"Metsäsienet voivat olla terveyspommeja" – Huippututkija harmittelee, ettei hän ole päässyt tutkimaan kunnolla sieniä

Pirjo Mattilan mukaan marjoja kannattaa syödä monipuolisesti, sillä ne ovat terveellisiä. Johanna Erjonsalo

toimitus

Kun istuu kahvikupposella ruokien terveysvaikutuksiin perehtyneen tutkijan kanssa, on kysymys pakko esittää: mitä hän ajattelee kahvin terveellisyydestä?

Luonnonvarakeskuksen Turun toimipisteen johtava tutkija Pirjo Mattila, 62, vahvistaa hymyssä suin monen olettamuksen – kahvi on terveellistä.

– Kahvissahan on paljon polyfenoleita. Se on suomalaisten tärkein polyfenolin lähde, koska me juomme sitä niin paljon.

Polyfenoli on sanahirviö, jonka ansiosta Mattila on tullut tunnetuksi. Kyse on kasvisten aineenvaihduntatuotteista, jotka edistävät terveyttä ja suojaavat useilta sairauksilta, kuten muistisairauksilta, diabetekselta ja sydän- ja verisuonisairauksilta.

Mattilan uran huippukohta on elintarvikkeiden polyfenoleja koskeva tutkimus.

– Kollegoideni kanssa tekemäni tutkimus on paljastanut, että marjat ovat ylivoimainen polyfenolien lähde.

Mattila lukeutuu vuosien 2014–2017 listausten mukaan elintarviketieteen ja maataloustieteiden viitatuimpiin tutkijoihin maailmassa.

Elintarviketieteilijän toinen suuri merkkipaalu liittyy vitamiineihin, etenkin D-vitamiiniin, joka on tärkeää luustolle ja voi ehkäistä osteoporoosia ja useita kroonisia tauteja.

– Tutkimukseni on tuonut esille, että myös vähärasvaiset kalat, kuten ahven ja kuha, sisältävät paljon D-vitamiinia. Ennen luultiin, että sitä on vain runsasrasvaisissa kaloissa.

Mattila ei vielä kouluaikoina uskonut, että hänestä tulisi huippututkija.

– Kirjoitin ylioppilaaksi C:n papereilla.

Lukion jälkeen Mattila on kuitenkin kirjoittanut nimensä tiedemaailman historiaan, kun hän on työskennellyt MTT:ssä ja sen korvanneessa Luonnonvarakeskuksessa.

– Mietin myös toimittajan uraa. Päädyin kuitenkin laboratoriokouluun, koska kemia on kiinnostanut minua aina ja pidän asioiden pitkäjänteisestä tutkimisesta.

Myöhemmin Mattila pääsi Helsingin yliopistoon opiskelemaan elintarvikekemiaa, ja pian hän huomasi kulkevansa tutkijan tiellä.

Uravalinta ei ole kaduttanut.

– Kiehtovinta tutkijan työssä ovat mielenkiintoiset tutkimustulokset ja se, miten niitä voidaan soveltaa käytäntöön. Huonona puolena on byrokratia: rahoitushakemuksiin menee kohtuuttomasti aikaa.

Mattila on profiloitunut etenkin marjatutkijana.

– Olen luonut kollegoiden kanssa top 20 -listan eniten polyfenoleja sisältävistä ruoka-aineista – 16 niistä oli marjoja, Mattila kertoo.

Pirjo Mattila on kerännyt koriin terveellisiä ruokia, joita suomalaisten kannattaisi syödä nykyistä enemmän. Kuva: Johanna Erjonsalo Johanna Erjonsalo

Viiden kärjen muodostavat marja-aronia, kaakaojauho, ruusunmarja, mustikka ja makea pihlaja.

– Ei voi silti sanoa, että ne ovat terveellisimmät ruoka-aineet. Ne vain sisältävät eniten polyfenoleja, monenlaisia sellaisia.

Marja-aroniassa on eniten polyfenoleja, mutta jotkin niistä ovat huonosti imeytyviä. Mustikka taas sisältää paljon antosyaaneja, jotka myös ovat aika huonosti imeytyvät polyfenoleja mutta saattavat olla tehokkaita terveyden kannalta.

– Vielä ei tiedetä, mitä polyfenoliryhmiä pitäisi erityisesti saada ja kuinka paljon, mutta antosyaanien terveysvaikutuksista on paljon tutkimusnäyttöä.

Mattila ei lähde kuitenkaan nimeämään marjaa, joka on mahdollisesti terveellisin.

– Kaikkia marjoja kannattaa syödä monipuolisesti, Mattila pyörittelee.

Marjatutkijan toiveissa olisi profiloitua vahvemmin myös sienitutkijana.

Nyt päästään Mattilan uran kipupisteeseen: hän haluaisi tutkia kunnolla sieniä, mutta rahanpuute on estänyt tämän. Suomessa valtaosa elintarviketutkimuksesta tehdään EU-rahoituksella ja pieni osa kansallisella ja yritysrahoituksella.

– Olen kymmenen vuoden ajan koettanut saada sitä varten rahoitusta, mutta sitä ei ole herunnut, Mattila harmittelee.

Sen verran Mattila on päässyt tutkimaan sieniä, että nykyään niiden tiedetään sisältävän paljon D2-vitamiinia. Hän on myös keksinyt menetelmän, jolla sienten D-vitamiinipitoisuus saadaan nousemaan UV-valon avulla.

Kokonaisuutena sienten terveyshyödyt tunnetaan kuitenkin huonosti.

– Metsät ovat täynnä sieniä, ja ne voivat olla melkoisia terveyspommeja, Mattila korostaa.

Elintarvikkeiden tutkimukseen ei investoida Mattilan mukaan Suomessa kovinkaan merkittävästi, toisin kuin maailmalla. Tutkimuksia toteuttavat täällä muutama yliopisto ja tutkimuslaitos.

– Nyt usealla tutkimuslaitoksella on tutkimuskohteena vaihtoehtoiset proteiinit. Myös uusia ruuan tuotannon tapoja kehitellään, keinolihoja ynnä muita.

Yhä enemmän tutkitaan myös kiertotalouden mahdollisuuksia ja raaka-aineen viisasta hyödyntämistä.

Mattila on nykyisin mukana muun muassa innovaatio-ohjelmassa Blue products, jonka tavoitteena on edistää vähän hyödynnetyn kalan, kuten silakan ja särjen, käyttöä elintarvikkeina, kosmetiikkatuotteina, ravintolisinä ja lemmikkien ruokina.

– Tulevaisuuden tavoitteenani on keksiä uusia tuoteinnovaatioita ja siirtää osaamista nuoremmille tutkijoille.

Kirjoittaja: Tuomas Massinen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Salaperäistä rakennusta myydään Helsingissä 7 miljoonalla eurolla – väite upeiden kotkaveistosten alkuperästä suututti taiteilijan suvun
 2. Kulkutautipaviljonki siirretään Itä-Pakilaan ja myydään asumiskäyttöön – myös toinen 1800-luvun lopun puurakennus saa uuden elämän
 3. Remontti sulki kirjaston Viikissä – Korona-kirjasto remontoidaan täysin
 4. Turvatalo auki kesälläkin
 5. Kuva: Uimastadionille muodostui heti jono, kävijämäärää voi seurata verkossa – saunat pidetään toistaiseksi kiinni
 6. Päivitetty: Kehäradan ja Keravan junien kulku tökkii iltaan asti
 7. Helsingin keskeisillä paikoilla kunnostetaan kesällä ratikkarataa – HKL lupaa lopputuloksena vähemmän kiskomelua
 8. T24: Tallink tuo uuden aluksen Helsinki-Tallinna-reitille – Victoria I aloittaa päiväristeilyt 8.6.
 9. Helsinkiläinen Allas Sea Pool -merikylpyläkonsepti leviämässä Espooseen – alue varattu myös Tukholmasta
 10. Suosittu leikkipuisto uusitaan Herttoniemessä – kahluualtaan tilalle vesileikkipaikka, pelaamiseen oma areena
 11. "Voi aiheuttaa vaikeita aivohalvauksia" – Hus huolissaan: koronakevät on romahduttanut pitkäaikaissairauksien seurannan
 12. Uutta tietoa poliisilta: "Noin kahdensadan nuoren porukka kokoontui aluksi Malmilla" – Poliisilta lisätietoa Helsingin joukkotappelusta: sovittiin ennakkoon sosiaalisessa mediassa
 13. Mihin annan luvan, kun hyväksyn evästeiden käytön tällä sivustolla – ja miksi evästeistä täytyy kysyä
 14. Korkeasaaren uusi laji on sikojen amerikansukulainen
 15. Pörröisiä palleroitaan suojelevista linnuista vaaraa Helsingissä – "Koirasvaris voi iskeä lakittomaan päähän verihaavan"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Vierustoveri lentokoneessa yski tauotta – perusterve Eva sai maaliskuun lopussa koronan ja kävi kahden tunnin päässä kuolemasta, kuntoutuminen jatkuu yhä
 2. Helsingin herkkupaikalle avataan jättimäinen irkkupubi – koronavirus sotki avaamisaikataulun
 3. Janne Kilpinen rakennutti minitalon Helsinkiin, neliöitä piti lisätä viranomaisen vaatimuksesta – hirret veistetty käsityönä Vienan Karjalassa
 4. Trendiravintola joutui yllättävien ongelmien eteen Helsingissä – "Kaikki tiskaavat nyt"
 5. Salaperäistä rakennusta myydään Helsingissä 7 miljoonalla eurolla – väite upeiden kotkaveistosten alkuperästä suututti taiteilijan suvun
 6. Koronarajoitukset purettiin vihdoin! – Suosittu kaupunkikeidas otti käyttöön jopa yhteisögrillin
 7. Kuva: Uimastadionille muodostui heti jono, kävijämäärää voi seurata verkossa – saunat pidetään toistaiseksi kiinni
 8. Uutta tietoa poliisilta: "Noin kahdensadan nuoren porukka kokoontui aluksi Malmilla" – Poliisilta lisätietoa Helsingin joukkotappelusta: sovittiin ennakkoon sosiaalisessa mediassa
 9. T24: Tallink tuo uuden aluksen Helsinki-Tallinna-reitille – Victoria I aloittaa päiväristeilyt 8.6.
 10. Remontti sulki kirjaston Viikissä – Korona-kirjasto remontoidaan täysin
 11. Maailman ensimmäinen Muumi-teemainen sisäpuisto tulossa pk-seudulle – lentoaseman läheisyys voisi tuoda ulkomaalaisia turisteja
 12. Kulkutautipaviljonki siirretään Itä-Pakilaan ja myydään asumiskäyttöön – myös toinen 1800-luvun lopun puurakennus saa uuden elämän
 13. SDP ja vihreät nokittelevat liikuntahallista – hankkeen vetäjä pitää Pirkkola-äläkkää erikoisena: "Mielipiteensä olisi voinut esittää monessa kohtaa, eikä vasta kun ollaan laittamassa lapiota maahan"
 14. Terveydenhuollossa laitettiin laskuihin asiakkaiden henkilötunnukset, tietosuojavaltuutettu ärähti
 15. Miehen auto takavarikoitiin – poliisi syystä: "Rikoskierteen katkaisemiseksi"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.