Jasper Pääkkönen teki "hyvähintaisen työkeikan" ja nyt yksi Suomen koskista saadaan kunnostettua – "Jokia tuhotaan järjettömästi"

Hollywoodissa uraa tekevä helsinkiläisnäyttelija Jasper Pääkkönen on eettisen kalastuksen puolestapuhuja. Rositsa Bliznakova

Annukka Vakkuri

Vihtijoen Levoinkoskella kävi maanantaina kuhina: Koskeen lisättiin soraa, josta muotoillaan kaloille kutupaikkoja. Kalanpoikasille tehdään suoja-alueita ja ravuille koloja. Lisäksi muun muassa kosken sortuvia penkkoja tuetaan, jotta kalojen mätiä tukahduttavia kiintoaineksia ei pääsisi jokeen. Koskea kunnostetaan Jasper Pääkkösen lahjoittamalla 8 000 eurolla.

– Sopiva kunnostuskohde löytyi Virhon (Virtavesien hoitoyhdistys Virho ry) kautta. Vihdissä lupaprosessit ovat riittävän pitkällä ja maanomistajat suhtautuvat kunnostamiseen myötämielisesti, Pääkkönen selvitti kohteen valintaan vaikuttaneita tekijöitä.

– Halusin myös, että varoilla saadaan tehtyä konkreettisia toimenpiteitä selkeästi yksittäisen kohteen hyväksi, jossa myös tuloksia on helppo seurata.

Pääkkönen kertoo keränneensä varoja tekemällä "hyvähintaisen työkeikan", jonka tuoton hän lahjoitti kokonaan Levoinkosken kunnostamiseen.

– Ihmiset varmasti osaavat yhdistää mistä on kysymys, Pääkkönen sanoo, mutta ei haastattelupäivänä halunnut paljastaa asiasta enempää.

Tällä hetkellä Pääkköstä työllistää amerikkalainen dokumenttiprojekti, joka käsittelee kalakantoja Suomen viitekehyksestä käsin.

– Suomessa jokia tuhotaan järjettömästi. Vesiensuojelu on täällä muihin Pohjoismaihin verrattuna erittäin surkealla tolalla. Suomesta lähdetään jopa Saksaan kalastamaan haukea.

Todellinen Pääkkösen intohimo on taimenen kalastus.

– Kainuun koski on tähän tarkoitukseen loistava paikka.

Hän myös iloitsee siitä, että niin kutsuttuja roskakaloja on alettu hyödyntämään Suomessa.

– Hoitokalastuksessa pyydettyjä suomalaisia särkikaloja kuten särkeä ja lahnaa käytetään ruoanvalmistuksessa ja kauppojen hyllyiltä löytyy esimerkiksi lahnapihvejä. Vesistöt ovat täynnä roskakaloja, tämä kehitys on mielettömän hienoa.

Vihdissä Pääkkönen on tukenut vesiensuojeluhankkeita aiemminkin.

– Läheiset ystäväni avioituivat taannoin ja kalastuksesta kiinnostunut hääpari pyysi lahjojen sijaan varoja Virholle, uskon, että sieltä saatiin myös sievoinen summa.

Levoinkosken vesialue on yksityisomistuksessa; sen omistavat Anne Taivassalo, Kari Tuukkanen, Markus Penttinen ja Raimo Pussinen.

– Koskessa on enää täplärapua jäljellä, kaikki muut ravut menehtyivät parikymmentä vuotta sitten vedessä muhineen rapuruton seurauksena, Taivassalo selvitti.

Virhon hallituksen jäsen Helsingissä asuva Jouni Simola iloitsi Pääkkösen lahjoituksesta.

– Käytännössä koko koski saadaan kunnostettua tuolla summalla. Tämä on aivan todella hienoa!

Levoinkosken kunnostamisesta vastaa Virtavesien hoitoyhdistys Virho ry ja ELY-keskuksen edellyttämän simpukkaselvityksen koskesta kunnostushankkeelle lahjoitti Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö ry EU-freshabit-varoistaan.

Tulevia hankkeita

Vihtijoen elvyttämisessä ollaan pian yli puolenvälin. Vuonna 2018 valmistui Kalatie (Olkkala), joka avasi valtaosan joesta järvivaellusyhteyteen yli 200 vuoden tauon jälkeen. Nykyään kalat pääsevät uimaan Lohjanjärveltä ja Hiidenvedeltä joen latvaosille saakka. Yksi tuleva hanke on merivaellusyhteyden ja lohen palautus Karjaanjoen vesistöön. Lohjanjärvestä mereen laskevan Mustionjoen vesivoimaloihin rakennetaan parhaillaan kalateitä. Toinen tulevaisuushanke on jokihelmisimpukan pelastaminen luonnon monimuotoisuutta palauttamaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Hämeenlinnanväylälle suunnitellaan uutta liittymää – taustalla ruuhkat ja uuden asuinalueen kasvava liikenne
 2. Synnyttäjien tukihenkilöiden rajoituksia puretaan asteittain – keisarileikkaukseen ei silti vielä pääse mukaan
 3. Psykoosilääkkeiden käyttö lisääntynyt roimasti lapsilla ja nuorilla – haittavaikutuksina painon nousua ja uneliaisuutta
 4. Helsinkiläinen Joel järjestää yo-juhlat videopuhelulla – opiskeli lukion loppuun yksin Luxemburgissa
 5. "Rotta-mäkkärillä" käynnissä tehotorjunta Itä-Helsingissä – Näin kommentoi yrittäjä: kantaa on saatu pienennettyä
 6. Ministeriön selvitys: Kasvosuojista vain niukasti hyötyä, ei tarjoa suojaa tartunnalta
 7. Poliisi tyrmistyi koronakevään rumista luvuista: Nuoret miehet kaahaavat yhä enemmän yli 50 kilometrin ylinopeuksia, humalassa tai huumeissa ajaminenkin yleistynyt
 8. Entinen Neuvostoliitto näkyy edelleen väestötilastossa – ulkomaalaistaustaisista jo puolet asuu pääkaupunkiseudulla
 9. Karu päätös lähiöriidalle: miehen epäillään sytyttäneen asunnon tuleen tahallaan Kontulassa – poliisi tutkii murhan yrityksenä
 10. Mies kärähti 16 kertaa ratista parin vuoden aikana – niin suuri vaara sivullisille että esitetään vangittavaksi
 11. Oikeus vangitsi nettipetoksia tehtailleen nuoren miehen – edellisen tuomion jälkeen petokset jatkuivat alle viikossa
 12. Lelusalakuljettajan tuomio koveni hovioikeudessa – Siirtolapuutarhamökin ostaminen lahjoitusrahoilla oli törkeää rahanpesua
 13. Koronakevät on tuplannut itsetuhoisuuteen liittyvät soitot tukipuhelimeen – "Rajoitukset voivat korostaa yksinäisyyttä ja ahdistusta"
 14. T24: Suomalaiset voivat taas matkustaa Viroon kesäkuun ensimmäisestä päivästä alkaen
 15. USU-gallup: Valtaosa suomalaisista on varmoja, että ottaa koronavirusrokotteen

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Kuva: Poliisilla iso operaatio Helsingissä – "Mies katolla, hirveä action päällä!"
 2. Hurja ryntäys julkkiskokin ravintolaan: Kaikki pöydät varattiin kuukaudeksi eteenpäin – näissä paikoissa on vielä tilaa Helsingissä
 3. Kaupunki antoi tiukan vaatimuksen pyöräilijöille Helsingissä – "Joko ajaminen loppuu tai..."
 4. Helsingin uima-allastilat tutkittiin – tyrmäävä tulos: jopa 62 prosenttia kohteista liian likaisia, kahdesta paikasta löytyi tulehduksia aiheuttavaa bakteeria
 5. HSL:n asiakkaat raivostuivat: Vapaavalintainen kausilipun kesto poistuu, kun HSL yhdenmukaistaa kortin ja sovelluksen lippuvalikoiman – "Kehitys kulkee tässä vahvasti väärään suuntaan"
 6. "Rotta-mäkkärillä" käynnissä tehotorjunta Itä-Helsingissä – Näin kommentoi yrittäjä: kantaa on saatu pienennettyä
 7. Pikaruokaketju avaa 60 hengen terassin huikealle paikalle Helsinkiin– "Tuohon kun saisi ravintolan"
 8. T24: Tallink Ekspress on Tallinkin uusi lähikauppa – Se toimii sekä verkossa että Tallinnan rautatieasemalla
 9. T24: Viron terveysvirasto: Työmatkaliikenteen avaaminen on tuonut koronatartuntoja Suomesta Viroon
 10. Mari Skoolin pakina: "Jos korona ottaa spurtin Kallion terassien avautuessa, Malmin hautausmaalle on jono"
 11. Ravintolalegenda Salven ratkaisu rikkoi todennäköisyydet – "Yleensä se ei onnistu"
 12. Etätyöt toivat iljettävän vaaran putkistoihin – muista 2 minuutin sääntö, kun valutat vettä
 13. Helsinkiläisen Saara Arvan katoamista tutkitaan henkirikoksena, mutta ruumista ei ole löytynyt ja poliisi joutui vapauttamaan epäillyn
 14. Ruokavirasto varoittaa lapsia villinneistä hittikarkeista, kymmenet lapset voineet pahoin syötyään Dippereitä
 15. Asiallinen yläosa, villi paljassäärinen alaosasto – Etätyöasuilla hassuttelu jopa 16-kertaisti Prisman verkkokauppamyynnin

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.