Kuvat: Andreista, 10, tuli emo kahdelle sorsanpoikaselle – hylätyn pesän löytäminen teki koulupojasta sijaisäidin

Sorsanpoikasista toinen viihtyy paremmin sylissä kuin toinen. Se on Andrein yksi tapa erottaa ne toisistaan. Juha Perämäki

Anniina Virtanen

Kuten tiedämme, linnunpoikaset leimautuvat ensimmäiseen näkemäänsä hahmoon, kun ne ovat kuoriutuneet.

Sen tiesi myös kymmenvuotias Andrei, kun hän huomasi sinisorsan pesän Ilolanjoen varressa.

– Yksi munankuoren palanen oli huonosti, joten minun oli autettava poikasta. Se olisi muuten saattanut menehtyä. Otin kuoren pois, mutta sitten se luuli minua äidikseen, Andrei kertoo Uusimaa-lehdelle.

Andrei oli törmännyt pesään jo kaksi viikkoa aiemmin, jolloin siellä oli ollut kahdeksan sorsan munaa. Yhtenä päivänä hän käveli pesän ohi, eikä nähnyt emoa missään. Pari päivää myöhemmin pesän kuusi munaa olivat poissa, vain kaksi oli jäljellä.

Andrei ja tämän isä epäilevät, että petolintu tai supikoira on saattanut löytää pesän. Pojan vanhemmille kahden sorsanpoikasen huostaanotto ei ollut mitenkään suuri yllätys, koska hän on ennenkin hoitanut siipirikkoisia lintuja ja jalkansa loukannutta jänistä. Oravatkin suorastaan kesyyntyvät, kun tulevat syömään Andrein kädestä.

Lisäksi hänellä on ollut lemmikkinä kilpikonna ja hamstereita.

Sorsanpoikasten hoitoa varten Andrei on lukenut paljon tietoa kirjoista ja netistä sorsista. Hän syöttää poikasille salaatinlehteä ja keitettyä kananmunaa. Hän myös pyydystää hyönteisiä, kuten hyttysiä.

– Sorsat elävät viisi vuotta. Olen lukenut, että pieninä niitä voi kuljettaa laatikossa niin, etteivät ne stressaannu, Andrei kertoo Uusimaan haastattelussa ja silittää sylissä istuvia poikasia.

Sorsanpoikaset ovat hänelle jo todella rakkaita kolmenkin päivän hoivaamisen jälkeen. Hänestä tuntuu todella hienolta toimia poikasten varaemona. Kun hän laskee poikaset maahan ja lähtee kävelemään, poikaset alkavat seurata häntä. Ne myös nukahtavat Andrein rinnan päälle.

Toisen nimi on Mishka ja toinen on Gosha. Mishka tarkoittaa venäjäksi nallea. Andrei erottaa poikaset toisistaan siitä, että toisella on pienemmät täplät selässään kuin toisella. Lisäksi toinen viihtyy paremmin sylissä kuin toinen.

Porvoon eläinsuojeluyhdistyksen hallituksen varapuheenjohtaja Sanna Järvenpää suosittelisi Andrein tapauksessa olemaan yhteydessä Korkeasaaren villieläinsairaalaan. Luonnonvaraisten eläinten kesyttäminen vaarantaa niiden mahdollisuuksia selviytyä luonnossa.

– Sorsa on lintuna siitä hyvä, että toinen emo saattaa ottaa toisen emon poikueen hoitaakseen, jos niiden emo kuolee. Uskoisin siis, että siitä ei syntyisi harmia, jos Korkeasaaressa jokin toinen lintu ottaisi poikaset hoitaakseen, Järvenpää sanoo Uusimaalle.

Korkeasaaren villieläinsairaalasta eläimet pyritään vapauttamaan luontoon turvalliseen ympäristöön, jossa on hyvät lähtökohdat elämälle ja lajityypillinen ympäristö.

Vaikka Andrei olisi innokas hoitamaan sorsia aikuisiksi saakka, hän ymmärtää, että ne kuuluvat luontoon. Andrein pyrkimyksenä on sopeuttaa sorsat kotipaikkansa lähellä olevaan lampeen, ja jos ne eivät parin viikon kuluessa sopeudu, hän on yhteydessä Korkeasaareen.

Sanna Järvenpää on ollut viisi vuotta eläinsuojeluyhdistyksen vapaaehtoisena, ja tietää kertoa, että keväisin kyselyitä luonnonvaraisista eläimistä tulee paljon.

Hänen mukaansa Suomessa ei suositella kokematonta ottamaan luonnonvaraista eläintä hoitaakseen, koska täällä on hyvät mahdollisuudet viedä eläin asiantuntevaan hoitoon. Moni ei edes tule ajatelleeksi, että loukkaantuneen eläimen voi viedä mille tahansa eläinlääkäreille, koska heillä on velvollisuus auttaa.

Sorsanpoikasista uutisoi ensin Uusimaa.

Luonnonvaraiset eläimet

Kun se otetaan eläintarhaan pidettäväksi.

Lihan ja munien tuottamista varten.

Niiden tuottamiseen tarkoitettujen siitoseläinten tuottamiseen.

Riistanhoidolliseen tarkoitukseen.

Tieteellistä tutkimusta varten.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Koululaisten kulkureittien turvallisuuteen kiinnitetään huomiota katutyömaalla – viimeistelyt Pohjois-Haagassa käynnissä
 2. Kaivopuiston ajoestekokeilu keskeytetään – "Hyvistä tavoitteista huolimatta ei ollut onnistunut"
 3. "Puuveneen ylläpito on kulttuuriteko” – perinnetapahtuma tuo nämä kaunottaret taas Helsingin edustalle
 4. Salkkarirooli voi joskus olla taakka – Hekan hallituksen uusi puheenjohtaja Jasmin Hamid oli politiikassa mukana jo ennen näyttelijän uraa
 5. Aatos Erkon penkki sai lähteä kun asemahallissa suitsittiin järjestyshäiriöitä – "Tilanne on selkeästi parantunut"
 6. Kasvomaskeista tuli nyt virallinen suositus – suojaus on tarpeen esimerkiksi joukkoliikenteessä, katso muistilista maskin käytöstä
 7. Yrittäjägallup: Moni yritys aikoo jatkaa etätöitä pysyvästi – "Työtyytyväisyys on etätyön myötä selvästi enemmän lisääntynyt kuin vähentynyt"
 8. THL: Tartuntojen määrät ovat nousseet selvästi heinäkuusta, erityisesti Helsingissä ja Uudellamaalla
 9. Raidejokeri sulki katuja töiden nopeuttamiseksi – nyt niitä avataan taas liikenteelle, Ravitielle pääsee jo ensi viikolla
 10. Poliisi: Varo tuntemattomia halaajia – anastavat vikkelästi koruja, rahaa ja pankkikortteja, useita tapauksia pääkaupunkiseudulla
 11. Fortum aloitti YVA-menettelyn Loviisan ydinvoimalaitoksen jatkoluvasta - päätökset jatkosta parin vuoden kuluessa
 12. Helsinkiläinen kauppakeskus saa tänään peräti 6 uutta ravintolaa – katso lista tästä
 13. T24: Tallinnan lentokenttä kolminkertaisti matkustajamääränsä heinäkuussa
 14. Oma raha: Juha Hyötyläinen, 54, on kerännyt arvokkaan 38 000 rahan kokoelman – Suomen sisällissodan aikaiset tilapäisrahat ovat hänen ylpeydenaiheensa: "Niissä olen varmaan suurin mahdollinen asiantuntija"
 15. Helsinkiläiset polttavat luvattomia nuotioita ulkoilualueella – puunoksatkin revitään polttopuiksi

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Pyöräilijä kaahannut Mechelininkadulla jo kaksi kertaa yli 50 km/h – Poliisi epäilee menopelin laillisuutta: "Melkoiset muskelit saa olla jaloissa..."
 2. T24: Kolme Tallinnan keskustahotellia menee remonttiin – Luvassa myös lisää irtisanomisia
 3. "Onpa jäätävän kolkko bunkkeri" – Helsinkiin avautui uusi 335 lapsen päiväkoti, jonka harmaat betoniseinät herättävät kummastelua
 4. Asukkaat vastustivat ruokakauppaa, ovat saamassa nyt tilalle Mäkkärin
 5. Isä ja yrittäjä Kristian, 22, keksi automaatin, joka otetaan käyttöön nyt monissa kauppakeskuksissa: "Ajatus lähti täysin omista tarpeista"
 6. Helsinkiläinen kauppakeskus saa tänään peräti 6 uutta ravintolaa – katso lista tästä
 7. Kaivopuiston ajoestekokeilu keskeytetään – "Hyvistä tavoitteista huolimatta ei ollut onnistunut"
 8. Helsinki pelastui pelätyltä rottainvaasiolta – nämä asuinalueet ovat poikkeus
 9. Aatos Erkon penkki sai lähteä kun asemahallissa suitsittiin järjestyshäiriöitä – "Tilanne on selkeästi parantunut"
 10. Päätomittaja Kannala: Koronan toinen aalto yllätti Helsingin kuin lumi autoilijan
 11. Pauli, 28, huijaa nettihuijareita – vastasi älyttömällä tavalla +44-numeroon
 12. Lukijalta: Kasvomaskit ilmaiseksi eläkeläisille
 13. Kontulalainen kerrostalopiha poikkeaa täysin totutusta – "Ihmisiä näkee kesäisin lukemassa, juttelemassa tai vaikka mansikoita poimimassa"
 14. Ilpo Kuronen tuntee Koillis-Helsingin helmet ja kertoo nyt, miksi Malmin kentän pusikkoon kannattaa mennä tunneiksi
 15. Outo asuntoilmoitus herätti valtavan kiinnostuksen Helsingissä – asiantuntija: ”En ole koskaan nähnyt mitään vastaavaa”

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.