2
Helsingin Kauppatorilla viime kesänä pelattu katupeli on tuottanut ihmettelyä poliisiviranomaisille. Kuvituskuva ei liity tapaukseen. Jussi Vehkasalo
Katso isompi kuvaHelsinkiin on nyt ideoitu puisto, joka olisi tarkoitettu paljain jaloin käveleville. Arkisto / Päivi Tuovinen
Jussi Vehkasalo
| Päivitetty
Helsingissä kokeiltiin uudenlaista tapaa saada kaupunki fiksummaksi paikaksi elää. Netistä löytyvään Maailman toimivin kaupunki -palveluun tuli kaupunkilaisilta yli 400 kehittämisideaa.
Ideoita arvioi Helsingin kaupunginkanslian virkamiehistä koostuva asiantuntijatiimi, joka konsultoi toimialojen asiantuntijoita.
Tarkempaan jatkoselvittelyyn valittiin yhteensä 40 ideaa, joista osa koski samaa aihepiiriä.
Pormestari Jan Vapaavuori valikoi esikarsitusta joukosta parhaat ajatukset, joiden toteuttamista selvitellään.
– Monissa hyvissä ideoissa toivottiin erityisesti palveluhenkisempää Helsinkiä. Palveluihin on jäänyt vuosien saatossa kummallisuuksia, jotka syövät turhaan sekä asiakkaiden että kaupungin työntekijöiden aikaa, kertoo Helsingin kaupungin viestintäjohtaja Liisa Kivelä
Suosittuja olivat myös viihtyisämpään ja liikkuvampaan kaupunkitilaan tähtäävät ideat. Toreille haluttiin elämää ja lisää roskiksia koko kaupunkiin sekä korkeampia puistonpenkkejä lonkkavikaisille.
– Myös opasteet ja korkeiden katukiveysten poisto sekä erityisesti jalankulkureittien talvikunnossapito saivat paljon kannatusta, Kivelä jatkaa.
Myös Malmin lentokentän puolustajat olivat havainneet palvelun, sillä ideoiden joukossa on toistakymmentä lentokentän olemassaoloa puoltavaa ideaa. Kenttää puolustavat ideat oli myös äänestetty palvelun suosituimpien ideoiden joukkoon.
Ideat, jotka eivät kuuluneet kaupungin toimivaltaan, olivat liian laajakantoisia tai olemassa olevien päätösten tai kaupunkistrategian vastaisia, karsittiin pois arviointiprosessin alkuvaiheessa.
Myös opasteet ja korkeiden katukiveysten poisto sekä erityisesti jalankulkureittien talvikunnossapito saivat paljon kannatusta.
Toteuttamiskelpoiset ideat tulevat näkemään päivänvalon kaupungin eri palveluissa.
– Tämä oli hyvä kokeilu, mutta tästä ei välttämättä tule pysyvää käytäntöä. Palvelu oli pormestari Vapaavuoren ideoima tapa kerätä kaupunkilaisten ehdotuksia. Palvelulla kannustettiin helsinkiläisiä kertomaan, missä kohtaa ja millä lailla asiat voisivat olla paremmin, Kivelä sanoo.
– Maailman toimivin kaupunki -palvelun kautta toteutettavia ideoita varten ei ole olemassa omaa budjettia, vaan toimivimmat ideat selvitellään ja valmistellaan osana kaupungin normaalia päätöksentekoprosessia, Kivelä jatkaa.
Pieniä muutoksia voidaan lähteä toteuttamaan välittömästi.
– Tässä haettiin kevyitä, ketteriä ideoita. Ei niinkään sellaisia, joiden toteuttaminen vaatisi paljon aikaa ja rahaa.
Maailman toimivin kaupunki -palvelussa kerättiin ideoita maaliskuun ajan.
Kaupunkilaisilla on muitakin tapoja ehdottaa asioita ja vaikuttaa, tällainen on esimerkiksi osallistuva budjetointi. Siinä kaupunki osoittaa vuosittain noin 4,4 miljoonaa euroa kaupunkilaisten ideoiden toteuttamiseen.
Ensimmäinen ehdotusvaihe oli vuoden 2018 lopussa ja siinä saatiin peräti 1 261 ehdotusta.
Niistä jalostettiin 369 suunnitelmaa yhteiskehittelyvaiheessa, johon osallistuivat ehdottajat ja kaupungin asiantuntijat. Kaupungin toimialat tekevät näille suunnitelmille budjettiarvion.
Toteuttamiskelpoiset suunnitelmat siirtyvät äänestykseen, joka toteutetaan tulevana syksynä.