Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Helsinkiläinen Essi ei saanut aikaa omalle terveysasemalleen edes vuoden päähän – "Kävisiköhän Töölössä parempi flaksi lääkäriaikojen suhteen"

Helsinkiläiskirjailija Essi Tammimaa koki kohtuullisen järkytyksen, sillä hän ei saanut omalta terveysasemaltaan eli Suutarilan terveysasemalta ollenkaan aikaa kiireetöntä lääkärillä käyntiä varten.

Ei kuukauden eikä vuodenkaan päähän.

– Puhelinvaihteessa minulle sanottiin, että lääkärivajeen takia en saa minkäänlaista kiireetöntä aikaa. Tämä tuli aivan puun takaa. Jotenkin minulla oli ajatus siitä, että hyvinvointivaltiossa veronmaksajista pidettäisiin huolta, Tammimaa puhisee.

Hän olisi halunnut varata lääkäriajan selvittääkseen keliakiaepäilyn.

– Lääkäriajan saa vain akuutissa tapauksessa. On olemassa paljon muitakin perusteita lääkärissä käynnille kuin akuutti vaiva. Kaikista tapauksista tulee varmasti lopulta akuutteja, mutta onko se todella se, mitä varten olemme terveydenhoitojärjestelmämme luoneet?

Ajanvarauksesta ehdotettiin Tammimaalle listautumista jonkin toisen Helsingin kaupungin terveysaseman asiakkaaksi, josko joltain muulta terveysasemalta saisi kiireettömiä lääkäriaikoja.

– Onko todella asiakkaan vastuulla etsiä hoitava taho? Täytyykö lääkäriä tarvitsevien itse lähteä etsimään, tehdä eräänlaista terveysasemashoppailua, jospa joltakin asemalta kiireettömiä aikoja saisi. Kävisiköhän Munkkivuoressa tai Töölössä parempi flaksi lääkäriaikojen suhteen, kuten olen kuullut, Tammimaa jatkaa.

Tammimaa postasi kokemuksensa Facebookiin, ja kommenteissa joku kertoi jo luovuttaneensa toivonsa esimerkiksi kroonisten vaivojensa hoitamisesta kaupungin terveydenhuollon piirissä. Kun lääkäriaikoja ei saa.

– Olin itse työterveyshuollon piirissä kymmenen vuoden ajan, mutta nyt en ole. Tyrmistyttää tämä tällainen. Onko niin, että lääkäriin ei pääse, jos ei ole varaa maksaa yksityiselle? Missä hoidattaa kroonisia vaivojaan, jos ei ole maksukykyä?

Helsingin hammashuollon ajanvarauksessa potilaita ohjataan keskitetysti sinne hammashoitolaan, missä on tilaa.

– Eikö tämä sama malli voisi toimia myös lääkäriaikojen suhteen, Tammimaa kysyy.

Helsingissä alkoi helmikuussa kokeilu, jossa tietyiltä terveysasemilta oli mahdollista saada kiireetön lääkäriaika ostopalveluna yksityiseltä terveysasemalta.

Helsingin sosiaali- ja terveyslautakunta päätti 23. huhtikuuta, että tänä kesänä käyttöön otetaan palvelusetelit yhtenä terveysasemien lääkäripalveluiden järjestämistapana. Käytäntö kestää korkeintaan vuoden 2020 loppuun saakka.

Tänä aikana yritetään ratkaista kaupungin terveysasemien lääkäripalveluiden saatavuusongelmat.

– Palvelusetelit tulevat käyttöön hyvin todennäköisesti jo kesäkuun aikana. Ne otetaan käyttöön kohdennetusti, eli niitä voidaan tarjota tietyissä tapauksissa ja tietyillä asemilla, kertoo va. terveysasemien johtajalääkäri Timo Lukkarinen

Palvelusetelimahdollisuuden taustasyyt ovat moninaiset, mutta yksi suurimmista syistä on lääkäripalvelujen kysynnän jatkuva kasvu.

Kiireettömässä hoidossa lääkärin vastaanotolle on ollut Helsingissä jonoa monilla terveysasemilla. Helsingin kaupungin tiedotteen mukaan odotusaika kiireettömään hoitoon Helsingin terveysasemilla oli viime vuonna keskimäärin 16 vuorokautta. Tavoitteena on, että odotusaika olisi kaikilla terveysasemilla korkeintaan 10 vuorokautta.

Sitä, että ajanvarauksesta ehdotettiin Tammimaalle toiselle terveysasemalle listautumista, Lukkarinen kommentoi seuraavasti:

– Meillä on Suomessa valinnanvapaus, ja jos ei ole jonkin tietyn alueen tai kunnan palveluihin tyytyväinen, voi listautua muualle. Valitettavasti meillä on ollut periaate, että asemat eivät saa varata aikoja ristiin, kuten eivät kunnatkaan. Tätä puolta kehitetään ja jo tämän vuoden puolella pyrimme siihen, että vähintään tietyt terveysasemaryppäät voisivat hoitaa ajanvarauksia keskitetysti.