Hus varautuu pk-seudun päivystysten ruuhkautumiseen kesällä – palvelusetelillä voi päästä yksityiselle

Husin päivystyksiin on kesällä odotettavissa ruuhkia. Jussi Vehkasalo/Arkisto

Kaisa Paastela

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) yhteispäivystykset Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla saattavat ruuhkautua kesällä.

Kysynnän vaihteluun ja ruuhkapiikkeihin varaudutaan ottamalla käyttöön palveluseteli 20. kesäkuuta alkaen.

Päivystyspoliklinikoille hakeutuvilla yleislääkäritason potilailla on mahdollisuus saada tietyissä tapauksissa palveluseteli, jolla he saavat hoitoa sopimuskumppaneina toimivilla yksityisillä lääkäriasemilla.

– Haartmanin, Malmin, Jorvin ja Peijaksen yhteispäivystysten kävijämäärän vaihtelua kesän aikana on vaikeaa ennustaa muun muassa lukuisten suurten yleisötapahtumien ja matkailun vuoksi. Haluamme taata, että potilaat eivät joudu jonottamaan lääkärille pääsyä kohtuuttoman kauan, kertoo pääkaupunkiseudun päivystyspoliklinikoista vastaava ylilääkäri Veli-Pekka Harjola Husista.

Palveluseteliä voidaan tarjota 18 vuotta täyttäneille potilaille, joilla on tiettyjä oireita tai tapaturmia, kuten hengitystieoireita tai kun epäillään nilkan nyrjähdystä.

Arvio palvelusetelin tarpeesta tehdään päivystyspoliklinikalla tapauskohtaisesti ja potilas voi itse päättää ottaako hän vastaan palvelusetelin vai jääkö hän sairaalan päivystykseen.

Palveluseteli on aina henkilökohtainen ja se tulee käyttää tietyn ajan sisällä. Potilas maksaa sopimuslääkäriasemalla korkeintaan saman suuruisen käyntimaksun kuin hän maksaisi Husin päivystyspoliklinikan käynnistä.

– Kiireellistä hoitoa tarvitsevat potilaat voivat edelleen normaaliin tapaan hakeutua sairaaloiden päivystyspoliklinikoille. Kenenkään ei pidä olla hakeutumatta hoitoon odotettavissa olevan ruuhkan vuoksi, painottaa Veli-Pekka Harjola.

Päivystyspoliklinikoilla hoidetaan äkillisesti sairastuneet ja kiireellistä hoitoa vaativat potilaat, joiden hoito ei voi odottaa oman terveysaseman avautumista. Potilaat hoidetaan kiireellisyysjärjestyksessä.

Ennen päivystyspoliklinikalle hakeutumista tulee soittaa maksuttomaan Päivystysapu-puhelinpalvelun numeroon 116 117.

Päivystysavussa tehdään hoidon tarpeen arvio ja soittaja ohjataan oikeaan hoitopaikkaan tai annetaan itsehoito-ohjeita.

Päivystyspoliklinikalle voi hakeutua suoraan, jos yhteyttä Päivystysapuun ei saa kohtuullisessa ajassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.