Starat varailevat Olympiastadionia jo konserteilleen, avajaiset ensi kesänä – Kuvat: Näin jättiremontti on edennyt

Helsingin Olympiastadionin vuonna 2016 alkanut remontti on loppusuoralla ja stadion on tarkoitus avata elokuussa 2020. Johanna Erjonsalo

Jussi Vehkasalo

Helsingin Olympiastadionille on jo tehty alustavia varauksia tulevia suurtapahtumia varten.

Olympiastadionin kiinteistö- ja turvallisuuspäällikkö Ilkka Rautakivi ei vielä kuitenkaan suostu paljastamaan esimerkiksi konserttien artistien nimiä.

– Alustavia varauksia vuosille 2020–22 on paljon. Sen voin mahdollisista tulevista tapahtumista kertoa, että Suomen Palloliitto jätti hakemuksen Supercupin, eli Mestarien liigan ja Eurooppa-liigan voittajien ottelun saamiseksi Olympiastadionille vuodeksi 2021, Rautakivi kertoo.

Ilkka Rautakivi Urheilumuseon käyttöön valmistuvissa, entistä laajemmissa tiloissa Olympiastadionilla. Kuva: Johanna Erjonsalo Johanna Erjonsalo

Keväällä 2016 alkanut stadionin perusparannus- ja uudistushanke on jo siinä vaiheessa, että kentän nurmi istutetaan syksyllä. Sitä ennen tehdään nurmikon alusrakenteet.

– Tähän tulee luonnonnurmi, siis ei keinonurmea tai hybridinurmea.

Hybridinurmi on sekoitus muovia ja aitoa ruohoa.

– Kenttä saadaan käyttöön ensi kesän aikana. Sitä ennen asfalttiin liimataan mondo paikoilleen, Rautakivi jatkaa.

Mondo on juoksurata- ja urheilukenttäpinnoite. Olympiastadionin vanhaa mondoa myytiin paloina ennen stadionin remontin alkua.

Helsingin Olympiastadionin aiempia vaiheita. Kuva: Skanska, piirustukset Erkki Mäkiö / Museovirasto.

Olympiastadionin avajaisia vietetään tämän hetken aikataulun mukaan ensi kesänä. Stadionille valmistuneet laajat uudet sisätilat valmistuvat sitä ennen.

– Aiemmin lämmintä sisätilaa oli reilut 20 000 neliötä, nyt sitä tulee saman verran lisää maan alle.

Uudistettu urheilupyhättö on entistä selkeämmin monitoimiareena. Se toimii päivittäin liikunnan-, kulttuurin, kokousten ja matkailun kohtauspaikkana, jossa arvioidaan vierailevan noin miljoona kävijää vuosittain.

Olympiastadionin harjannostajaisia vietettiin 23. toukokuuta, mutta töitä riittää vielä, niitä tekemässä on päivittäin noin 650 henkilöä.

– Heissä on edustettuna noin 50 eri kansallisuutta. Kesällä täällä on paljon ammatti- ja ammattikorkeakoulujen opiskelijoita.

Viime kesänä Stadionin remontissa näytti tältä. Kuva: Johanna Erjonsalo/arkisto Johanna Erjonsalo

Stadionin kaikissa osissa on käynnissä sisävalmistus- ja talotekniikkatöitä, katsomoiden katosten teräsrakenteet on asennettu ja katosten alapinnan puurimoitus on valmis itäkatsomossa ja eteläkaarteessa. Pohjoisessa rimoitustyöt valmistuvat kesällä.

– Puurimoitukseen menee noin 500 kilometriä vähäoksaista kotimaista mäntyä, Rautakivi kertoo.

Suuri muutos entiseen on se, että katsomot ovat remontin valmistuttua kauttaaltaan katettu. Myös julkisivun ruskea pystypuurimoitus nielee pitkät pätkät kotimaista kuusipuuta, kaikkiaan noin 100 kilometrin verran.

Julkisivu on saanut uutta rimoitusta kotimaisesta kuusipuusta. Väri on ruskea, kuten ennenkin. Kuva: Johanna Erjonsalo Johanna Erjonsalo

Julkisivun puuverhouksen asentaminen etenee kohti pohjoista, niiden pinnoitus- ja maalaustyöt alkoivat keväällä ja työt jatkuvat syksyyn asti. Katsomomaljassa tehdään pinnoitus- ja maalaustöitä sekä kaiteiden ja betonirakenteiden kunnostus- ja maalaustöitä.

Maanalaisissa uudistiloissa eli logistiikkakeskuksessa, koillisvarastossa, monitoimitilassa, liikunta- ja tapahtumakeskuksessa sekä kenttää kiertävässä huolto- ja harjoittelutunnelissa sisävalmistus- ja talotekniikkatyöt jatkuvat kesän aikana.

– Urheilumuseo saa entistä suuremmat, todella hienot tilat.

Retkeilymajaa stadionille ei enää tule, sen käytössä olleet tilat tulevat muiden vuokralaisten käyttöön.

Uutta maanalaista tilaa valmistuu noin 20 000 neliön verran. Tämä palloiluhalli muuntuu tarvittaessa vaikka lehdistökeskukseksi tai näyttelytilaksi. Kuva: Johanna Erjonsalo Johanna Erjonsalo

Stadionin tornia ei nyt remontoida, sillä se remontoitiin Helsingin edellisiä yleisurheilun EM-kisoja varten.

– Vastaava uudistamistyö tehtiin Berliinissä, jossa vuonna 1936 valmistunut Olympiastadion korjattiin 2000-luvun alkupuoliskolla, Rautakivi jatkaa.

Olympiastadionin perusparannus- ja uudistamishanke on sen projektinjohtourakoitsijana toimivalle Skanskalle suurin Suomessa koskaan toteuttama talonrakennusurakka, jossa Skanska on yksin päätoteuttajana.

Maan alle sijoittuu Olympiastadionilla myös uusi juoksun harjoitusrata. Kuva: Johanna Erjonsalo

Mittava uudistus syö katsomopaikkoja

Uudistetulle Olympiastadionille mahtuu noin 36 500 katsojaa, aiemmin istumapaikkoja oli noin 39 000. Istumapaikkoja veivät kattorakenteiden vahvikepylväät ja uudet hätäpoistumisreitit katsomosta. Kun katsomo aiemmin saatiin tyhjennettyä noin 20 minuutissa, onnistuu se jatkossa noin 8 minuutissa.

Parhaimmillaan "Stadikalle" mahtui noin 74 000 katsojaa, tämän mahdollistivat Helsingin kesäolympialaisiin rakennetut lisäkatsomot.

Stadionremontin rakennuttaja on Helsingin kaupunkiympäristön toimiala, projektinjohtourakoitsijana on Skanska.

Aiheeseen liittyvää

  1. Helsingin vanhin lippakioski löytyy Munkkiniemestä – Osa olympiahistoriaa 16.6.2019 11:10
  2. Tällaisia ovat Olympiastadionin uudet penkit – kaikki keravalaisetkin mahtuvat niille istumaan 11.1.2019 18:20
  3. Kuvat: Olympiastadionin jättiremontti on puolessa välissä – vessoja tulossa jopa 600 25.4.2018 6:10
  4. Tämä mies on vastuussa, kun Olympiastadion saa uuden 15000 neliön katon – "Urakkasumma on melko merkittävä" 13.5.2018 7:50

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut