Yhä harvempi yrittäjä aikoo palkata lisää väkeä töihin, kuinka käy työllisyystavoitteelle? – "Edellyttää melkoisia urotekoja"

Antti Rantalaisen johtama Rantalainen Oy on kasvanut 56 tilitoimiston yritykseksi. Petri Lyy

Petri Lyy

Työllisyys on kehittynyt pienissä ja keskisuurissa yrityksissä myönteisesti, mutta vaisummin kuin vuosi sitten, kertoo Elinkeinoelämän keskusliiton tuore yrittäjyysbarometri.

Myös yritysten tulevaisuuden näkymät ovat viimevuotista vaisummat. Henkilöstömääränsä kasvuun uskovat nyt vain voimakkaasti kasvavat yritykset.

Hallituksen tavoite 75 prosentin työllisyysasteesta on EK:n mielestä kyselytulosten valossa entistä haastavampi saavuttaa.

EK:n yrittäjyysryhmän vetäjä Jari Huovinen pitää rohkaisevana sitä, ettei kasvuhakuisten yritysten määrä ole juurikaan notkahtanut.

Toteutuessaan pk-yritysten heikentyneet näkymät heijastuvat hänen mukaansa vääjäämättä negatiivisesti myös kansatalouteen.

– Tulokset ennakoivat hallitukselle kiireisiä aikoja ja edellyttävät siltä kyllä melkoisia urotekoja työllisyystavoitteen saavuttamiseksi, Huovinen arvioi.

– Mahdotonta se ei ole, mutta edellyttää työllistävien pk-yritysten tarpeiden tunnistamista ja konkreettisia toimia kasvun esteiden purkamiseksi.

EK kaipaa Huovisen mukaan osaajapulan ratkaisemista, yrityksiä koskevien viranomaispäätösten nopeuttamista, yritysten kansainvälistymistä edistävien palvelujen parantamista ja yritysten hallinnollisen taakan keventämistä.

Kasvuhakuisten yritysten määrä on vuoden aikana säilynyt lähes ennallaan. Yrityksistä puolet on selvästi kasvuhakuisia.

44 prosenttia vastanneista arvioi liikevaihtonsa kasvavan 10–29 prosentilla, kuusi prosenttia vähintään 30 prosentilla.

Kasvuyrityksiä on eniten Helsingin ja Uudenmaan alueella, vähiten Etelä-Suomen suuralueella.

Alueelliset erot tasoittuvat, kun tarkastellaan vastauksia kasvutavoitteiden toteutumista koskevaan kysymykseen. Vajaa puolet kasvuyrityksistä näyttäisi saavuttavan tavoitteensa.

Noin viidennes kaikista yrityksistä ilmoitti tavoittelevansa vähintään 10 prosentin vuosikasvua ja myös yltäneensä tähän kasvuvauhtiin edellisen tilikautensa aikana. Helsingin ja Uudenmaan alueella näitä yrityksiä oli 24 prosenttia, Etelä-Suomessa 19 prosenttia.

Raipasta, yli 30 prosentin kasvua liikevaihtoonsa tavoittelevista yrityksistä reilu puolet raportoi työntekijämääränsä lisääntyneen kuluneen vuoden aikana.

Seitsemässä prosentissa näistä kasvuyrityksistä väki on vähentynyt.

Hitaampaa 10–29 prosentin kasvua tavoittelevista yrityksistä 45 prosenttia oli kasvattanut työntekijämääräänsä ja 11 prosenttia pienentänyt.

Nykyisen asemansa säilyttämiseen tähtääviä yrityksiä on pk-sektorista noin puolet. Niiden henkilöstömäärä on supistunut vuodesta 2016 lähtien. 24 prosenttia kertoi henkilöstömäärän pienentyneen ja 17 prosenttia kasvaneen.

Kasvuhakuiset yritykset arvioivat kysynnän, työllisyyden, investointien ja ulkomaankaupan kehittyvän myönteisesti myös seuraavien 12 kuukauden aikana. Näkymät ovat kuitenkin pessimistisempiä kuin viime vuoden kesäkuussa.

Aseman säilyttämiseen tähtäävissä yrityksissä toiminnan supistumiseen uskotaan kaikilla mittareilla useammin kuin sen laajentumiseen.

Pk-Pulssi-kyselytutkimukseen vastasi 562 yritystä touko-kesäkuussa.

Kommentti

Reipasta eli suurempaa kuin 30 prosentin kasvua tavoittelevat yritykset ovat Antti Rantalaisen mukaan tyypillisesti nuoria, vasta muutaman vuoden toimineita firmoja. Kun kokoa kertyy, kasvuprosenttikin pienenee.

– Ne muodostavat kuitenkin ison joukon yrityksistä, joiden varassa suomalainen työllisyys on, hän sanoo.

Vuodesta 1981 yrittäjänä toiminut, nyt Rantalainen Oy:n hallituksen puheenjohtajana istuva Rantalainen kuvaa tilitoimistoaan perinteiseksi palvelualan yritykseksi, jonka henkilöstön määrä kasvaa suorassa suhteessa liikevaihtoon.

Ongelmaksi talouden kasvulle Rantalainen näkee etujärjestöjen aseman.

– Luottamusmies nähdään ratkomassa ristiriitoja, vaikka hän voisi toimia myös niin, ettei niitä syntyisi.

Työllisyystavotteiden saavuttamiseksi ihmiset olisi Rantalaisen mukaan saatava innostumaan.

–  Onneksi johtavan hallituspuolueen veroajatukset haudattiin.

Yritystoimintaa ohjaavien sääntöjen ja määräysten määrä on Rantalaisen mukaan suuri, eikä iso osa kansasta osaa sitä edes kuvitella. Normien purku helpottaisi työnantajaksi ryhtymistä, sillä:

– Jokainen työpaikka vaatii työnantajan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Vierustoveri lentokoneessa yski tauotta – perusterve Eva sai maaliskuun lopussa koronan ja kävi kahden tunnin päässä kuolemasta, kuntoutuminen jatkuu yhä
 2. Janne Kilpinen rakennutti minitalon Helsinkiin, neliöitä piti lisätä viranomaisen vaatimuksesta – hirret veistetty käsityönä Vienan Karjalassa
 3. Trendiravintola joutui yllättävien ongelmien eteen Helsingissä – "Kaikki tiskaavat nyt"
 4. Helsingin herkkupaikalle avataan jättimäinen irkkupubi – koronavirus sotki avaamisaikataulun
 5. Sandro lopettaa Espoon Tapiolassa – tilalle Thermanien omistama Hietalahdenrannasta tuttu sporttibaari
 6. Koronarajoitukset purettiin vihdoin! – Suosittu kaupunkikeidas otti käyttöön jopa yhteisögrillin
 7. SDP ja vihreät nokittelevat liikuntahallista – hankkeen vetäjä pitää Pirkkola-äläkkää erikoisena: "Mielipiteensä olisi voinut esittää monessa kohtaa, eikä vasta kun ollaan laittamassa lapiota maahan"
 8. Maailman ensimmäinen Muumi-teemainen sisäpuisto tulossa pk-seudulle – lentoaseman läheisyys voisi tuoda ulkomaalaisia turisteja
 9. Kuva: Uimastadionille muodostui heti jono, kävijämäärää voi seurata verkossa – saunat pidetään toistaiseksi kiinni
 10. Maan alta paljastui karu yllätys Konepajalla: 1500-paikkaiseksi suunniteltu terassi kutistuu murto-osaan – "Saa nähdä miten porukka löytää tänne"
 11. Hurja ryntäys julkkiskokin ravintolaan: Kaikki pöydät varattiin kuukaudeksi eteenpäin – näissä paikoissa on vielä tilaa Helsingissä
 12. Karu päätös lähiöriidalle: miehen epäillään sytyttäneen asunnon tuleen tahallaan Kontulassa – poliisi tutkii murhan yrityksenä
 13. Keskuskortteleiden suunnittelu etenee – tavoitteena muodostaa Jätkäsaaren maamerkki
 14. Puistoruokailu leikkipuistoissa alkaa maanantaina - nämä puistot auki
 15. Seppo Fränti, 70, lahjoitti taidekokoelmansa Kiasmaan – "Hankin vain töitä, jotka sytyttävät minua ja osoittavat elämän merkkejä"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.