Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Japanilaispari lensi 4 vuotta sitten Suomeen saadakseen häät Kampin Kappelissa – Nyt siellä vihitään taas

Juhlat: Elokuu on Helsingissä suosittu hääkuukausi. Suositut vihkikirkot ovat jo täynnä, mutta häitä ehtii vielä juhlia heinäkuussa vaikkapa Kampin kappelissa.

Kampin kappelissa kuulee harvoin edes puhetta, koska "hiljaisuuden kappelissa" kuuluu olla hiljaista.

Heinäkuun ensimmäisenä viikonloppuna kappelissa saattaa raikua jopa nauru. Kappelin kolmannessa hääyötapahtumassa pareja vihitään ja siunataan 20 minuutin välein, aina puoleen yöhön saakka.

– Edellisestä kerrasta oli kulunut jo aikaa, joten ajattelimme, että miksi emme järjestäisi tällaista tapahtumaa, kertoo pappi Nanna Helaakoski, joka toimii tällä hetkellä kappelin toiminnanjohtajana.

Tavallisesti kappelissa ei järjestetä kirkollisia toimituksia lainkaan.

Hääyötapahtumassa paikalla ovat Helaakosken lisäksi kaksi pappia, suntio, diakoni ja viuluduo, koska kappelissa ei ole urkuja.

Seitsenvuotisen historiansa aikana Kampin kappelissa on vihitty vain 24 paria. Edelliset hääyötapahtumat järjestettiin 12.12.2012 kello 12 alkaenja ystävänpäivänä vuonna 2015.

Tälläkin kertaa kyse on kertaluontoisesta tapahtumasta. Syy on se, että kappeli on tarkoitettu hiljaiseksi paikaksi ja soveltuu Helaakosken mukaan melko huonosti vihkipaikaksi.

– Tämä ei alun perinkään ole vihkikirkko. Kappelin kaiku on hankala. Puhe puuroutuu helposti, eikä kukaan kuule sitten oikein mitään. Meillä ei muutenkaan oikein ole täällähääjuhlaan tarvittavia tiloja. Lisäksi työmme painopiste on aivan muualla, jatkaa Helaakoski.

Kappelin virallinen tehtävä on tarjota ajanvarauksetonta keskusteluapua sekä kappelissa paikan hiljentymiselle.

Kappelin kaiku on todellakin mahtava. Hiljainenkin puhekuuluu vaivatta puuseinäisessä ja korkeassa tilassa.

Helaakoski muistaa vuoden 2015 vihkitapahtumasta japanilaispariskunnan, joka lensi varta vasten Suomeen saadakseen avioliitollensa siunauksen Kampin kappelissa. Morsiamella oli päällään Marimekon Unikko-kankainen puku.

– Ehkä tyypillistä täällä vihittäville pareille on, että he eivät edes kaipaa suuria hääjuhlia.

Jotkut parit ovat toivoneet, että ainoastaan suntiot olisivat paikalla. Toiset eivät ketään.

Heinäkuisen hääyötapahtuman aikana vihittävien parien määrä on maksimissaan 14. Tällä hetkellä ilmoittautuneita pareja on neljä.

Kampin kappelissa vietetään hääyötapahtumaa lauantaina 6. heinäkuuta kello 18–24. Ilmoittautumiset tulee tehdä 28. kesäkuuta mennessä.

Kampin Narinkkatorin laidalla sijaitsevan modernin kappelin on suunnitellut arkkitehti Mikko Summanen Se otettiin käyttöön vuonna 2012. Kappeli on yksi Helsingin designpääkaupunkivuoden hankkeista.

Helsingin kirkoista suosituimpia hääkirkkoja ovat edelleen Tuomiokirkko, Vanhakirkko, Johanneksenkirkko, Puotilan kappeli, Temppeliaukion kirkko ja Suomenlinnan kirkko. Suosituimmat vihkikuukaudet ovat heinä- ja elokuu.

– Elokuu osoittautuu usein aivan täydeksi. Kesäkausi on levinnyt jo syyskuun puolelle. Varaustilanne on hyvin täysi syyskuulle asti. Suntiot ovat sanoneet, että myös arkivihkimiset ovat kesäkautena lisääntyneet, kertoo Helsingin tuomiokirkkoseurakunnan tilavaraussihteeri Miia Tilli

Suosituin arkivihkipäivä on perjantai. Tilli arvelee, että arkivihkimisten yleistyminen johtuu siitä, että kesäkuukausina sekä juhlapaikat että kirkot varataan nopeasti täyteen.

– Talvikaudella suosittu ajankohta on muun muassa uusivuosi. Ympäri vuoden on satunnaisia vihkimisiä, Tilli jatkaa.

Helsingin evankelisluterilaisiin kirkkoihin on tälle vuodelle tehty 947 varausta. Varauksista 838 on vihkimisiä, loput avioliiton kirkollisia siunaamisia.

Kirkollisia siunaamisia tehdään esimerkiksi silloin, kun pariskunnan toinen osapuoli ei kuulu kirkkoon. Tilaisuus ei merkittävästi poikkea kirkollisesta vihkimisestä. Pariskunta on usein mennyt ennen siunaamista naimisiin maistraatissa.