Poliisin ylijohdon kaikki syytteet nurin käräjillä – valtiolle yli 620 000 euron lasku

Valtion omistajaohjauksesta vastaava ministeri Sirpa Paatero kertoo, että kiistaa aiheuttaneeseen 700 postilaisen palkkauskiistaan otetaan nyt aikalisä. Ilona Noponen

toimitus

Helsingin käräjäoikeus hylkäsi syytteet poliisin ylijohtoa ja Helsingin poliisilaitosta koskevassa tietolähdejutussakeskiviikkona.

Käräjäoikeus katsoo, ettei kukaan vastaajista ei rikkonut virkavelvollisuuksiaan syyttäjän väittämällä tavalla.

Syytettyinä tahallisesta tai toissijaisesti tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta oli entinen poliisiylijohtaja Mikko Paatero, Poliisihallituksen ex-rikostorjuntayksikön päällikkö ja nykyinen keskusrikospoliisin päällikkö Robin Lardot sekä Poliisihallituksen rikostorjuntayksikössä työskennellyt poliisiylitarkastaja, Helsingin poliisilaitoksen silloinen poliisipäällikkö Jukka Riikonen.

Syytteet hylättiin myös Helsingin poliisilaitoksen ex-apulaispoliisipäällikköä ja nykyistä poliisipäällikköä Lasse Aapio koskien.

Kolme muuta syytettyä olivat Helsingin poliisilaitoksen huumerikosyksikön ex-päällikkö Jari Aarnio sekä erityisiin tietolähdetoimintaa koskeviin vastuuasemiin määrätyt huumerikosyksikön rikostarkastaja ja rikosylikonstaapeli.

Oikeudenkäynnin keskeinen kysymys oli, oliko tietolähdetoiminta toteutettu Helsingin poliisilaitoksessa 2008–2013 säännösten ja määräysten mukaisesti ja oliko toiminnan valvontaa laiminlyöty.

Suomen valtio velvoitettiin korvaamaan vastaajien oikeudenkäynti- ja asianosaiskuluja yhteensä yli 620 000 euroa. Oikeudenkäynnin viivästymisen vuoksi valtio velvoitettiin lisäksi maksamaan hyvitystä kahdelle vastaajalle yhteensä 7 000 euroa.

Oikeus totesi, ettei Helsingin poliisilaitoksella ollut 2008–2013 yhtään rekisteröityä tietolähdettä, mutta poliisi kuitenkin käytti tietolähteitä, jotka olisi pitänyt hyväksyä ja rekisteröidä.

Oikeuden mukaan Helsingin poliisilaitoksessa ei siten noudatettu tietolähdetoiminnan järjestämistä ja toteuttamista koskevia velvoittavia säännöksiä ja määräyksiä.

Helsingin poliisilaitoksessa tietolähdetoimintaan liittyviä virkavelvollisuuksia oli vain poliisikomentaja Riikosella sekä huumerikosyksikössä työskennelleillä rikostarkastajalla ja rikosylikonstaapelilla.

Riikonen vastasi tietolähdetoiminnan järjestämisestä, ja rikostarkastaja puolestaan tietolähdetoiminnan toteuttamisesta.

Myös rikosylikonstaapelilla oli nimenomainen, vaikkakin huomattavasti vähäisempi vastuuasema tietolähdetoiminnan toteuttamisessa, todetaan käräjäoikeuden tiedotteessa.

Tuomion mukaan Poliisihallituksen laillisuusvalvonta ei puuttunut Helsingin poliisilaitoksen menettelyyn eikä raportoinut tietolähdetoimintaan liittyvistä ongelmista Poliisihallituksen ylijohdolle, vaikka virheellinen menettely tuli laillisuusvalvonnan tietoon loppuvuodesta 2012.

Käräjäoikeus katsoi, ettei asiassa muutenkaan tullut näytetyksi, että poliisiylijohtaja Paatero, poliisijohtaja Lardot tai poliisiylitarkastaja olisivat olleet tietoisia siitä, että Helsingin poliisilaitos menetteli tietolähdetoiminnassaan virheellisesti.

Käräjäoikeus katsoi myös, että tietolähteiden rekisteröinti olisi lain mukaan edellyttänyt valtakunnallisen tietolähderekisterin perustamista.

Tällaista rekisteriä ei kuitenkaan ollut olemassa ennen vuotta 2018. Tämän vuoksi tietolähteiden rekisteröimiseen ja käytön kirjaamiseen ei syytteiden tekoaikana ollut lain mukaista menettelytapaa, eivätkä Helsingin poliisilaitoksessa työskennelleet poliisit täten voineet syyllistyä heidän syykseen väitettyihin virkarikoksiin.

Valtakunnallisen rekisterin perustamisen laiminlyönnistä ketään vastaajista ei syytetty.

Käräjäoikeuden ratkaisu oliyksimielinen.Käräjäoikeuden kokoonpanoon kuuluivatkäräjätuomarit Marjatta Berg (pj.), Juha Hartikainen ja Mari Köngäs.

Pitkä oikeusjuttu

Tietolähdejutuntutkinta käynnistyi vuonna 2013 silloisen sisäasiainministeri Päivi Räsäsen (kd.) tehtyä tutkintapyynnön Valtakunnansyyttäjänvirastolle.

Räsänen teki pyynnön sen jälkeen, kun julkisuudessa oli esitetty tietoja, joiden mukaan Helsingin poliisilaitos ei rekisteröisi tietolähteitään.

Jutun esitutkinta viivästyi, javaltakunnansyyttäjä nosti ensimmäiset syytteet asiassa vasta lokakuussa 2017. Loput syytteet nostettiin keväällä ja kesällä 2018.

Käräjäoikeudessa juttua puitiin 50 istuntopäivää kestäneessäpääkäsittelyssä lokakuusta 2018 maaliskuuhun 2019.

Lähde: Käräjäoikeus

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kansanmusiikkin festivaali Etno-Espa toteutuu elokuun alussa – järjestäjät rajaavat yleisömäärää
 2. 1700-luvulta yhtäjaksoisesti järjestetyille Helsingin silakkamarkkinoille iso uudistus – "Saaristolaistori ja elämyksiä"
 3. Onko tässä Helsingin seuraava trendialue? –  "Yksiön hinnalla kaksio"
 4. Uusi saarikohde avautui vain muutaman minuutin matkan päässä Kauppatorista – perillä odottaa wau-elämys
 5. Hietalahden kirpputori aukeaa 1. elokuuta – paikkoja voi alkaa varata heinäkuun puolivälin jälkeen
 6. Kuva: Viime talvena puretun Nosturin legendaarinen takahuone rakennettiin uusiksi Pasilaan – sisäänpääsyn hinta on "aika tyyris"
 7. Palomestari paljasti huvittavimmat eläintenpelastustehtävät – "Kissa on kiireellisyysluokassa D"
 8. Grilliherkuttelu näkyy eläinsairaalassa – Ihmisten ruoanjämät voivat viedä koiran jopa leikkauspöydälle
 9. 3600 ihmisen asuinalueen rakentaminen alkoi – Kalasataman liikenteeseen useita muutoksia
 10. Jaana Kuula astui Triplan musiikkimuseoon ja koki ylitsevuotavan tunnevyöryn – "Ei sitä soittoa voi liikuttumatta kuunnella"
 11. Suomalaiset paljastivat kiihottavimmat seksiasennot: "Äärimmäisen nautinnollinen" – tämän takia 69 on inhokki
 12. Lörtsy-Suomi hullaantui Ville Haapasalon kaloripommeista – täynnä juustoa, voita ja kermaa
 13. Tiede: Päivällä robottien ja ihmisten välisen vuorovaikutuksen tutkija, illalla performanssitaiteilija – Rebekah Rousi, 42, halusi oppia puhumaan suomea ja sen myös teki
 14. Legendaarinen Rinneradio esiintyy tänään ilmaisella terassikeikalla Helsingissä
 15. Suurpellon ampumisesta epäillyt vangittiin murhasta epäiltyinä – STT: Toisella Helvetin enkelit -taustaa

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Onko tässä Helsingin seuraava trendialue? –  "Yksiön hinnalla kaksio"
 2. Palomestari paljasti huvittavimmat eläintenpelastustehtävät – "Kissa on kiireellisyysluokassa D"
 3. Uusi saarikohde avautui vain muutaman minuutin matkan päässä Kauppatorista – perillä odottaa wau-elämys
 4. Näin paljon katusoittaja tienaa Helsingin keskustassa – Esa-Pekan bändin yllätys saa Mobilepayn laulamaan
 5. Suomalaiset paljastivat kiihottavimmat seksiasennot: "Äärimmäisen nautinnollinen" – tämän takia 69 on inhokki
 6. Ville Haapasalo aikoo perustaa leipomon Helsinkiin – myy veretseisauttavia energiapommeja
 7. Lörtsy-Suomi hullaantui Ville Haapasalon kaloripommeista – täynnä juustoa, voita ja kermaa
 8. Grilliherkuttelu näkyy eläinsairaalassa – Ihmisten ruoanjämät voivat viedä koiran jopa leikkauspöydälle
 9. T24: Nyt kannattaa mennä Tallinnaan – Koronan takia alentunut kysyntä on laskenut hotelli- ja ravintolahintoja
 10. Itä-Helsinki nousi asuntosijoittajien suosioon – ekonomisti listaa tekijät, jotka nostavat vetovoimaa
 11. 3600 ihmisen asuinalueen rakentaminen alkoi – Kalasataman liikenteeseen useita muutoksia
 12. Kuva: Viime talvena puretun Nosturin legendaarinen takahuone rakennettiin uusiksi Pasilaan – sisäänpääsyn hinta on "aika tyyris"
 13. Helsingin edustalla järjestetään kovanluokan kesäfestari – "Kumiveneellä tai sup-laudalla ei kannata tulla"
 14. 1700-luvulta yhtäjaksoisesti järjestetyille Helsingin silakkamarkkinoille iso uudistus – "Saaristolaistori ja elämyksiä"
 15. Senaatintorin terassin 6,90 euron hintaisesta ruoka-annoksesta tuli välittömästi hitti – "Herkullinen, murea ja lämmin!"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.