Kalle, 31, ihastui artesaanijäätelöön Milanossa ja nyt oranssi vaunu kiertää ympäri Helsinkiä – "Ensimmäinen vuosi oli sairaan vaikea"

Mikä on varmin merkki kesästä? Tietenkin jäätelöauto.

Helsingissä jo kolmatta kesää seikkaileva Ape Gelato -jäätelöauto on tullut kaupunkiin jäädäkseen: tänä kesänä oranssi väriläiskä liikkuu niin Eirassa, Töölönlahdella kuin erilaisilla festareillakin.

Auton omistaa Kalle Ollberg, 31, joka ihastui Milanossa asuessaan italialaiseen artesaanijäätelöön. Siellä hän alkoi helliä ajatusta oman jäätelöauton hankkimisesta.

Yritys laitettiin pystyyn vuonna 2017. Ollberg työskentelee myös Koneella projektipäällikkönä.

Hanke näyttää nyt positiiviselta, vaikka yrittäjän ura ei lähtenytkään Ollbergin kohdalla ruusuisesti käyntiin.

– Ensimmäinen vuosi oli aivan sairaan vaikea ja moni asia meni pieleen. Yrityksellä oli resurssi- ja kompetenssipula ja huonoa tuuria säiden suhteen, hän muistelee.

– Nyt tilanne on kokonaan toinen, sillä pari vuotta minulla on ollut samat, vakituiset myyjät sekä italialainen yhtiökumppani viemässä brändiä eteenpäin.

Ollbergin mukaan hyvähenkinen, asiakaspalvelusta innostunut henkilökunta on Ape Gelatolle tärkeä.

Uuden, tavallista erikoisemman yrityksen perustaminen ei sinänsä ollut vaikeaa, mutta pääseminen kuluttajien tietoisuuteen sen sijaan oli.

– Ongelma on siinä, että uutta yrittäjää kukaan ei tunne, eikä hänen tuotteitaan kukaan halua. Suomessa yrityksellä täytyy olla todella hyvä brändi, että se lyö itsensä läpi, Ollberg toteaa.

Yrityksen suosio ja tunnettavuus on kasvanut sinnikkäällä työllä.

– Saattaa olla, että piakkoin tulee hankittavaksi toinenkin auto ja se voisi operoida esimerkiksi Helsingissä tai Espoossa, sanoo Espoon Mankkaalla asuva Ollberg.

Helsingissä Ape Gelaton auto on jo tuttu näky muun muassa Finlandiatalon ja Töölönlahden välissä luikertavan kevyen liikenteen väylän vieressä.

– Auton paikka pitää miettiä hyvin tarkkaan. Jo 30 metrin ero parhaimpaan paikkaan nähden voi aiheuttaa sen, että asiakkaat eivät tule ostoksille. Myynti voi laskea jopa kolmasosaan, Ollberg pohtii.

Lahdessa sijaitseva Mamma Marian jäätelötehdas tuottaa Ape Gelaton italialaispohjaisiin jäätelöihin niiden maut. Tarjolla on kerrallaan kahdeksan vaihtelevaa jäätelömakua – mahdollisia vaihtoehtoja on kaikkiaan parikymmentä.

– Gelaton on maun ja valmistusprosessin puolesta hyvin erilaista kuin perinteinen jäätelö, Ollberg kertoo.

– Tavallisiin jäätelöihin pumpataan valmistusvaiheessa paljon ilmaa, jotta siitä saadaan kuohkeaa, mutta meillä ei niin tehdä. Siksi artesaanijäätelö voi olla tavalliseen jäätelöön verrattuna painoltaan kaksinkertainen.

Ape Gelaton jäätelöautosta myyjinä työskentelevä tänä kesänä muun muassa Iida Virta ja Sanni Lehto. Nuoret neidot tarjoavat ohikulkijoille myös maistiaisia.

– Asiakkaat ovat aika hyvin ottaneet vastaan hieman erikoisemmatkin maut. Samoin esimerkiksi bananasplitiä, minttusuklaata ja sitruunasorbettia menee aika hyvin, Sanni Lehto paljastaa.

– Toisaalta ensimmäistä kertaa jäätelöautolle tuleva asiakas kysyy usein aivan peruskermajäätelöä. Me sitten kannustamme kokeilemaan hieman poikkeaviakin makuja, Iida Virta kertoo.

Painoltaan jopa kaksinkertainen

Gelato eli artesaanijäätelö

Gelaton valmistusprosessi, rakenne ja maku eroavat suuresti jäätelöstä.

Artesaanijäätelöt valmistetaan täysmaitoon, ei kermaan.

Gelaton rasvapitoisuus on alle 8 prosenttia, tavallisessa kermajäätelössä rasvaa on 12 prosenttia.

Artesaanijäätelöt sisältävät reilusti vähemmän ilmaa tavallisiin kermajäätelöihin verrattuna.

Aito artesaanijäätelö painaa jopa 50 prosenttia tehdasjäätelöitä enemmän.

Gelaton valmistuksessa ei käytetä lisäaineita, sillä jäätelö tarjotaan aina tuoreena.

Lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut