Alaston kakku ei ole enää täysin naku – näin tuunaat juhlapöydän trendikkään herkun, katso myös muhevan suklaakakun resepti

Tulevan kesän trendikakuissa näkyvät kukat. Annukka Roth

toimitus

Täytekakku on aina ollut tärkeä osa juhlapöytää, mutta nykyisin se on kattauksen kruunu ja keskipiste. Kakkutaiteilija Anna-Riikka Nuutinen Le Petit Kammarista on huomannut, että tärkeimmässä roolissa eivät enää olekaan kukat.

– Ihmiset haluavat panostaa siihen, millainen kakku juhliin tehdään tai hankitaan, hän sanoo.

Nuutisen mukaan kakun tuomisesta pöytään on tullut vähän kuin ohjelmanumero.

– Juhlien teema saattaa perustua kokonaan kakun ulkonäköön, tai kakun halutaan sopivan servietteihin tai juhlavaatteisiin. Näyttävyyteen halutaan satsata ihan tosissaan, hän täsmentää.

Kakkujen ulkoasu ja sisältö ovat kokeneet ison muutoksen viime vuosikymmenen aikana. Perinteinen kermatäyte on saanut väistyä kreemien sekä juusto- ja rahkapitoisten täytteiden tieltä.

Kakun ulkomuotokin vaihtelee trendien mukaan. Maailmalla muodikkaita ovat nyt geometriset muodot ja kakut, joiden sokeriseen pintaan on maalattu kuvioita.

– Nakukakku eli täytekakku ilman kuorrutusta on ehdottomasti yksi tulevan kesän suosikkeja, Nuutinen kertoo.

Tänä vuonna kakut koristellaan aidoilla kukilla. Niiden rinnalla koristelussa käytetään marenkeja, macaron-leivoksia ja esimerkiksi helmiä. Suosittuja ovat myös kirjain- ja numerokakut, samoin kuin dripcaket eli valumakakut sekä liukuvärjätyt kakut.

Nuutisen mukaan kakkuihin halutaan raikkautta ja selkeyttä. Suosikkimakuja ovat suklaa, mansikka ja sitruuna.

– Mansikan ja sitruunan liitto on ihan ykkönen. Sitten tulevat valkosuklaa ja vadelma tai suklaa ja vadelma. Ne ovat selkeitä ja varmoja makupareja, jotka pysyvät suosittuina, vaikka kakun ulkomuoto muuttuisi, Nuutinen kertoo.

Hän suosittelee asiakkailleen usein myös raparperia.

Nuutinen neuvoo jakamaan kakun valmistusvaiheet eri päiville. Pohja on helppo tehdä etukäteen pakastimeen. Kun kakku on täytetty, se olisi hyvä pitää yön yli jääkaapissa ennen koristelua, jolloin maut imeytyvät ja kakku pääsee tekeytymään.

Koristeina toimivat kukat eivät ole tarkoitettu syötäviksi. Täysin syötäviäkin lajikkeita on, mutta valintojen kanssa tulee olla tarkkana.

– On olemassa safetysheeliä, jolla pystyy suojaamaan kakun sisälle tulevan kukkavarren. Itse ajattelen, ettei se kukka terälehtineen koko kakkua myrkytä. Se on kuitenkin siinä vain hetken, Nuutinen sanoo.

Nuutisella on elintarvikealan koulutus, ja hän on ollut pitopalvelu- ja lounasravintolayrityksessä töissä. Hänen kakkuinnostuksensa on peräisin lapsuudesta.

– Äidin ja mummon kanssa olemme käyneet läpi reseptikirjat.

Kuorrutus ja koristeluvaiheet ovat esteetikoksi tunnustautuvan Nuutisen lempipuuhaa. Hän luottaa simppeliin kokonaisuuteen ja hallittuun väriskaalaan.

–  Siinä on yksinkertaisuudessaan oikotie onnistuneeseen kakkuun, hän sanoo.

Sokerikakkupohja 2 halkaisijaltaan 15 cm:n kakkuvuokaa 4 kananmunaa 1,5 dl sokeria 0,75 dl perunajauhoja 1 dl erikoisvehnäjauhoja 1 tl leivinjauhetta 1 tl vaniljasokeria

1. Lämmitä uuni 175-asteiseksi. Jos käytät irtopohjavuokia, peitä pohja leivinpaperilla. Voitele ja jauhota vuoat korppujauhoilla. 2. Vatkaa sokeri ja munat kuohkeaksi vaahdoksi kulhossa. 3. Mittaa kuivat aineet toiseen kulhoon ja sekoita ne keskenään. 4. Lisää kuivat aineet muna-sokerivaahtoon siivilän avulla tai ripottele ne hellästi kämmenelläsi ja sekoita kevyesti. 5. Jaa taikina kahteen halkaisijaltaan 15 senttimetrin vuokaan. Kypsennä noin 40 minuuttia. Tarkista kypsyys hammastikulla kakun keskeltä. Jos tikkuun ei tartu mitään, kakku on kypsä. 6. Anna kakkujen jäähtyä vuoissa. Valmista sillä välin täytteet.

Täyte 1: Lemoncurd-rahkakerma 2,5 dl vispikermaa 200 g sitruunarahkaa 0,5 prk (170 g) lemoncurdia eli sitruunatahnaa

1. Vatkaa kerma kuohkeaksi vaahdoksi. 2. Sekoita joukkoon sitruunarahka ja lemoncurd.

Täyte 2: Sitruuna-mansikka-voikreemi 100 g suolatonta voita 1 dl tomusokeria 1 tl vaniljasokeria 100 g sitruunatuorejuustoa 100 g tuoreita mansikoita

1. Vatkaa huoneenlämpöistä voita, tomusokeria ja vaniljasokeria noin viiden minuutin ajan, kunnes saat kuohkeaa vaahtoa. 2. Vatkaa joukkoon sitruunatuorejuusto. 3. Pilko ja muussaa tuoreet mansikat ja sekoita ne joukkoon.

Kostutukseen maitoa Koristeluun aitoja kukkia ja sitruunamelissan lehtiä

1. Irrota jäähtyneet kakut vuoistaan. Voit käyttää apuna veistä. Leikkaa kakut keskeltä kahtia niin, että sinulla on neljä kerrosta. Palojen siirtämisessä voit käyttää apuna lastaa. 2. Laita pohja haluamallesi kakkuvadille ja kostuta se kahdella ruokalusikallisella maitoa. 3. Jaa voikreemi kolmeen osaan ja laita sitä aina kostutuksen jälkeen ensimmäiseksi kunkin kerroksen päälle. Jaa lemoncurd-täyte kolmeen osaan ja jätä pieni määrä täytettä kakun kannen päälle laitettavaksi. Levitä lemoncurd-täytettä aina kreemin päälle. 4. Laita kelmu kakun päälle ja anna sen tekeytyä jääkaapissa seuraavaan päivään. 5. Levitä kannen päälle loput lemoncurd-täytteestä ja koristele kukilla ja sitruunamelissan lehdillä.

Kakkupohja 2 halkaisijaltaan 15 cm:n kakkuvuokaa 200 g voita 200 g tummaa suklaata 4 kananmunaa 1 dl sokeria 1 rkl vaniljasokeria 2 dl vehnäjauhoja 1 tl leivinjauhetta

1. Lämmitä uuni 175-asteiseksi. Jos käytät irtopohjavuokia, peitä pohja leivinpaperilla. Voitele ja jauhota vuoat korppujauhoilla. 2. Sulata voi. Sulata joukkoon paloiteltu suklaa, sekoita ja anna jäähtyä. 3. Vatkaa huoneenlämpöiset kananmunat, sokeri ja vaniljasokeri kuohkeaksi vaahdoksi kulhossa. 4. Mittaa jauhot ja leivijauhe toiseen kulhoon ja sekoita ne keskenään. 5. Sekoita munavaahdon joukkoon vuorotellen jauho-leivinjauheseosta ja sulatetun voin ja suklaan seosta. 6. Jaa taikina kahteen halkaisijaltaan 15 senttimetrin vuokaan. Paista 175-asteisessa uunissa hieman alatasoa ylempänä noin 40 minuuttia. Tarkista kypsyys hammastikulla. Jos taikinaa tai nestettä jää tikkuun, kakku on vielä raaka. Peitä vuoat loppuajasta foliolla, jos kakut kohoavat liikaa. 7. Annan kakun jäähtyä vuoassa. Valmista sillä välin täyte.

Täyte ja kuorrute 400 g tummaa suklaata 350 g voita 2 dl tomusokeria 200 g maustamatonta tuorejuustoa 6 rkl appelsiinimarmeladia Kostutukseen maitoa Koristeluun strösseliä, tuoreita vadelmia, mandariininkuoria

1. Sulata suklaa ja anna sen jäähtyä. 2. Vaahdota huoneenlämpöistä voita ja tomusokeria noin viiden minuutin ajan, kunnes saat kuohkeaa vaahtoa. 3. Sekoita sula, jäähtynyt suklaa, kaakao ja huoneenlämpöinen tuorejuusto kulhoon. 4. Vatkaa muutaman minuutin ajan, kunnes seos on pehmeää ja kuohkeaa. 5. Irrota jäähtyneet kakut vuoistaan. Voit käyttää apuna veistä. Leikkaa kakut keskeltä kahtia niin, että sinulla on neljä kerrosta. Palojen siirtämisessä voit käyttää apuna lastaa. 6. Laita pohja haluamallesi kakkuvadille ja kostuta se kahdella ruokalusikallisella maitoa. 7. Käytä täytteestä kolme viidesosaa kerroksiin ja kaksi viidesosaa kuorruttamiseen. Levitä kerroksiin ensin kaksi ruokalusikallista appelsiinimarmeladia ja sen päälle täytettä. Muista kostuttaa kaikki kerrokset. Kuorruta kakku lopulla täytteellä ja anna tekeytyä jääkaapissa seuraavaan päivään. 8. Koristele strösseleillä, tuoreilla vadelmilla ja mandariinikuorilla.

Teksti ja kuvat: Annukka Roth

Vinkit

Suosi hyviä, laadukkaita raaka-aineita, luomua ja kotimaista, niin pitkälle kuin se on mahdollista.

Käytä huoneenlämpöisiä kananmunia ja rasvoja.

Varaa työvälineitä riittävästi, niitä tarvitaan!

Tunne uunisi.

Älä ota liian isoa haastetta, aloita simppelistä ja etene taitojesi mukaan.

Jos arvot koristelun määrän kanssa, vähemmän on aina enemmän.

Pidä väriskaala harmonisena.

Varaa aikaa jokaiseen työvaiheeseen – hosumalla ei tule kuin sanomista.

Ole rohkea ja heittäydy.

Jos et luota taitoihisi, anna ammattilaisen toteuttaa toiveesi.

Lähde: Anna-Riikka Nuutinen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

  1. Viimeinen silmäys yli 100-vuotiaaseen ravintolaan? – Helsingin klassikko etsii uutta omistajaa
  2. Vihreiden kansanedustaja Mari Holopainen: "Emme voi loputtomiin fiilistellä jugend-Helsingin kauneudella"
  3. Opettajilla on edessään savotta – syksyllä kartoitetaan etäopetuksen aiheuttamat oppimiserot
  4. Päätoimittaja Karri Kannala: Vihreät teki virheen, kun esitti heränneensä puolustamaan Pirkkolan Keskuspuistoa vasta mielenosoituksen myötä, ja sanoi sen ääneen
  5. Uutissuomalaisen debatti: Varman Risto Murto: Nuorille työntekijöille pitää tarjota muutakin kuin korkeita veroja ja supistuvia palveluita
  6. Irakilaissyntyinen Baan tuli Suomeen 5,5 vuotta sitten, valmistuu nyt M:n papereilla ylioppilaaksi – suunnitelmissa tutkijan ura
  7. Kolumni: Helsinki tarvitsee luonnon monimuotoisuutta ja urbaania monimuotoisuutta
  8. Päätoimittaja Kannala: Vihreät eksyi Pirkkolan metsään
  9. Vierustoveri lentokoneessa yski tauotta – perusterve Eva sai maaliskuun lopussa koronan ja kävi kahden tunnin päässä kuolemasta, kuntoutuminen jatkuu yhä
  10. Maan alta paljastui karu yllätys Konepajalla: 1500-paikkaiseksi suunniteltu terassi kutistuu murto-osaan – "Saa nähdä miten porukka löytää tänne"
  11. Robottibussin ovet aukeavat pian matkustajille – kolme automaattikulkuneuvoa sukkuloi liikenteen seassa Pasilassa
  12. Ministeriön selvitys: Kasvosuojista vain niukasti hyötyä, ei tarjoa suojaa tartunnalta
  13. Poliisi tyrmistyi koronakevään rumista luvuista: Nuoret miehet kaahaavat yhä enemmän yli 50 kilometrin ylinopeuksia, humalassa tai huumeissa ajaminenkin yleistynyt
  14. Hämeenlinnanväylälle suunnitellaan uutta liittymää – taustalla ruuhkat ja uuden asuinalueen kasvava liikenne
  15. Entinen Neuvostoliitto näkyy edelleen väestötilastossa – ulkomaalaistaustaisista jo puolet asuu pääkaupunkiseudulla

Näytä lisää

Luetuimmat

  1. Hurja ryntäys julkkiskokin ravintolaan: Kaikki pöydät varattiin kuukaudeksi eteenpäin – näissä paikoissa on vielä tilaa Helsingissä
  2. Maan alta paljastui karu yllätys Konepajalla: 1500-paikkaiseksi suunniteltu terassi kutistuu murto-osaan – "Saa nähdä miten porukka löytää tänne"
  3. Kuva: Poliisilla iso operaatio Helsingissä – "Mies katolla, hirveä action päällä!"
  4. Kaupunki antoi tiukan vaatimuksen pyöräilijöille Helsingissä – "Joko ajaminen loppuu tai..."
  5. HSL:n asiakkaat raivostuivat: Vapaavalintainen kausilipun kesto poistuu, kun HSL yhdenmukaistaa kortin ja sovelluksen lippuvalikoiman – "Kehitys kulkee tässä vahvasti väärään suuntaan"
  6. Vierustoveri lentokoneessa yski tauotta – perusterve Eva sai maaliskuun lopussa koronan ja kävi kahden tunnin päässä kuolemasta, kuntoutuminen jatkuu yhä
  7. Helsingin uima-allastilat tutkittiin – tyrmäävä tulos: jopa 62 prosenttia kohteista liian likaisia, kahdesta paikasta löytyi tulehduksia aiheuttavaa bakteeria
  8. "Rotta-mäkkärillä" käynnissä tehotorjunta Itä-Helsingissä – Näin kommentoi yrittäjä: kantaa on saatu pienennettyä
  9. Etätyöt toivat iljettävän vaaran putkistoihin – muista 2 minuutin sääntö, kun valutat vettä
  10. Hämeenlinnanväylälle suunnitellaan uutta liittymää – taustalla ruuhkat ja uuden asuinalueen kasvava liikenne
  11. Uudet mallinnukset: Yskäisy levittää koronaa neljän metrin päähän ja ihmisjoukossa puhekin riittää– Työpaikalla koronatartunta voi levitä jopa minuuteissa
  12. Ravintolalegenda Salven ratkaisu rikkoi todennäköisyydet – "Yleensä se ei onnistu"
  13. Pikaruokaketju avaa 60 hengen terassin huikealle paikalle Helsinkiin– "Tuohon kun saisi ravintolan"
  14. Vihreiden kansanedustaja Mari Holopainen: "Emme voi loputtomiin fiilistellä jugend-Helsingin kauneudella"
  15. Karu päätös lähiöriidalle: miehen epäillään sytyttäneen asunnon tuleen tahallaan Kontulassa – poliisi tutkii murhan yrityksenä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.