Mocktail on paljon enemmän kuin sekoitus mehua ja limsaa – tässä viisi reseptiä kesäjuhlien alkoholittomiin drinkkeihin

Virgin Passion Mojitossa maistuvat muun muassa passionhedelmä ja lime. Annukka Roth

toimitus

Alkoholittomien drinkkien valikoima oli niukka 14 vuotta sitten, kun turkulainen Alina Laaksonen, 32, aloitti ravintola-alalla.

Viime vuonna hänet valittiin vuoden baarimestariksi eli cocktailien valmistuksen suomenmestariksi, ja hän hallitsee myös alkoholittomien drinkkien eli mocktailien teon.

Vuonna 2017 Laaksonen voitti Prahassa järjestetyn mocktailien maailmanmestaruuden. Hän pitää tärkeänä sitä, että baarimestarina pääsee tekemään myös alkoholittomia drinkkejä.

– On todella tärkeää, ettei mocktail ole vain esimerkiksi mehun ja limonadin sekoitus. Makuihin, ulkonäköön ja laatuun on panostettava yhtä paljon kuin muidenkin drinkkien teossa, hän sanoo.

Suomalaiset innostuivat mocktaileista viitisen vuotta sitten. Kolmen vuoden aikana suosio on kasvanut kovaa vauhtia.

– Asiakkaat ovat todella trendi- ja laatutietoisia. Lisäksi tällä hetkellä vahvasti vaikuttavalla terveysbuumilla on osuutensa asiaan, Laaksonen toteaa.

Hänen mukaansa ihmisten alkoholikäyttäytyminen on muuttunut paljon. Tämä olisi hyvä ottaa myös juhlissa huomioon niin, että aina olisi tarjolla myös alkoholittomia vaihtoehtoja.

Mocktailit sopivat niin juhlaan kuin arkeenkin alkoholittomuutensa ansiosta. Niiden valtti on Laaksosen mukaan se, että ne sopivat kaikenikäisille.

– New Yorkissa on juuri avattu täysin alkoholiton baari. Sekin kertoo mocktailkulttuurin vahvuudesta ja kasvusta, Laaksonen kertoo.

Mocktailien kehityskulkua on vauhdittanut myös se, että baarimestareiden taso on kova. Kansainväliset kisat kokoavat trendejä yhteen.

Mocktaileissa tärkeää on makujen tasapaino. Kaikkien raaka-aineiden pitää maistua. Laaksosen mukaan drinkkiin ei kannata lisätä mitään, minkä maun haluaa peittää.

–Täällä Pohjoismaissa meillä ovat tuoreet raaka-aineet, marjat, yrtit ja villiyrtit tärkeässä asemassa. Etelän maissa hallitsevat trooppisemmat maut. Mocktailin makumaailma muuttuu sen mukaan, missä maassa ollaan, Laaksonen kertoo.

Mocktaileihin tutustuvalle hän antaa neuvon: kannattaa valita klassikkococktail ja muokata siitä alkoholiton versio. Omaan makupalettiin kannattaa luottaa – leikkiä unohtamatta.

– Opetan baarimestariopiskelijoita, ja on ihana sanoa heille, että tulkaa ulos boksista. Älkää menkö aina tietyn kaavan mukaan.

Marraskuussa Laaksonen lähtee edustamaan Suomea Kiinaan International Bartenders Associationin (IBA) kansainvälisiin cocktailien valmistuksen maailmanmestaruuskisoihin, jossa mukana kisaamassa on yhteensä 64 maata.

Laaksosen lapset ovat olleet mocktailien makutuomaristo, kun hän on valmistautunut kisoja varten.

– Lapset ovat erittäin kriittisiä makujen suhteen.

Virgin Passion Mojito

yhdelle

lasi: On The Rocks tai jalaton viskilasi

1. Paloittele puolikas lime kolmeen osaan, laita lasiin mintun lehtien, passionhedelmän ja sokerin kanssa.

2. Murskaa kaikki ainesosat lasissa, lisää jäät ja viimeistele juoma soodalla. Sekoita lusikalla hyvin.

3. Koristele mintun tupsulla.

Vinkki: Voit muokata makuja käyttämällä sokerin sijasta 1,5 cl makusiirappia tai vaihtaa soodan esimerkiksi mangomehuun. Myös passionhedelmän voi korvata esimerkiksi marjoilla.

Royal Ruby

Yhdelle

lasi: Collins tai pitkä lasi

1. Laita lasiin mintut ja vadelmat, murskaa ne ja lisää ananasmehu ja jäät, lisää sooda ja sen jälkeen sokeriliemi. Sekoita lusikalla hyvin.

2. Koristele mintulla ja syötävällä kukalla.

Red Victory

Yhdelle

lasi: On The Rocks tai jalaton viskilasi

1. Laita sekoituspulloon tai vastaavaan kaikki muut ainesosat paitsi sooda. Sekoita ainesosat hyvin, siivilöi lasiin ja lisää sooda. Sekoita vielä ainesosat lasissa.

2. Koristele limellä ja basilikalla.

Ginger Breeze

yhdelle

lasi: omavalintainen

1. Paloittele puolikas lime kolmeen osaan, laita lasiin marjojen ja sokerin kanssa.

2. Murskaa kaikki ainesosat lasissa, lisää jäät ja viimeistele juoma inkiväärioluella kaatamalla lasi täyteen. Sekoita lusikalla hyvin.

3. Koristele inkiväärin palasilla ja marjoilla.

Kannujuoma

3 litraa, 20 henkilölle

1. Lisää kannuun kaikki ainesosat, lisää paljon jäitä. Laita koristeeksi minttua ja pyöreitä limen paloja.

2. Sekoita ainesosat lusikalla hyvin kannussa jäiden kanssa. Jos teet kannujuoman hanalliseen astiaan, muista siivilöidä juoma, ettei limen hedelmäliha tuki hanaa.

Sokerisiirapin teko kotona

1 litra

1. Laita kattilaan vesi ja sokeri.

2. Anna kiehua, kunnes sokeri on liuennut kokonaan veteen, jäähdytä ja siivilöi pulloon.

3. Sokerisiirappia voi maustaa marjoilla, sitrushedelmien kuorilla sekä yrteillä.

Teksti ja kuvat: Annukka Roth

Reseptit: Alina Laaksonen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Vierustoveri lentokoneessa yski tauotta – perusterve Eva sai maaliskuun lopussa koronan ja kävi kahden tunnin päässä kuolemasta, kuntoutuminen jatkuu yhä
 2. Janne Kilpinen rakennutti minitalon Helsinkiin, neliöitä piti lisätä viranomaisen vaatimuksesta – hirret veistetty käsityönä Vienan Karjalassa
 3. Trendiravintola joutui yllättävien ongelmien eteen Helsingissä – "Kaikki tiskaavat nyt"
 4. Helsingin herkkupaikalle avataan jättimäinen irkkupubi – koronavirus sotki avaamisaikataulun
 5. Sandro lopettaa Espoon Tapiolassa – tilalle Thermanien omistama Hietalahdenrannasta tuttu sporttibaari
 6. SDP ja vihreät nokittelevat liikuntahallista – hankkeen vetäjä pitää Pirkkola-äläkkää erikoisena: "Mielipiteensä olisi voinut esittää monessa kohtaa, eikä vasta kun ollaan laittamassa lapiota maahan"
 7. Koronarajoitukset purettiin vihdoin! – Suosittu kaupunkikeidas otti käyttöön jopa yhteisögrillin
 8. Maailman ensimmäinen Muumi-teemainen sisäpuisto tulossa pk-seudulle – lentoaseman läheisyys voisi tuoda ulkomaalaisia turisteja
 9. Maan alta paljastui karu yllätys Konepajalla: 1500-paikkaiseksi suunniteltu terassi kutistuu murto-osaan – "Saa nähdä miten porukka löytää tänne"
 10. Hurja ryntäys julkkiskokin ravintolaan: Kaikki pöydät varattiin kuukaudeksi eteenpäin – näissä paikoissa on vielä tilaa Helsingissä
 11. Karu päätös lähiöriidalle: miehen epäillään sytyttäneen asunnon tuleen tahallaan Kontulassa – poliisi tutkii murhan yrityksenä
 12. Kuva: Uimastadionille muodostui heti jono, kävijämäärää voi seurata verkossa – saunat pidetään toistaiseksi kiinni
 13. Keskuskortteleiden suunnittelu etenee – tavoitteena muodostaa Jätkäsaaren maamerkki
 14. Puistoruokailu leikkipuistoissa alkaa maanantaina - nämä puistot auki
 15. Seppo Fränti, 70, lahjoitti taidekokoelmansa Kiasmaan – "Hankin vain töitä, jotka sytyttävät minua ja osoittavat elämän merkkejä"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.