Me too -henkeä 1920-luvun Helsingissä – Virpi Hämeen-Anttilan uutuusdekkari kertoo, miten naisten ja lasten hyväksikäyttöön suhtauduttiin 100 vuotta sitten

Virpi Hämeen-Anttilan kuudes rikosjännäri julkaistiin viime viikolla ja samalla dekkarin hommia harrasteleva sisäministeriön virkamies Karl-Axel Björk palasi Helsinkiin kuljettuaan edellisessä romaanissa Berliinissä sarjamurhaajan jäljillä.

– Nyt katsellaan taas 1920-luvun Helsinkiä ja tuttuja henkilöitä, joten sillä tavalla uskollisesti jatketaan sarjaa, Virpi Hämeen-Anttila toteaa.

Kirjan juonessa on kuitenkin mukana elementti, jolla on yhtymäkohtia tähän päivään.

– Vähän me too -tematiikkaa, joka tosin pujahti siihen sattumalta. Minulla ei ollut tarkoitus tuollaista tehdä, mutta aina se mitä ajassa on, tuntuu jotenkin tulevan kirjoihin mukaan, Hämeen-Anttila sanoo.

– Naisten ja lasten hyväksikäyttöä katsottiin tuohon aikaan vähän eri kantilta kuin nykyään. Sitä vastaan oltiin aika avuttomia, vaikka niinhän se toisaalta on nykyäänkin, joten kovin paljon muutosta vuosikymmenien aikana ei itse asiassa ole tapahtunut, hän tuumii.

Miesten ja naisten suhteet valta-asemineen 1920-luvun maustamina nousevat yleisellä tasolla kirjan tematiikkaan.

Rinnalla kulkevat päähenkilön naisasiat, joissa hänen on saatu jo aiemmissakin vaiheissaan havaita helposti onnahtelevan.

– Tällä kertaa Björk on myös masentunut, mutta vähän eri tavalla kuin aikaisemmin. Hän on ikään kuin kokenut trauman, ja hänen silmänsä ovat avautuneet näkemään asioita, joita hän ei ehkä aikaisemmin ole nähnyt, Hämeen-Anttila kuvailee.

Kaikesta päätellen Björk-faneille on herkkua luvassa lisää vielä jatkossakin.

– Björkissä on mahdollisuuksia vaikka mihin. Hänhän on aika nuori mieskin vielä ja muuttumiskykyinen. Lisäksi kirjojen aikakausi on hyvin muuttuva ja modernisoituva, kirjailija luonnehtii.

Häeen-Anttila vakuuttaa pontevasti, että ei ole yhtään kyllästynyt sen enempää Björkiin kuin 20-lukuunkaan.

– Kyllä tulee lisää Björkejä, ja sitä paitsi kirja päättyy siten, että olisi aika julmaa olla kirjoittamatta lisää. Miehen naisasiatkin jäävät ihan levälleen.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut