Näin kesän kuvamuistot kannattaa oikeasti säilyttää – "Edelleen paras ja varmin tapa"

Rajala Pro Shopin toimitusjohtajan Jorma Helmisen mukaan edelleen paras tapa säilyttää ja varmuuskopioida valokuvat on tehdä niistä perinteisiä paperikuvia. Ville Mäkilä

Ville Mäkilä

Teknologian kehittyessä digitaaliset valokuvat ovat suurelta osin syrjäyttäneet perinteisen paperisen valokuvan. Nykyään lähes jokainen matkapuhelin on varustettu kameralla, ja valokuvien ottaminen on tullut huomattavasti helpommaksi.

Kun valokuva on olemassa vain digitaalisessa muodossa kameran tai matkapuhelimen muistissa, on riskinä että kuva katoaa esimerkiksi laitteen vaurioituessa. Siksi valokuvista kannattaa ottaa aina varmuuskopiot talteen.

Rajala Pro Shopin toimitusjohtajan Jorma Helmisen mukaan edelleen paras tapa säilyttää ja varmuuskopioida valokuvat on tehdä niistä paperikuvia.

– Mielestäni se on edelleen paras ja varmin tapa säilöä valokuvia.

Tulostetun valokuvan lisäksi digikuvista voi teettää erilaisia tuotteita, kuten tauluja, kuvakirjoja tai mukeja. Tällöin kuvasta on olemassa konkreettinen varmuuskopio.

Helminen on havainnut, että nykyään valokuvista otetaan enää harvoin konkreettisia kopioita.

– Voisin väittää, että 10 prosenttiakin on liikaa mitä tulostetaan niistä kuvista, mitä ihmiset nykyään ottavat.

Valokuvien sähköiseen varmuuskopiointiin on useita vaihtoehtoja. Vaikka varmuuskopioiden ottaminen on usein helppoa ja yksinkertaista, moni säilyttää valokuviaan vain yhdessä paikassa.

Helmisen mukaan yleisin virhe digikuvien säilömisessä on juuri se, että valokuvista ei ole otettu minkäänlaista varmuuskopiota.

– Se on oleellista, että jos kuvat ovat kännykässä tai kamerassa, että kuvat siirtää sieltä jonnekin ulkoiselle muistilevylle minkä voi säilöä erikseen.

Sähköisen varmuuskopion voi ottaa esimerkiksi tallentamalla valokuvat ulkoiselle kiintolevylle, muistikortille tai pilvipalveluun.

Joitakin vuosia sitten myös CD- ja DVD-levyt olivat suosittuja tallennusvälineitä, mutta niiden suosio on viime vuosina selvästi laskenut.

Koska nykyään valokuvien ottaminen on huomattavasti helpompaa ja edullisempaa kuin aiemmin, valokuvia otetaan huomattavasti enemmän.

– Paras kamera on se kamera, mikä on mukana. Kännykkäkameroiden myötä kamera on aina mukana ja kuva tulee otettua. Se on digin parhaita muotoja, Helminen toteaa.

Digitaalisten valokuvien etuna on myös niiden käsiteltävyys. Vaikka kuvaushetkellä valokuva olisi epäonnistunut, huonostakin valokuvasta voi saada yllättävän hyvän kuvankäsittelyllä.

Digitaalisten valokuvien huonona puolena on se, että valokuvan merkitys on vähentynyt. Kun uusia valokuvia otetaan ja jaetaan sosiaalisessa mediassa jatkuvasti, valokuvista on tullut huomattavasti kertakäyttöisempiä kuin aiemmin.

Valokuvia otetaan paljon etenkin kesälomamatkoilla. Millaisia vinkkejä Helminen antaisi lomakuvien ottajille?

– Kehottaisin kokeilemaan tekemään kuvista fyysisiä kuvatuotteita pitkästä aikaa. Voisi olla hauska tehdä pitkästä aikaa esimerkiksi kuvakirja tai joku lahjatuote lomakuvista.

Varmuuskopioiden merkitystä ei voi vähätellä.

– Ennen muuta kannattaa varmistaa kesäloman jälkeen, että kuvat tulee tallennettua johonkin, etteivät ne ole vain kännykässä tai kameran muistikortilla.

Monia tapoja tallentaa valokuvat

Ulkoinen kiintolevy on suosittu tallennusväline digikuvien varmuuskopioimiseen. Kiintolevyyn voi tulla vika, joten kuvia ei kannata tallentaa pelkästään kiintolevylle.

Muistikortille mahtuu paljon valokuvia. Muistikortti voi vioittua, joten kuvia ei kannata tallentaa pelkästään muistikorteille.

Moni pilvipalvelu tarjoaa tallennustilaa rajoitetusti ilmaiseksi, ja lisämaksua vastaan tilaa voi ostaa lisää. Etuna on se, että kuvia pääsee katsomaan miltä tahansa verkkoyhteyden omaavalta laitteelta. Haittapuolena on pilvipalveluihin liittyvät tietoturvariskit.

Optiset levyt eli CD-,DVD- ja Blu-ray-levyt ovat yksi keino valokuvien varmuuskopioimiseen. Levyjen tallennuskapasiteetti on hyvin rajallinen. Levyt vaurioituvat helposti, ja naarmuuntuminen voi tehdä levystä käyttökelvottoman.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Seppo Fränti, 70, lahjoitti taidekokoelmansa Kiasmaan – "Hankin vain töitä, jotka sytyttävät minua ja osoittavat elämän merkkejä"
 2. Jannen Kilpinen rakennutti minitalon Helsinkiin, neliöitä piti lisätä viranomaisen vaatimuksesta – hirret veistetty käsityönä Vienan Karjalassa
 3. Kirjastoissa saa maanantaista lähtien taas viettää aikaa – koronakevät voi kuitenkin muuttaa kirjastojen toimintaa pysyvästi
 4. Espoo rakentaa uimarannoille tupakkakatoksia – "Pelkkiä tuhkakuppeja rikotaan paljon herkemmin"
 5. Hernesaaren ruoppaus alkaa – veneilijöitä kehotetaan pitämään noin 150 metrin suojaväli työkoneisiin
 6. Lukijalta: Korona lisää päihde- ja mielenterveysongelmia
 7. Laaksoon uusi jättisairaala – paikkoja yli 900, hinta yli 800 miljoonaa euroa
 8. Sandro lopettaa Espoon Tapiolassa – tilalle Thermanien omistama Hietalahdenrannasta tuttu sporttibaari
 9. Take away -pakkausten roskameri puistossa tuskastuttaa puutarhuria – "Kyllähän se turhauttaa, että joutuu jatkuvasti siivoamaan toisten jälkiä"
 10. Liki identtiset kerrostalot toteutettiin puu- ja betonirunkoisina Helsinkiin – päästöjen lisäksi vertailtiin käyttöönoton jälkeisiä kosteuksien muutoksia rakenteissa
 11. Puistoruokailu leikkipuistoissa alkaa maanantaina - nämä puistot auki
 12. Viimeinen silmäys yli 100-vuotiaaseen ravintolaan? – Helsingin klassikko etsii uutta omistajaa
 13. Vihreiden kansanedustaja Mari Holopainen: "Emme voi loputtomiin fiilistellä jugend-Helsingin kauneudella"
 14. Irakilaissyntyinen Baan tuli Suomeen 5,5 vuotta sitten, valmistuu nyt M:n papereilla ylioppilaaksi – suunnitelmissa tutkijan ura
 15. Opettajilla on edessään savotta – syksyllä kartoitetaan etäopetuksen aiheuttamat oppimiserot

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Vierustoveri lentokoneessa yski tauotta – perusterve Eva sai maaliskuun lopussa koronan ja kävi kahden tunnin päässä kuolemasta, kuntoutuminen jatkuu yhä
 2. Sandro lopettaa Espoon Tapiolassa – tilalle Thermanien omistama Hietalahdenrannasta tuttu sporttibaari
 3. Jannen Kilpinen rakennutti minitalon Helsinkiin, neliöitä piti lisätä viranomaisen vaatimuksesta – hirret veistetty käsityönä Vienan Karjalassa
 4. Maan alta paljastui karu yllätys Konepajalla: 1500-paikkaiseksi suunniteltu terassi kutistuu murto-osaan – "Saa nähdä miten porukka löytää tänne"
 5. Viimeinen silmäys yli 100-vuotiaaseen ravintolaan? – Helsingin klassikko etsii uutta omistajaa
 6. Liki identtiset kerrostalot toteutettiin puu- ja betonirunkoisina Helsinkiin – päästöjen lisäksi vertailtiin käyttöönoton jälkeisiä kosteuksien muutoksia rakenteissa
 7. Ravintolalegenda Salven ratkaisu rikkoi todennäköisyydet – "Yleensä se ei onnistu"
 8. Karu päätös lähiöriidalle: miehen epäillään sytyttäneen asunnon tuleen tahallaan Kontulassa – poliisi tutkii murhan yrityksenä
 9. Vihreiden kansanedustaja Mari Holopainen: "Emme voi loputtomiin fiilistellä jugend-Helsingin kauneudella"
 10. Kuva: Poliisilla iso operaatio Helsingissä – "Mies katolla, hirveä action päällä!"
 11. Kaupunki antoi tiukan vaatimuksen pyöräilijöille Helsingissä – "Joko ajaminen loppuu tai..."
 12. Päätoimittaja Karri Kannala: Vihreät teki virheen, kun esitti heränneensä puolustamaan Pirkkolan Keskuspuistoa vasta mielenosoituksen myötä, ja sanoi sen ääneen
 13. Take away -pakkausten roskameri puistossa tuskastuttaa puutarhuria – "Kyllähän se turhauttaa, että joutuu jatkuvasti siivoamaan toisten jälkiä"
 14. Puistoruokailu leikkipuistoissa alkaa maanantaina - nämä puistot auki
 15. Kirjastoissa saa maanantaista lähtien taas viettää aikaa – koronakevät voi kuitenkin muuttaa kirjastojen toimintaa pysyvästi

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.