Katoavatko viheralueet Vihdintien kaupunkibulevardi myötä? – Huolen alla olevaan puistoon tulossa poikkeuksellinen viheralue, lupaa kaupungin tiimipäällikkö

Vihdintien kaupunkibulevardin rakentamisen vaikutukset olisivat Länsi-Helsingin viheralueverkostolle huomattavat ja pahimmillaan tuhoisat. Näin toteaa Helsingin luonnonsuojeluyhdistys.

Kaupungin laatiman kaavarungon luonnos esittää, että valtaosa yli 13 hehtaarin kokoisesta Riistavuorenpuistosta rakennettaisiin.

Rakentaminen tuhoaisi yhdistyksen mukaan alueen yhtenäisen luonto- ja virkistysalueen, jota myös liito-oravat hyödyntävät. Yhdistys esittää Huopalahdentien, Niemenmäentien ja Luuvamäentien välisten metsien rajaamista rakentamisen ulkopuolelle.

Kaupunki sai Riistavuoren metsän säilyttämisen puolesta vetoomuksen, jonka oli allekirjoittanutta 45 kaupunkilaista.

– Kaavarungossa yhteys ei ole katoamassa, rauhoittelee tiimipäällikkö Suvi Tyynilä kaupunkiympäristön toimialalta.

– Olemme esittäneet, että Riistavuorenpuistosta säilyisi kaksi suurinta kallion lakea, jotka erottuvat kokonaisuutena alueella. Noin viisi hehtaaria on säilymässä.

Asuinkortteleiden välissä kulkee luonnoksessa etelän ja pohjoisen suuntainen Helsingissä poikkeuksellinen viherkatu, joka huomioi erityisesti kävelijät.

–  Ajatuksena olisi tehdä siitä hyvin poikkeava katuympäristö. Kadulle tulisi erilaisia virkistysaukioita, kuten liikunta- ja kaupunkiviljelyalueita. Metsä jäisi enemmänkin luonnonmukaiseksi, Tyynilä jatkaa.

Luonnonsuojeluyhdistys on toivonut suunnitellun bulevardin alueella myös monien muiden viheralueiden rajaamista ainakin osin rakentamisen ulkopuolelle. Yhdistyksen kommentissa on hyödynnetty kaupungin omien aineistojen lisäksi yhdistyksen kaavaryhmän kahta viime maaliskuussa tekemää maastokatselmusta sekä luontoharrastajilta saatuja tietoja.

Kaupunki sai Vihdintien kaupunkibulevardin alustavista suunnitelmista yhteensä 530 mielipidettä.

Kaupunkiympäristölautakunta käsitteli kaavarunkoa alkuviikolla. Kaavarunko on yleiskaavaa yksityiskohtaisempi ja toimii nimensä mukaisesti runkona vaiheittain laadittaville asemakaavoille. Alueen toteuttamisen arvioidaan kestävän 10–15 vuotta.

Vihdintien kaupunkibulevardi on noin neljä kilometriä pitkä uusi väylä, joka tukeutuu pikaratikkaan.

Sen välittömään läheisyyteen on tarkoitus rakentaa asuntoja 14 000 asukkaalle, työpaikkoja ja palveluita. Bulevardi kulkee Munkkiniemen aukiolta Huopalahdentietä pitkin Haagan liikenneympyrään ja Vihdintietä pitkin Valimoon ja Kaupintien risteykseen. Pikaraitiotien tärkeimmät vaihtopaikat ovat Haagan liikenneympyrä ja Valimon asema.

Munkkiniemen ostoskeskuksen rooli alueen kaupallisena keskuksena tulee vahvistumaan. Valion teollisuustoimintaan varattu alue muuttuu pääosin asumiseen.

Kaupintien eteläpuolella ja Vihdintien bulevardin itäpuolella olevat alueet varataan pääosin asumiseen ja metsäiseksi viheralueeksi.

Vihdintien kaupunkibulevardi ympäristöineen tulee kaupungin mukaan olemaan suunnannäyttäjänä ilmastoviisaassa kaupunkisuunnittelussa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut