Kuvat: Andreista, 10, tuli emo kahdelle sorsanpoikaselle – hylätyn pesän löytäminen teki koulupojasta sijaisäidin

Kuten tiedämme, linnunpoikaset leimautuvat ensimmäiseen näkemäänsä hahmoon, kun ne ovat kuoriutuneet.

Sen tiesi myös kymmenvuotias Andrei, kun hän huomasi sinisorsan pesän Ilolanjoen varressa.

– Yksi munankuoren palanen oli huonosti, joten minun oli autettava poikasta. Se olisi muuten saattanut menehtyä. Otin kuoren pois, mutta sitten se luuli minua äidikseen, Andrei kertoo Uusimaa-lehdelle.

Andrei oli törmännyt pesään jo kaksi viikkoa aiemmin, jolloin siellä oli ollut kahdeksan sorsan munaa. Yhtenä päivänä hän käveli pesän ohi, eikä nähnyt emoa missään. Pari päivää myöhemmin pesän kuusi munaa olivat poissa, vain kaksi oli jäljellä.

Andrei ja tämän isä epäilevät, että petolintu tai supikoira on saattanut löytää pesän. Pojan vanhemmille kahden sorsanpoikasen huostaanotto ei ollut mitenkään suuri yllätys, koska hän on ennenkin hoitanut siipirikkoisia lintuja ja jalkansa loukannutta jänistä. Oravatkin suorastaan kesyyntyvät, kun tulevat syömään Andrein kädestä.

Lisäksi hänellä on ollut lemmikkinä kilpikonna ja hamstereita.

Sorsanpoikasten hoitoa varten Andrei on lukenut paljon tietoa kirjoista ja netistä sorsista. Hän syöttää poikasille salaatinlehteä ja keitettyä kananmunaa. Hän myös pyydystää hyönteisiä, kuten hyttysiä.

– Sorsat elävät viisi vuotta. Olen lukenut, että pieninä niitä voi kuljettaa laatikossa niin, etteivät ne stressaannu, Andrei kertoo Uusimaan haastattelussa ja silittää sylissä istuvia poikasia.

Sorsanpoikaset ovat hänelle jo todella rakkaita kolmenkin päivän hoivaamisen jälkeen. Hänestä tuntuu todella hienolta toimia poikasten varaemona. Kun hän laskee poikaset maahan ja lähtee kävelemään, poikaset alkavat seurata häntä. Ne myös nukahtavat Andrein rinnan päälle.

Toisen nimi on Mishka ja toinen on Gosha. Mishka tarkoittaa venäjäksi nallea. Andrei erottaa poikaset toisistaan siitä, että toisella on pienemmät täplät selässään kuin toisella. Lisäksi toinen viihtyy paremmin sylissä kuin toinen.

Porvoon eläinsuojeluyhdistyksen hallituksen varapuheenjohtaja Sanna Järvenpää suosittelisi Andrein tapauksessa olemaan yhteydessä Korkeasaaren villieläinsairaalaan. Luonnonvaraisten eläinten kesyttäminen vaarantaa niiden mahdollisuuksia selviytyä luonnossa.

– Sorsa on lintuna siitä hyvä, että toinen emo saattaa ottaa toisen emon poikueen hoitaakseen, jos niiden emo kuolee. Uskoisin siis, että siitä ei syntyisi harmia, jos Korkeasaaressa jokin toinen lintu ottaisi poikaset hoitaakseen, Järvenpää sanoo Uusimaalle.

Korkeasaaren villieläinsairaalasta eläimet pyritään vapauttamaan luontoon turvalliseen ympäristöön, jossa on hyvät lähtökohdat elämälle ja lajityypillinen ympäristö.

Vaikka Andrei olisi innokas hoitamaan sorsia aikuisiksi saakka, hän ymmärtää, että ne kuuluvat luontoon. Andrein pyrkimyksenä on sopeuttaa sorsat kotipaikkansa lähellä olevaan lampeen, ja jos ne eivät parin viikon kuluessa sopeudu, hän on yhteydessä Korkeasaareen.

Sanna Järvenpää on ollut viisi vuotta eläinsuojeluyhdistyksen vapaaehtoisena, ja tietää kertoa, että keväisin kyselyitä luonnonvaraisista eläimistä tulee paljon.

Hänen mukaansa Suomessa ei suositella kokematonta ottamaan luonnonvaraista eläintä hoitaakseen, koska täällä on hyvät mahdollisuudet viedä eläin asiantuntevaan hoitoon. Moni ei edes tule ajatelleeksi, että loukkaantuneen eläimen voi viedä mille tahansa eläinlääkäreille, koska heillä on velvollisuus auttaa.

Sorsanpoikasista uutisoi ensin Uusimaa.

Luonnonvaraiset eläimet

Kun se otetaan eläintarhaan pidettäväksi.

Lihan ja munien tuottamista varten.

Niiden tuottamiseen tarkoitettujen siitoseläinten tuottamiseen.

Riistanhoidolliseen tarkoitukseen.

Tieteellistä tutkimusta varten.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut