Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Vanhemmille polville Tamminiemen sauna on käsite. Siellä presidentti löi löylyä saunaseuransa sekä valtiovieraiden kanssa.

Vanhemmille polville Tamminiemen sauna on käsite. Siellä presidentti Urho Kekkonen löi löylyä saunaseuransa sekä valtiovieraiden kuten Nikita Hrustsovin ja Prinssi Philipin kanssa.

Juhlallisen oloinen tumma pyöröhirsisauna sijaitsee Tamminiemen takana Meilahden Saunalahden rannassa. Sisälle astuessa sieraimiin leijailee savun tuoksu vuosikymmenten aikana tummiksi patinoituneista seinistä.

Pukuhuoneessa on televisiosta tutut kuusi puista lepotuolia raheineen. Meren päälle rakennetussa jatkeessa avautuu uima-allas.

– Kekkosen ei tiedetä uineen meressä, sillä niihin aikoihin Saunalahti oli saastunut, intendentti Mikko Teräsvirta kertoo.

Toisessa päässä sijaitsevat pesuhuone ja kaikkein pyhin, itse sauna. Jos uima-allas onkin majesteetillinen, muuten oleskelu- ja saunatilat muistuttavat askeettista peruskesämökkiä.

Hilseilevät ja rakoilevat saunan ovenpielet tuovat mieleen Kekkosen synnyinkodin Lepikon torpan.

– Suomen valtiollisen historian hienous on siinä, ettei meillä pröystäillä palatseilla. Edes Tamminiemen päärakennus ei ole sellainen.

Teräsvirta romuttaa mielikuvan, että Suomea olisi johdettu Tamminiemen lauteilta.

– Presidentin saunaseurue oli pieni ja koostui hänen lähimmistä ystävistään sekä pojastaan Matista.

Matin tehtävä oli vastoa isänsä, akateemikko Kustaa Vilkuna taas oli presidentin luotettu selänpesijä. Muita vakituisia saunakavereita olivat professori Paavo Kastari, pääjohtaja Jouko Loikkanen ja puoluetoveri Juho-Eino Niemi

– Saunaan mentiin lauantaisin kello 17. Sauna kesti noin tunnin, minkä jälkeen oli iltaruoka. Saunarutiineja oli radiouutisten kuuntelu lepotuoleissa.

– Rutiinista poikettiin tärkeiden valtiovieraiden kohdalla. Esimerkiksi Hrustsov tuli saunomaan virallisen ohjelman jälkeen ja kello 23 alkanut ilta päättyi aamuviideltä.

Myöhään meni myös Englannin prinssi Philipin kanssa. Ruotsin Kaarle Kustaalla taas oli luottamukselliset välit Kekkoseen, ja hänet nähtiin saunomassa useita kertoja.

Sekasaunoja ei ainakaan virallisen tiedon mukaan harrastettu. Sen sijaan Sylvi Kekkonenkin piti saunomisesta, ja hänellä oli oma leidien saunaseuransa.