Turvallisuuden tunne heikentyi kolmessa Helsingin lähiössä – keskustassa liikkuvista yli viidennes kokee turvattomuutta viikonloppuiltaisin

Keskustassa liikkuminenkin koetaan valtaosin turvalliseksi Helsingissä. Jussi Vehkasalo/Arkisto

Kaisa Paastela

Helsinkiläisten kokema turvallisuus omalla asuinalueella on yleisesti ottaen hyvällä tasollla tai parantunut verrattuna edelliseen tutkimukseen, selviää kaupunginkanslian tuoreesta Kvartti-verkkojulkaisusta.

Vain kolmella alueella tilanne oli viimeisimmässä, 2018 tehdyssä turvallisuuskyselyssä heikentynyt viisi prosenttiyksikköä tai enemmän verrattuna edelliseen, vuonna 2015 tehtyyn tutkimukseen.

Vuosaaressa, Myllypurossa ja Oulunkylässä turvattomuuden kokemukset ovat lisääntyneet ja niissäkin vain Myllypurossa reilusti, 9 prosenttiyksikköä.

Kvartti-lehden artikkelissa arvioidaan, että vaikka Myllypuron ostari on uudistunut fyysisesti ja toiminnallisesti, "sosiaalinen epäjärjestys" alueella on saattanut siirtyä muihin paikkoihin.

Kaikkiaan kahdessatoista Helsingin peruspiirissä turvallisuuden tunne on kehittynyt myönteisesti.

Turvattomuutta kokevien määrä vähentyi eniten Malmilla, Pasilassa ja Mellunkylässä, kussakin noin 11 prosenttiyksikköä. Myös Kampinmalmin lähes kymmenen prosenttiyksikön vähennys on huomattava.

Keskustassa liikkumista viikonloppuiltaisin pelätään selvästi enemmän kuin omalla asuinalueella liikkumista. Keskustassa useampi kuin joka viides kyselyyn vastaaja (23,4 %) koki olonsa myöhään perjantai- ja lauantai-iltaisin turvattomaksi.

Vastaavasti noin joka kymmenes koki turvattomuutta viikonloppuiltaisin omalla asuinalueellaan, sen lähipysäkeillä tai asemilla ja lähiostarilla.

Vieraskielisistä 12 prosenttia ei liiku keskustassa lainkaan viikonloppuiltaisin. Suomen- ja ruotsinkielisten kohdalla vastaava osuus on 6 prosenttia.

Asemien ja pysäkeiden, ostoskeskusten ja yleisötapahtumien turvallisuudesta kysyttiin ensimmäistä kertaa. Helsingin yleisötapahtumia piti turvallisena 77 prosenttia vastaajista.

Helsingissä koetun turvallisuuden kehitystä on seurattu vuodesta 2003 lähtien kolmen vuoden välein toteutetuilla turvallisuustutkimuksilla.

Aiheeseen liittyvää

  1. Lähijunissa on matkustajien mielestä turvallista – turvallisuuden tunnetta parantaa etenkin näkyvä henkilökunta 2.6.2019 13:37
  2. Asukkaat kertovat: Yksiöiden runsas määrä lisää turvattomuuden tunnetta uusissakin kerrostaloissa – "Kyllä se yllätti, miten merkittävä yhteys on" 9.12.2018 8:10
  3. Entistä useampi kokee turvattomuutta, kertoo tutkimus – syy on usein uutisissa 5.3.2019 11:31
  4. Lähijuna ja metro koetaan turvattomimpina – jopa joka neljäs välttelee joukkoliikennevälineitä iltaisin 21.4.2019 9:30
  5. Viranomaiset vahvistavat Suomenlinnan turvallisuutta – "Oiva jatkumo 217 vuoden puolustushistorialle" 15.5.2019 9:00
  6. Nämä Helsingin asuinalueet ovat 55–75-vuotiaiden suosiossa – "Onnen paikoilla on suuri merkitys" 22.5.2019 19:05
  7. Perheenäiti: "Airbnb voi tuoda turvattomuuden tunnetta" – Helsinki miettii pelisääntöjä kotimajoitukselle 14.4.2018 8:15
  8. Suomen uskontojohtajat tuomitsevat väkivallan ja vihapuheen – "Lasten, nuorten ja naisten turvallisuudesta tulee huolehtia" 26.3.2019 12:39

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut