Rollaattorilla ja lastenvaunujen kanssa liikkuvia kohdellaan busseissa eri tavoin – Rollaattorin kanssa ei ilmaismatkaa, tällainen myönnytys silti luvassa

Miksi rollaattorin kanssa liikkuva vanhus ei saa julkisissa liikennevälineissä ilmaismatkaa, mutta lastenvaunujen kanssa kulkeva saa, ihmettelee Eveliina Heinäluoma (sd.).

Heinäluoma on tehnyt valtuustoaloitteen rollaattori- ja lastenvaunumatkustajien yhdenvertaisesta kohtelusta HSL:n joukkoliikenteessä.

Helmikuussa jätetyn aloitteen mukaan epäkohta olisi pitänyt korjata lippu-uudistuksen yhteydessä keväällä.

– Maksuton matkustaminen on myös turvallisuuskysymys, sillä bussiliikenteessä rollaattorilla, keskiosasta bussiin kulkevan voi olla haastavaa lähteä maksamaan matkaansa kuljettajalle asti, Heinäluoma muistuttaa aloitteessa, jonka on allekirjoittanut 16 muuta valtuutettua.

Rollaattoria käyttäville on myönnetty maksuttomat matkat julkisissa esimerkiksi Joensuussa ja Turun seudulla.

HSL:n mukaan ennen taksa- ja lippu-uudistusta kunnilta pyydettiin lausuntoja ehdotetuista muutoksista. Helsingin kaupunginhallituksen lausunnossa rollaattoria käyttävien kohtelu ei noussut esiin.

Sen sijaan lastenrattaiden kanssa liikkuvien ilmaismatkojen rajoittaminen on aiemmin noussut esiin. Helsingin Uutiset kertoi reilut 4 vuotta sitten, että lippu-uudistusta valmisteltaessa HSL olisi ollut valmis poistamaan maksuttomuuden metroista, ratikoista ja junista. Ilmaismatkat olisivat jääneetvoimaan vain busseissa, joissa keskiosassa ei ole maksupäätettä. HSL:n jäsenkunnat olivat kuitenkin eri mieltä, joten ideasta luovuttiin.

Kuluneena keväänä voimaan astuneessa uudistuksessa rollaattorin kanssa liikkuvien osalta käytännöt pysyivät ennallaan.

Bussissa rollaattorin kanssa liikkuvan, keskiovesta kulkevan matkustajan ei tarvitse käydä kuskin luona näyttämässä HSL-korttia tai ostamassa kertalippua.

Jos rollaattorin kanssa liikkuvalla ei ole ollut mahdollisuutta maksaa matkaansa, tarkastaja ei peri tarkastusmaksua, vaan käyttää matkustajan matkakortin lukijassa arvolipun ostamista varten tai myy kertalipun.

Kaupunkiympäristölautakunta käsittelee Heinäluoman aloitetta tiistaina.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Mainos: HotLips

Etusivulla nyt

Mainos: Suomen luontokeskus Haltia

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut