Yksi Suomen suurimmista puukouluista Helsinkiin – Kaikki kouluasteet kattava avoin oppimisympäristö 700:lle

Kaarelaan on tulossa pääkaupunkiseudun ensimmäinen moderni puukoulu, joka on 700 oppilaallaan myös yksi Suomen suurimmista, kun Suomalais-venäläisen koulun uudisrakennus valmistuu.

Vanhan koulun purkutyöt alkavat heinäkuussa ja uudet tilat valmistuvat arviolta elokiissa 2021. Väistötilat sijaitsevar Kannelmäessä Pelimannin ala-asteen tontilla.

Suomalais-venäläisen koulun uudisrakennuksesta tulee samalla Suomen ensimmäinen kaikki esi- ja perusopetuksen vuosiluokka-asteet sekä lukion kattava avoimen oppimisympäristön koulu.

Kaikki oppimisalueet perustuvat monitila-ajatteluun. Koulurakennuksen naapuriin on lisäksi suunnitteilla erillinen liikuntahalli.

– Tavoitteena on luoda uuteen kouluympäristöön toimintakulttuuri, joka tukee oppilasta ja oppimista. Opettajia on kuultu muun muassa siinä, miten rakennetaan eri-ikäisille toimiva oppimisympäristö, joka ottaa huomioon kielenoppimisen tarpeet ja kannustaa yhteistyöhön. Uudessa koulussa suuntaudutaan yhteisopettajuuteen ja tiimityöhön. Töitä ei tehdä yksin luokassa ja kannustetaan oppiaine- ja ikärajat ylittävään toimintaan, rehtori Tuula Väisänen sanoo tiedotteessa.

– Uuden koulurakennuksen myötä Suomeen saadaan kauan kaivattu esimerkki kaikki esi- ja perusopetuksen vuosiluokka-asteet ja lukion kattavasta avoimesta oppimisympäristöstä, joka varmasti herättää laajaa kiinnostusta ja voi toimia mallina muille kouluhankkeille, toteaa Opetushallituksen yliarkkitehti Reino Tapaninen.

Senaatti-kiinteistöjen järjestämän suunnittelukilpailun voittaneessa "Akkuna"-ehdotuksessa oppimisympäristö koostuu yhteisöllisistä, avarista torialueista sekä suljetummista pienryhmä- ja aineopetustiloista.

– Tilat suunnitellaan muuntojoustaviksi niin, että eri oppiaineita voi opettaa erilaisissa tiloissa ja oppimistoreilla, kertoo rakennuttajakonsultti Roope Haimila A-Insinööreistä.

Suunnitelman tavoitteena on innostaa oppilaita yhteisöllisyyteen ja oppimiseen arkkitehtuurin keinoin.

Kaksikerroksinen koulu rakennetaan ristiinliimatusta massiivipuulevystä ja liimapuurakenteista.

Hankkeen kustannukset ovat noin 25 miljoonaa euroa. Senaatti-kiinteistöjen järjestämän suunnittelukilpailun voitti arkkitehtitoimisto Arkkitehdit Frondelius + Keppo + Salmenperä. Rakennuttajakonsulttina ja rakennesuunnittelijana toimii A-Insinöörit.

Koulun opettajat ovat olleet alusta asti mukana uudisrakennuksen suunnittelussa. Opettajat ja rehtori ovat alusta asti osallistuneet hankkeeseen ja kehittäneet tiloja yhdessä oppimisympäristöasiantuntijan ja suunnittelijoiden kanssa viikoittaisissa työpajoissa. Suunnitelmien havainnollistamisen apuna käytetään visualisointimalleja.

Myös oppilaat ovat olleet mukana koulun suunnittelussa kommentoimalla pihasuunnitelmia.

Koulun tilat omistaa Senaatti-kiinteistöt, joka vastaa myös uudisrakennuksen rakennuttamisesta. Koulun rahoituksesta vastaa Opetushallitus ja se on valtion omistama.

Suomalais-venäläinen koulu on Suomen suurin venäjän kielen opetukseen erikoistunut koulu, jossa voi opiskella A1-venäjää alakoulusta lukioon.

Lisää aiheesta

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut