Opiskelijat rynnivät pian Helsingin vuokramarkkinoille – Kalleimmalla alueella yksiön vuokra on jo yli 30 euroa neliöltä

Kaisa Paastela

Vuokrayksiöt ovat pian taas erityisen kysyttyjä Helsingissä, kun opiskelemaan tulevat alkavat etsiä kotia.

Kaupungin tilaston mukaan Helsingin kalleimmalla alueella eli kalleusalue 1:llä kerrostaloasuntojen keskivuokra oli viime vuoden viimeisellä neljänneksellä 21,51 euroa. Kalleusalue 1:een luetaan keskusta ja sen lähistön alueet, kuten esimerkiksi Töölö, Jätkäsaari ja Kruununhaka.

Kaikkien voimassa olevien vuokrasopimusten vuokrien keskiarvo ei kuitenkaan anna täysin oikeaa kuvaa siitä, millä hinnalla tulevan syksyn opiskelija oikeasti voi päästä kiinni yksiöön.

Etuovi.comin data-analyytikko Niina Matikainen on laskenut kesäkuussa saman palvelun vuokralle tarjottavien yksiöiden vuokrapyynnöistä, että keskimäärin Kaartinkaupungissa 00130 alueella yksiöstä pyydetään jo 33,8 euron neliövuokraa.

Esimerkiksi 25 neliön kokoiselle asunnolle se tarkoittaa 845 euron kuukausivuokraa. Matikaisen mukaan käytännössä vuokrapyyntö on yleensä myös toteutunut vuokra.

Kelan laskurilla puolestaan ilmenee, että tuloton opiskelija voi saada yksiöönsä asumistukea Helsingissä enimmillään vähän reilut 400 euroa kuussa.

Edullisimmilla alueilla Puistolan, Malminkartanon ja Alppikylän yksiöiden keskivuokrapyyntö on hieman yli 20 euroa neliöltä.

Näillä alueilla yksiön keskivuokrassa on yli kymmenen euron ero kalleimpien alueiden keskivuokriin, Matikainen laskee.

Huokeimmat alueet sijaitsevat jo selvästi kauempana ydinkeskustasta, mutta opiskelupaikasta riippuen sijainti voi olla käteväkin, Matikainen muistuttaa.

Moni valitseekin nykyisin kimppakämpän, eikä ihme: kolmioiden vuokra halvimmilla alueilla on noin 13–15 euroa neliöltä. Tällä hinnalla voi kolmion löytää Vuosaaresta, Puistola-Tapulikaupungista, Pihlajamäestä, Laajasalosta tai Kontula-Kivikko-Mellunmäki -alueelta.

Vastaavasti kalleimpia kolmiot ovat Eirassa, jossa vuokrapyyntö kolmen huoneen ja keittiön asunnolle on keskimäärin 25,5 euroa neliöltä.

Näin ollen 70-neliöisen vuosaarelaiskolmion voisi vuokrata 945 eurolla, kun taas vastaavan kokoisen eiralaishuoneiston vuokra olisi jo huimat 1 785 euroa.

Katso täältä koko lista siitä, millaisia vuokria Helsingin eri alueilla nyt pyydetään

Hoasin toimitusjohtaja Matti Tarhio puolestaan muistuttaa, että opiskelija-asunnot ovat noin 36 prosenttia markkinahintaisia asuntoja edullisempia. Halvimmillaan solusta saa huoneen 200 eurolla, kun ei ole turhan kranttu sijainnin suhteen.

Tarhio myös vinkkaa, että pääkaupunkiseudulla jo valmiiksi asuvan kannattaa odottaa opiskelija-asuntohakunsa kanssa pahimman ruuhkan yli, sillä heinä-elokuussa asuntoa tarjotaan ensisijaisesti muualta muuttaville.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kuva: Uimastadionille muodostui heti jono, kävijämäärää voi seurata verkossa – saunat pidetään toistaiseksi kiinni
 2. Koronarajoitukset purettiin vihdoin! – Suosittu kaupunkikeidas otti käyttöön jopa yhteisögrillin
 3. Maailman ensimmäinen Muumi-teemainen sisäpuisto tulossa pk-seudulle – lentoaseman läheisyys voisi tuoda ulkomaalaisia turisteja
 4. Keskuskortteleiden suunnittelu etenee – tavoitteena muodostaa Jätkäsaaren maamerkki
 5. SDP ja vihreät nokittelevat liikuntahallista – hankkeen vetäjä pitää Pirkkola-äläkkää erikoisena: "Mielipiteensä olisi voinut esittää monessa kohtaa, eikä vasta kun ollaan laittamassa lapiota maahan"
 6. T24: Raparperikuohuviinistään tunnettu virolainen Nudist avaa Telliskiveen vierailukeskuksen ja ravintolan
 7. Terveydenhuollossa laitettiin laskuihin asiakkaiden henkilötunnukset, tietosuojavaltuutettu ärähti
 8. Tutkimus: iso osa suomalaisista uskoo uutisten koronavirusasiantuntijoita
 9. Helsinki International Horse Show'ta ei järjestetä tänä vuonna – "Koko maailmancup-sarja on vaakalaudalla"
 10. Helsingin herkkupaikalle avataan jättimäinen irkkupubi – koronavirus sotki avaamisaikataulun
 11. T24: Koronakriisi romahdutti suomalaisten tekemien kiinteistökauppojen määrän Virossa
 12. Matkustajat: Helsinki-Vantaa on paras lentoasema Pohjois-Euroopassa
 13. Ravintolat, kahvilat ja monet muut paikat aukeavat taas – listasimme kesäkuun alun höllennykset koronarajoituksissa
 14. Trendiravintola joutui yllättävien ongelmien eteen Helsingissä – "Kaikki tiskaavat nyt"
 15. Epäihmisyyden museo mukana näyttelyssä – tiistaista alkaen etsitään uusia tapoja ajatella ihmiselämää

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Vierustoveri lentokoneessa yski tauotta – perusterve Eva sai maaliskuun lopussa koronan ja kävi kahden tunnin päässä kuolemasta, kuntoutuminen jatkuu yhä
 2. Janne Kilpinen rakennutti minitalon Helsinkiin, neliöitä piti lisätä viranomaisen vaatimuksesta – hirret veistetty käsityönä Vienan Karjalassa
 3. Trendiravintola joutui yllättävien ongelmien eteen Helsingissä – "Kaikki tiskaavat nyt"
 4. Sandro lopettaa Espoon Tapiolassa – tilalle Thermanien omistama Hietalahdenrannasta tuttu sporttibaari
 5. Helsingin herkkupaikalle avataan jättimäinen irkkupubi – koronavirus sotki avaamisaikataulun
 6. SDP ja vihreät nokittelevat liikuntahallista – hankkeen vetäjä pitää Pirkkola-äläkkää erikoisena: "Mielipiteensä olisi voinut esittää monessa kohtaa, eikä vasta kun ollaan laittamassa lapiota maahan"
 7. Maan alta paljastui karu yllätys Konepajalla: 1500-paikkaiseksi suunniteltu terassi kutistuu murto-osaan – "Saa nähdä miten porukka löytää tänne"
 8. Karu päätös lähiöriidalle: miehen epäillään sytyttäneen asunnon tuleen tahallaan Kontulassa – poliisi tutkii murhan yrityksenä
 9. Seppo Fränti, 70, lahjoitti taidekokoelmansa Kiasmaan – "Hankin vain töitä, jotka sytyttävät minua ja osoittavat elämän merkkejä"
 10. Viimeinen silmäys yli 100-vuotiaaseen ravintolaan? – Helsingin klassikko etsii uutta omistajaa
 11. Puistoruokailu leikkipuistoissa alkaa maanantaina - nämä puistot auki
 12. Koronarajoitukset purettiin vihdoin! – Suosittu kaupunkikeidas otti käyttöön jopa yhteisögrillin
 13. Hurja ryntäys julkkiskokin ravintolaan: Kaikki pöydät varattiin kuukaudeksi eteenpäin – näissä paikoissa on vielä tilaa Helsingissä
 14. Ravintolalegenda Salven ratkaisu rikkoi todennäköisyydet – "Yleensä se ei onnistu"
 15. Espoo rakentaa uimarannoille tupakkakatoksia – "Pelkkiä tuhkakuppeja rikotaan paljon herkemmin"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.