Harvinainen sairaus vei Janne Toivoselta kyvyn kirjoittaa käsin, mutta se ei estänyt toteuttamasta haavetta – 579-sivuiselle fantasiakirjalle syntyy jo jatkoa

Järvenpään Kyrölässä asuva Janne Toivonen, 44, sai äskettäin valmiiksi 579-sivuisen fantasiakirjan.

Se on jo itsessään kunnioitettava saavutus. Vielä erityisemmäksi asian tekee se, että Toivonen ei pysty kirjoittamaan omin käsin.

Toivosella todettiin 3-vuotiaana harvinainen Duchennen dystrofia -lihassairaus.

Lapsena hänellä oli vaikeuksia tasapainon kanssa ja hän kaatui helposti. Tutkimuksissa selvisi, että hänellä on parantumaton sairaus, joka esiintyy keskimäärin yhdellä lapsella 3 500 poikalapsesta.

Alun perin Toivosen ennustettiin elävän noin 18-vuotiaaksi, mutta sairauden hitaan etenemisen ja hengityskoneen ansiosta elämä on saanut jatkoaikaa.

Sairaus on kuitenkin vienyt Janne Toivoselta liikuntakyvyn. Hän makaa pääasiassa vuoteessa ja pystyy liikuttamaan silmiään ja puhumaan.

Fantasiakirja sai alkunsa vuosituhannen taitteessa, jolloin Toivonen oli jo menettänyt omakätisen kirjoituskykynsä.

– Kerran kesämökillä maatessa tuli mieleen, että voisin kirjoittaa kirjan. Siitä kaikki lähti, hän sanoo.

Toivonen pitää elokuvista, ja fantasiakirjan innoittajina hänellä ovat toimineet megaluokan tarinat: George Lucasin Tähtien sota -elokuvat, J.R.R. Tolkienin Taru sormusten herrasta -elokuvatrilogia sekä Raamattu.

Kirjan tarina muodostui Janne Toivosen päässä vähitellen lause kerrallaan. Janne mietti päivittäin uusia lauseita, jotka vanhemmat kirjoittivat yleensä iltaisin Jannen sanelusta ylös vihkoihin tai paperiarkeille odottamaan siirtämistä tietokoneelle.

Jannen sisko Pauliina ja hoitoavustajat puolestaan kirjoittivat lauseita suoraan tietokoneelle.

Kertomus eteni päivä päivältä monisatasivuiseksi käsikirjoitukseksi.

Kirjoittamiseen tuli suuri muutos vuonna 2014, jolloin Janne Toivonen sai käyttöönsä katseella ohjattavan tietokoneen.

Laite sijoitettiin hänen sänkynsä yläpuolelle, ja siitä lähtien Toivonen kykeni kirjoittamaan itse silmiään liikuttamalla.

– Tietokone toi täysin uuden ulottuvuuden elämääni. Pystyn kirjoittamaan sen avulla kaksi merkkiä sekunnissa, ja yli 500-sivuinen kirja valmistui käsikirjoituksen pohjalta reilussa parissa vuodessa.

Kirjailijanimellä J.P.Toivonen tehty Miekanloisto – Candoran sauva -fantasiaromaani valmistui kevättalvella 2019. Kirjailijan mukaan kirja sisältää perinteistä fantasiaa.

– Tarina sijoittuu tarunomaiseen ja kuvitteelliseen maailmaan Atlas-nimiselle planeetalle, jossa lukija kohtaa fantasialle tyypillisiä taru-, jumal- ja muita olentoja, hän kuvailee.

Teosta on kehuttu hyvin kirjoitetuksi.

– Teksti oli kaunista ja todella tarkkaan kuvailtua. Jokainen yksityiskohta oli tarkkaan mietitty ja selitetty, eräs kirjan lukenut blogisti arvioi.

Esikoisteos on samalla ensimmäinen osa kokonaista kirjasarjaa. Toivonen arvelee, että tarinassa olisi aineksia yhteensä neljään osaan.

– Tuhat uutta sivua on jo siirretty papereilta ja vihkoista odottamaan niiden viimeistelyä ja puhtaaksikirjoitusta, hän paljastaa.

Milloin voidaan odotella seuraavan teoksen julkaisua?

– En osaa sanoa, sen näkee sitten. Toivottavasti siihen ei nyt kahtakymmentä vuotta menisi, kirjailija lohkaisee.

Janne Toivosesta kertoi ensin Keski-Uusimaa-lehti.

J.P.Toivosen fantasiakirjaa saa tilattua hänen nettisivujensa kautta osoitteesta www.jptoivonen.fi.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut