Lappu luukulle Hämeentiellä: "Tällä paikalla ei ole järkevää jatkaa liiketoimintaa" – urakoitsijalta kädenojennus kadun yrittäjille

Hämeentien urakoinnista vastaava Destia ryhtyy tarjoamaan yrittäjille maksutonta mainostilaa kadun sähköisissä ilmoitustauluissa. Mainokset alkavat pyöriä maanantaina.

– Haluamme parantaa remontin vaikutusalueella olevien yritysten näkyvyyttä niillä keinoilla, mitä meillä on käytettävissä ja mitkä voimme kohtuullisilla kustannuksilla itse hoitaa, Destian työpäällikkö Seppo Sirola sanoo.

Yksi mainostilasta kiinnostunut on CAP Autokoulu, jonka myyntiin remontilla on jo ollut vaikutusta.

– Kyllähän se on vaikuttanut. Ihmiset karttavat paikkaa. Liikkeen ohi kulkevat asiakkaat ovat vähentyneet. Pidemmän päälle täytyy miettiä, onko tämä toimitila meille oikea paikka. Remontti kestää aika pitkään, toteaa aluepäällikkö Markus Vanhala

Monet asiakkaat ovat luulleet, että remontilla on vaikusta autokoulun ajotunteihin. Tunnit lähtevät kuitenkin Hämeentien sijaan kadun alla olevasta parkkihallista.

Yksi remontin haittatekijä autokoululle on ollut myös ääniongelma, joka on Vanhalan mukaan vaikeuttanut toimistolla jopa puhelimeen puhumista.

Melusta kertoo myös pikapesula TexCleanin pesulatyöntekijä Pirjo Rouhiainen

Pesulan kohdalla parhaillaan olevasta työmaasta lähtee ajoittain niin kova ääni, että Rouhiaisen päätä särkee. Korvatulpat auttavat.

– Rakennuttaja voisi jakaa korvatulppia. Ovia kun ei voi pitää edes kiinni. Täällä on muuten niin kuuma.

Destia on saanut maaliskuussa alkaneesta remontista yhteydenottoja noin kahdeltakymmeneltä yrittäjältä. Eniten palautetta ja kysymyksiä on Sirolan mukaan tullut yritysten käytettävissä olevista lastaus- ja purkupaikoista.

Pirjo Rouhiainen kertoo, että vielä muutama viikko sitten lappuliisat kävivät "kyttäämässä" liikkeen eteen pysäköityjä kuljetusautoja. Nyt tilanne on rauhoittunut.

– Painavia mattoja ei ole kiva raahata sivukadulle. Poliisikin on sanonut, että pysähtyminen lastausta varten ei ole kielletty.

Hämeentien valtava työmaa on ajanut monen yrittäjän koville. Helsingin Uutiset kertoi yrittäjien ahdingosta huhtikuussa Sirolan mukaan Destialla ei ole tietoa työmaan aikana toimintansa lopettaneista yrityksistä.

Hakaniemen puoleisessa päässä katua Kenkä-Derby ilmoittaa loppuunmyynnistä.

Omistaja Sanna Poutanen-Lipponen kertoo, että viisi vuotta vuokralla olleen yrityksen vuokrasopimus on kesällä "sopivasti" loppumassa.

– Remontti ei houkuttele jäämään varsinkin kun kaikki muutkin tuntuvat katoavan ympäriltä. Se aiheuttaa lumipalloefektin. En näe, että minun on järkevää jatkaa enää liiketoimintaani tällä paikalla.

"Muilla" Lipponen tarkoittaa muun muassa vieressä toimintansa lopettavaa Hakalaukkua, naisvaltaisen Veroviraston muuttoa vuosia sitten ja kauppahallin pitkää peruskorjausta.

Muutama liiketila on Hämeentiellä kokonaan tyhjillään. Eräs yritys on yrittänyt myydä tilaansa, mutta se ei mene kaupaksi.

Hämeentiellä liiketilan omistava Helli Marin myi lähinnä taulujensa varastona toimineen liiketilan tällä viikolla. Ikkunassa on edelleen Myydään-lappu. Työmaata merkittävämpi syy myyntiin oli syyskuussa alkavan putkiremontin kustannukset.

– Laskeskelin, että kulut nousevat kuukaudessa vajaat 700 euroa. Remontin lainaosuus on noin 70 000 euroa.

Marin on omistanut liiketilan vuodesta 1980.

Sujuvampia katutöitä

Aalto-yliopisto tekee tutkimusta, jonka tavoitteena on Helsingin keskustan sujuvammat katutyöt. Työ on parhaillaan käynnissä.

Toimivat katuhankkeet -tutkimuksen ensimmäisessä vaiheessa tutustutaan katuhankkeiden nykytilaan. Tutkimuksen tilaaja on kaupunki.

Kokemuksia on kerätty muun muassa Hämeentien ja Mechelininkadun remonteista. Tavoitteena saada uusi toimintamalli, jota voidaan pilotoida.

Ensimmäinen raportti katuhankkeiden haasteista julkaistaan elokuussa.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Mainos: Helsingin kaupunki

Mainos: Helsingin kaupunki

50-luvun kerrostalo puolitti lämmityskulunsa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut