista ihmiseen. Kaksoissokkotutkimus tehtiin Ruotsin puolustusvoimien varusmiehillä, jotka söivät valkosipulikapseleita ja liikkuivat rehevässä maastossa, jossa heitä altistettiin punkkien puremille. Punkit tarttuivat valkosipulia nauttineisiin varusmiehiin huomattavasti harvemmin.

Tutkimus julkaistiin tiedelehti JAMA:ssa vuonna 2000.

– Tutkimustulos vastasi käytännön havaintoja. Punkkien uskotaan karttavan tuoreesta valkosipulista kehittyviä haihtuvia rikkiyhdisteitä, joita erittyy iholle valkosipulin syömisen jälkeen. Yhdisteet ovat samoja, jotka tunnemme runsaan valkosipulin syömisen jälkeisenä epämiellyttävänä hajuna hengitysilmassa, kirjoittaa Juha Sihvonen, FM, Aitokauppa.fi sivustolla.

Tutkimusta kommentoineiden THL:n asiantuntijoiden mukaan mukaan yhdestä tutkimuksesta ei kannata liikaa innostua, vaan kyseessä on heidän näkemyksensä mukaan vain urbaanilegenda.

Myös lemmikit kannattaa suojata punkkilääkityksellä, niin etteivät ne turkissaan kantaisi punkkeja sisätiloihin.

Punkkivälitteiset sairaudet eivät tartu lemmikistä ihmiseen, mutta punkit voivat kulkeutua koiran ja kissan kyydissä sohvalle tai sänkyyn, ja sieltä edelleen ihmiseen.

Asiantuntijoiden mukaan kissaan eivät punkkivälitteiset sairaudet juurikaan tartu, mutta kissan punkkilääkityksellä suojataan ihmistä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Viimeinen silmäys yli 100-vuotiaaseen ravintolaan? – Helsingin klassikko etsii uutta omistajaa
 2. Vihreiden kansanedustaja Mari Holopainen: "Emme voi loputtomiin fiilistellä jugend-Helsingin kauneudella"
 3. Opettajilla on edessään savotta – syksyllä kartoitetaan etäopetuksen aiheuttamat oppimiserot
 4. Päätoimittaja Karri Kannala: Vihreät teki virheen, kun esitti heränneensä puolustamaan Pirkkolan Keskuspuistoa vasta mielenosoituksen myötä, ja sanoi sen ääneen
 5. Uutissuomalaisen debatti: Varman Risto Murto: Nuorille työntekijöille pitää tarjota muutakin kuin korkeita veroja ja supistuvia palveluita
 6. Irakilaissyntyinen Baan tuli Suomeen 5,5 vuotta sitten, valmistuu nyt M:n papereilla ylioppilaaksi – suunnitelmissa tutkijan ura
 7. Kolumni: Helsinki tarvitsee luonnon monimuotoisuutta ja urbaania monimuotoisuutta
 8. Päätoimittaja Kannala: Vihreät eksyi Pirkkolan metsään
 9. Vierustoveri lentokoneessa yski tauotta – perusterve Eva sai maaliskuun lopussa koronan ja kävi kahden tunnin päässä kuolemasta, kuntoutuminen jatkuu yhä
 10. Maan alta paljastui karu yllätys Konepajalla: 1500-paikkaiseksi suunniteltu terassi kutistuu murto-osaan – "Saa nähdä miten porukka löytää tänne"
 11. Robottibussin ovet aukeavat pian matkustajille – kolme automaattikulkuneuvoa sukkuloi liikenteen seassa Pasilassa
 12. Ministeriön selvitys: Kasvosuojista vain niukasti hyötyä, ei tarjoa suojaa tartunnalta
 13. Poliisi tyrmistyi koronakevään rumista luvuista: Nuoret miehet kaahaavat yhä enemmän yli 50 kilometrin ylinopeuksia, humalassa tai huumeissa ajaminenkin yleistynyt
 14. Hämeenlinnanväylälle suunnitellaan uutta liittymää – taustalla ruuhkat ja uuden asuinalueen kasvava liikenne
 15. Entinen Neuvostoliitto näkyy edelleen väestötilastossa – ulkomaalaistaustaisista jo puolet asuu pääkaupunkiseudulla

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Maan alta paljastui karu yllätys Konepajalla: 1500-paikkaiseksi suunniteltu terassi kutistuu murto-osaan – "Saa nähdä miten porukka löytää tänne"
 2. Kuva: Poliisilla iso operaatio Helsingissä – "Mies katolla, hirveä action päällä!"
 3. Hurja ryntäys julkkiskokin ravintolaan: Kaikki pöydät varattiin kuukaudeksi eteenpäin – näissä paikoissa on vielä tilaa Helsingissä
 4. Kaupunki antoi tiukan vaatimuksen pyöräilijöille Helsingissä – "Joko ajaminen loppuu tai..."
 5. HSL:n asiakkaat raivostuivat: Vapaavalintainen kausilipun kesto poistuu, kun HSL yhdenmukaistaa kortin ja sovelluksen lippuvalikoiman – "Kehitys kulkee tässä vahvasti väärään suuntaan"
 6. Vierustoveri lentokoneessa yski tauotta – perusterve Eva sai maaliskuun lopussa koronan ja kävi kahden tunnin päässä kuolemasta, kuntoutuminen jatkuu yhä
 7. Helsingin uima-allastilat tutkittiin – tyrmäävä tulos: jopa 62 prosenttia kohteista liian likaisia, kahdesta paikasta löytyi tulehduksia aiheuttavaa bakteeria
 8. "Rotta-mäkkärillä" käynnissä tehotorjunta Itä-Helsingissä – Näin kommentoi yrittäjä: kantaa on saatu pienennettyä
 9. Etätyöt toivat iljettävän vaaran putkistoihin – muista 2 minuutin sääntö, kun valutat vettä
 10. Hämeenlinnanväylälle suunnitellaan uutta liittymää – taustalla ruuhkat ja uuden asuinalueen kasvava liikenne
 11. Viimeinen silmäys yli 100-vuotiaaseen ravintolaan? – Helsingin klassikko etsii uutta omistajaa
 12. Uudet mallinnukset: Yskäisy levittää koronaa neljän metrin päähän ja ihmisjoukossa puhekin riittää– Työpaikalla koronatartunta voi levitä jopa minuuteissa
 13. Vihreiden kansanedustaja Mari Holopainen: "Emme voi loputtomiin fiilistellä jugend-Helsingin kauneudella"
 14. Ravintolalegenda Salven ratkaisu rikkoi todennäköisyydet – "Yleensä se ei onnistu"
 15. Pikaruokaketju avaa 60 hengen terassin huikealle paikalle Helsinkiin– "Tuohon kun saisi ravintolan"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.