Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Garden Helsinki -tapahtumakeskus eteni selvin luvuin – yksi ryhmä vastusti kaupunginhallituksessa, ihmettelee hankkeen rahoituskuviota

Garden Helsinki -hanke Taka-Töölöön etenee, sillä kaupunginhallitus hyväksyi yksityisen Projekti GH aluevarauksen maanantaina alueen jatkosuunnittelua varten.

Garden Helsingista tulee tapahtumien, urheilun, liikunnan ja vapaa-ajan sekä asumisen, palvelujen ja työpaikkojen keskus.

Keskus sisältää muun muassa suuren monitoimiareenan, Helsingin jäähalliin peruskorjattavan monikäyttöisen palloiluareenan sekä jää- ja muuhun urheiluun ja harrastamiseen tarkoitettuja harjoitustiloja, asuntoja, toimistotiloja, liike- ja ravintolatiloja, hotelli- ja majoitustiloja.

Hankkeessa on kyse on poikkeuksellisesta rakennushankkeesta. Varausalueelle on suunniteltu hieman yli 100 000 kerrosneliötä urheilu-, liikunta- ja tapahtumatilaa. Hankkeen kokonaislaajuus on noin 190 000 kerrosneliötä.

Garden Helsinki -hankkeen suunnittelu aloitettiin jo vuonna 2010. Suunnittelun alkuvaiheessa hankkeelle päätettiin tehdä kaksivaiheinen varaus.

Ensimmäisen vaiheen tarkoituksena oli mahdollistaa hankkeen tutkimista kahteen vaihtoehtoiseen paikkaan, Mäntymäki–Kisahalli-alueelle, joka sittemmin hylättiin, sekä Nordenskiöldinkadun varrelle.

Hanketta koskevissa varauspäätöksissä on edellytetty, että suunnittelussa ja toteutuksessa turvataan toiminnot alueella.

Kaupunginhallituksessa vain yksi puolue asettui hanketta vastaan.

Vasemmistoliiton mukaan kaupunki maksaa Garden Helsingistä liian suuren hinnan, sillä hanke paitsi nakertaa Keskuspuistoa myös tuhoaa alueen kulttuurihistoriallisesti arvokkaan kansallismaiseman. Anna Vuorjoki ja Veronika Honkasalo esittivät hankkeen hylkäämistä, mutta esitys hävisi äänestyksessä 13–2.

– Helsinki ansaitsee parempaa kuin mitä Garden Helsinki kaupungille tuo. Aluetta olisi voinut kehittää myös niin, että lähtökohtina olisivat olleet Keskuspuisto ja virkistäytyminen, kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen varajäsen Mai Kivelä sanoo tiedotteessa.

Kaupunginvaltuuston varapuheenjohtajan Paavo Arhinmäen (vas.) mielestä Garden Helsinkiä markkinoidaan liikuntahankkeena, mutta todellisuudessa siinä on kyse myös uuden hallin varjolla tapahtuvasta asuntojen, vähittäiskaupan ja hotellin gryndaamisesta.

Arhinmäki ja Kivelä kritisoivat myös hankkeen taustalla olevaa rahoituskuviota. Garden Helsinki ei ole itsessään kannattava, minkä vuoksi kaupunki luovuttaisi Projekti GH -yritykselle rahoituksen turvaamiseksi asuinrakennusoikeutta joko Kalasatamasta, Jätkäsaaresta tai Kruunuvuorenrannasta. Rakennusoikeutta on ehdotettu myönnettäväksi 28 000 kerrosneliötä.

– Vaikka Projekti GH maksaisi rakennusoikeudesta, on tämänkaltainen järjestely silti täysin poikkeuksellinen. Vastaavaa ei ole Helsingissä aiemmin nähty, Arhinmäki kommentoi.

Garden Helsinki -aluevaraus käsitellään syksyllä kaupunginvaltuustossa.