Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Helsingin hostelleilla on tiedossa vilkas kesä – Kanadassa asuvat Haikarat piipahtivat Katajanokalla

Kanadan Ontariossa asuvat Kaija ja Allan Haikara astuivat viime torstaina synnyinmaan kamaralle – ensimmäistä kertaa 12 vuoteen.

Matkailijat suuntasivat suoraan Katajanokalla sijaitsevaan Eurohosteliin, josta matka jatkui kohti Oulua. Hostellin valinta yöpymispaikaksi oli selviö.

– Tytär suositteli tätä paikkaa meille ja siksi tulimme tänne. Minulle tärkeää on se, että majapaikka on siisti, turvallinen ja että sinne voi tuoda koiran, kertoo Kaija Haikara.

Haikaroidenmatkantekoon tuo erityistä painoarvoa se, että juhannuksena he juhlivat 45-vuotishääpäiväänsä.

Haikarat tekivät saman yöpymisvalinnan kuin yhä useampi muukin suomalainen perhe, ja sen vuoksi helsinkiläiset hostellit ovat nyt hyvässä vedossa.

Suomen hostellijärjestön verkostoon kuuluvissa pääkaupungin hostelleissa yöpymisten määrä kasvoi edellisvuoteen verrattuna seitsemän prosenttia, kun samaan aikaan koko maassa kasvua kertyi vain alle prosentin verran.

Helsingin kuudessa hostellijärjestön verkoston hostellissa yöpyvistä matkailijoista neljä viidesosaa saapuu nykyisin ulkomailta.

– Etenkin Saksasta, Venäjältä, Espanjasta ja Iso-Britanniasta tulevien hostellimatkailijoiden määrä kasvaa koko ajan, kertoo Suomen hostellijärjestön pääsihteeri Sanni Viirto

– Helsingin hostellit täyttyvät melkein hetkessä, jos joku ulkomainen huippuartisti tulee esiintymään kaupunkiin.

Eurohostelin hostellipäällikkö Marko Repo tietää, mikä on 255-paikkaisen majapaikan vahvin valttikortti.

– Se on ehdottomasti hyvä sijainti ydinkeskustan tuntumassa. Yöpyjät arvostavat sitä, että keskustan nähtävyyksien äärelle on ainoastaan kävelymatka.

– Samalla tämä on Katajanokalla tavallaan omassa rauhassa, sivussa liikennerallilta.

Repo pyrkii myös kehittämään Eurohostelia siten, että yöpyjä saisi pikasilmäyksen Suomeen.

Hostellissa kätetään suomalaisia kalusteita ja esimerkiksi oleskelutilat on varustettu koivunlehtiverhoilla ja järvimaisemaa kuvaavilla tapeteilla.

– Keski-Euroopassa yhä suositumpia ovat designhostellit, jotka keskittyvät tietyn teeman ympärille, Viirto kertoo.

Kasvava huoli ilmastonmuutoksesta vaikuttaa selvästi ihmisten tapaan matkustaa ja yöpyä.

– Yhä selvemmin matkailijat käyttävät liikkumiseen rautateitä ja silloin pienen budjetin reppureissaajat mielellään yöpyvät juuri hostelleissa, Repo luonnehtii.

– Edullisuus, kodinomaisuus ja yhteisöllisyys ovat hostelleissa kilpailuvaltti.

Nykyisin vuodepaikkoja on pääkaupungin kuudessa hostellissa kaikkiaan runsaat 1 300. Majapaikoista suurin on Kampissa sijaitseva 600-paikkainen Both Helsinki – entinen Hostel Domus Academica.

Vaikka syksyllä 2015 toimintansa lopettaneen Stadion Hostelin tilalle ei edelleenkään ole löydetty korvaavaa tilaa, Helsingin hostellitilanne on kohenemaan päin.

Itäkeskuksessa sijaitseva Hostel Iiris on aloittanut majoitustoiminnan ja tulevana syksynä siitä tulee virallisestikin osa hostelliverkostoa.

Näkövammaisten liiton omistamassa Iiriksessä on esteetön pääsy kaikkiin tiloihin.