Elina, 36, löysi Juhansa, 35, tutusta deittipaikasta – vihkipappi kertoo, miten yleisiä Tinderin avulla alkavat avioliitot jo ovat

Elina Lehtimäki ja Juha Ahola harjoittelivat vihkitilaisuutta pastori Päivi Helènin johdolla perjantaina. Marika Lumme

Marika Lumme

Vantaalaiset Elina Lehtimäki ja Juha Ahola vihittiin Pyhän Laurin kirkossa torstaina. Pariskunnan lisäksi juhannusviikolla vihitään Pyhän Laurin kirkossa vain yksi toinen pari.

Lehtimäki, 36, ja Ahola, 35, varasivat vihkimisen melko nopealla aikataululla.

– Juha kosi minua uutenavuotena, jonka jälkeen aloimme miettiä, että missä ja milloin voisimme mennä naimisiin. Minulla oli yksi ehdoton ehto: juhannuksena ei mennä naimisiin. Toisin kävi, Lehtimäki kertoo hymyillen.

Kosimisen jälkeen talvipakkasilla pariskunta pohti eri hääajankohtia kuluvalle kesälle.

– Puheisiin tuli myös juhannus, joka on hyvin rauhallista aikaa pääkaupunkiseudulla. Meillä on hyvin pienet häät, jonka vuoksi porukka on helppo saada kasaan vaikka juhannuksena, Lehtimäki kertoo.

Hääpari innostui juhannuksen rauhasta sekä pitkästä vapaasta ja kysyi, löytyykö vihkiaikaa.

– Oli yllätys, että kirkossa oli tilaa vaikka kuinka paljon. Luulin, että juhannus on suositumpi, Ahola sanoo.

Pyhän Laurin kirkko oli Tammistossa asuvalle pariskunnalle selvä valinta. Kirkko on pariskunnan nykyinen kotikirkko, ja molempia viehättää kirkon kauneus sekä tunnelma.

– Kirkollinen vihkiminen on itselleni hyvin tärkeä. Kirkko paikkana ei ollut ehdoton, mutta kirkollinen tilaisuus kyllä, Lehtimäki sanoo.

Lehtimäen ja Aholan vihkitilaisuuteen on tulossa kymmenen vierasta, kuten hääparin lähiperhe ja yksi ystäväpariskunta.

– Muut ystävät eivät edes tiedä, että olemme menossa naimisiin, viisi vuotta yhdessä ollut pariskunta kertoo.

Päätös rajata vierasmäärä pieneksi oli helppo valinta. Ahola sanoo, ettei välitä huomion keskipisteenä olemisesta, joten suurissa juhlissa olo olisi ollut enemmin epämukava.

– Me emme mene naimisiin juhlien takia, vaan toisemme takia, Lehtimäki sanoo.

Juhannus toi hääparille yllättäen haasteita löytää jatkopaikkaa, sillä moni paikka on suljettuna. Tuomarinkylän kartanosta on nyt pöydät varattuna hääruokailua varten.

– Emme halunneet myöskään erillistä juhlatilaa, vaan pöytävaraus muiden joukossa tuntui hyvältä, he kertovat.

Lehtimäen ja Aholan vihkivä Päivi Helèn on työskennellyt pappina yli 20 vuoden ajan. Helèn sanoo, ettei muista vihkineensä yhtään paria juhannusviikonloppuna koko uransa aikana. Juhannusviikon arkipäivinä on puolestaan ollut aiemminkin häitä.

Helèn sanoo, että juhannushäät olivat aikoinaan tavalliset liittyen ehkä agraarikulttuuriin. Juhannus toi maanviljelystöihin pienen hengähdystauon ja kesä oli kauneimmillaan.

– Kevätkylvöt olivat ohi, joten oli aikaa juhlia ennen sadonkorjuuta. Kasarilla juhannushäitä oli jo vähemmän ja ysärillä loppui oikeastaan kokonaan ainakin pääkaupunkiseudulla. Ehkä maaseudulla on edelleen vihkimisiä juhannuksena, mutta harvassa ne nykyään ovat, Helèn sanoo.

Avioliiton vihkimisiä ja siunaamisia on Helènille kertynyt kahden vuosikymmenen aikana paljon. Jokaisella pariskunnalla on oma tarinansa alttarille tultaessa.

Lehtimäki ja Ahola kertovat tavanneensa Tinderissä, joka saa Helèniltä lämpimän hyväksynnän.

– Vau! Olen vihkinyt paljon Tinderissä tavanneita pareja, Helèn sanoo.

Hääparien matkaan hän haluaa antaa ajatuksen siitä, että toinen ihminen ja hänen rakkautensa on lahja. Hän kysyy myös pariskunnilta jokaisella kerralla, mitä rakkaus heille on.

– Välittämistä ja yhdessä oloa. Rakkaus on sitä, että asiat toisen kanssa sujuvat helposti, eikä joka asiasta tarvitse vääntää, Ahola sanoo.

Helèn kannustaa jokaista hääparia myös juhlimaan hääpäiväänsä.

– Toivon, että pariskunnat ovat kiitollisia rakkaudestaan, joka lisää paljon turvallisuutta, iloa ja onnellisuutta elämässä eli sitä kannattaa juhlistaa. Usko, toivo, rakkaus ja huumori ovat kovia arvoja avioliitossa ja koko elämässä, hän sanoo.

Häiden jälkeen tuore hääpari lentää Berliiniin juhannuksen viettoon. Varsinaisen häämatkan he tekevät syksyllä Balille.

Häät

Pyhän Laurin kirkossa vihitään juhannusviikolla vain kaksi paria. Vihkitilaisuudet ovat keskiviikkona ja torstaina.

Koko kesän aikana Pyhän Laurin kirkossa vihitään yli 80 paria.

Juhannuksen suosio hääajankohtana on hiipunut 1980-luvulta lähtien.

Tämän kesän suosituin vihkipäivä on 3. elokuuta, jolloin Pyhän Laurin kirkossa vihitään jopa kahdeksan paria saman päivän aikana.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut