Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuntoportaat ovat huippusuosittuja, mutta miten niissä kuuluu kulkea? – "Jos kaikki noudattaisivat yksinkertaista sääntöä..."

Pääkaupunkiseudun pisimmät ja kuuluisimmat kuntoportaat ovat kovassa käytössä. Monen joukkuelajin urheilijat käyvät treenaamassa siellä yhdessä. Malminkartanon portaissa kuntoillaan myös yksin tai kavereiden kanssa.

Portaat vetävät puoleensa kerran kesässä hissukseen kipuaviakin.

Helteisenä päivänä Salibandyliigassa pelaava Oilersin miesten edustusporukka on tullut sinne joukkuetreeneihin. Ensin he kipuavat hissukseen 426 askelmaa ylös.

Portaat eivät ole leveät, joten niissä rinnakkain kulkeminen ei ole hyvä asia muita liikkujia ajatellen. Tapa ei ole suositeltava varsinkaan tällä kertaa, kun porukka etenee hitaasti.

– Pääsenkö ohi, on todettava muutamalle, kun ei muuten pääse heidän ohitseen.

Koska portaissa voidaan mennä kumpaankin suuntaan, ei rinnakkain kulkeminen ole senkään vuoksi kehuttava tapa.

Maria Taipalus ja Katja Muronen käyvät portaissa säännöllisesti.

– Välillä täällä on ruuhkaa. Jos kaikki noudattavat yksinkertaista sääntöä kulkea aina menosuuntaansa nähden oikeaa reunaa, kyllä täällä pärjää, naiset sanovat.

He ottavat Malminkartanon mäen nousun treenin kannalta. Se on vastapainoa saliharjoittelulle.

He käyttävät portaita, hiekkatietä ja jyrkkää mäkeä, jonka he arvelevat oleva erityisesti maastopyöräilijöitä varten.

– Ei minun ole tarvinnut olla täällä koskaan vihaisena. Tosin ryhmä voi tulla portaita pitkin miten sattuu, Taipalus jatkaa.

– Tämä on aina auki ja maisemat ovat täältä ylhäältä komeat, kaksikko kiittelee.

He kehuvat mäkeä loistavaksi kaikille avoimeksi ja maksuttomaksi kuntoilupaikaksi. Jokainen voi hyödyntää portaita ja mäkeä itselleen sopivalla tavalla.

Liikunnanohjaaja Elina Pennanen muistuttaa, että kuntoiluun tottumattoman ei kannattaa intoutua liian kovaan aloitukseen.

– Porrastreenit kuten muukin kuntoilu tulee aloittaa rauhallisesti. Itseään pitää kuulostella, Pennanen opastaa.

Hän sanoo, että pikkuhiljaa voi lisätä vauhtia ja kiipeämiskertoja.

– Jos ei ole tottunut treenaamaan, lihakset kipeytyvät, mutta sitä ei pidä säikähtää. Porrastreenaus on tehokasta ja rankkaa, joten syke nousee ja hengitys tihentyy.

Pennanen vinkkaa, että portaissa voi edetä muutenkin kuin tavallisesti kävellen tai juosten. Siihen voi yhdistää esimerkiksi hyppyjä ja erilaisia askelluksia polvea nostaen tai kanta pakaraan -liikkeen.

Kun palauttelee alas, syke laskee. Siellä voi tehdä lihaskuntoa ilman välineitäkin kuten punnerruksia ja lankkupitoja.

Pennasen yleisohje on, että polvien ja varpaiden tulee osoittaa askeltaessa samaan suuntaan. Muuten polvet saattavat kipeytyä.

– Hyvä ryhti tulee säilyttää.

Liikunnanohjaajalla ei ole kokemusta siitä, että portaissa olisi liian ruuhkaista. Hän aina mahtunut hyvin sekaan.

– Edellä menevään voi jättää tarvittaessa enemmän väliä tai voihan hänet ohittaa.