61 266 haluaa tyttöjen silpomisen kieltävän erillislain – uudelle hallitukselle riittävät nykyiset toimenpiteet

Vastoin monien odotuksia, ei uudessa hallitusohjelmassa ole mainintaa erillislain säätämisestä Suomeen tyttöjen ja naisten sukuelinten silpomisen kieltämiseksi.

Maanantaina julkaistu uusi hallitusohjelma ottaa asiaan kantaa vain toteamalla, että resurssit silpomisen vastaiseen työhön on turvattava. Oikeusministeriö kuittasi jo maaliskuussa erillislain vaatimukset sillä, että nykyinen lainsäädäntö on riittävä.

Silpomisen vastaista valistustyötä on Suomessa tehty 1990-luvulta alkaen. Sosiaali- ja terveysministeriön selvityksen mukaan sote-ammattilaiset kokevat aiheen edelleen hankalaksi ja ristiriitaiseksi.

Perinnettä harjoittavissa yhteisöissä tytön sukuelinten silpominen nähdään hyvänä asiana, kun suomalaisessa kulttuurissa silpominen on lapsen pahoinpitelyä, rikos ja ihmisoikeusloukkaus.

Suomessa asuu ministeriön arvion mukaan noin 10 000 silpomisen läpikäynyttä tyttöä tai naista. Lisäksi silpomisuhan alla elää jopa yli 3 000 tyttöä.

Yhteensä maailmassa elää noin 200 miljoonaa silvottua tyttöä ja naista.

Valistustyön tavoite on, että Suomessa asuvia ja oleskelevia tyttöjä ei silvota eikä lähetetä Suomesta ulkomaille silvottavaksi.

Suomen lainsäädännön mukaan silpomisesta tuomitaan pahoinpitelynä tai törkeänä pahoinpitelynä. Lisäksi rangaistavaksi määritellään myös pahoinpitelyn yllytys, avunanto ja valmistelu.

Törkeään pahoinpitelyyn liittyy myös yleinen ilmoittamisvelvollisuus viranomaiselle tai sille, johon uhka kohdistuu. Lapsensa silpomisen salliva vanhempi voi lain mukaan joutua vastuuseen laiminlyönnistä.

Valistustyö ja nykyinen lainsäädäntö eivät ole kaikkien kansalaisten mielestä riittäviä toimenpiteitä. Uuden hallitusohjelman julkistamispäivänä eduskunnan kansliaan jätettiin kansalaisaloite, jossa vaaditaan tyttöjen sukuelinten silpominen kieltämistä erillisellä lailla.

Kansalaisaloitteessa on 61 266 allekirjoitusta. Kansalaisaloitteen luovuttivat Suomen World Visionin ohjelmajohtaja Annette Gothóni ja asiantuntija Ujuni Ahmed sekä Finlaysonin luova johtaja Jukka Kurttila

Suomen World Vision on tukenut kansalaisten lakialoitetta Pelasta pimppi -kampanjallaan. Finlayson puolestaan keräsi allekirjoituksia myymälöissään.

WHO:n luokittelu

Tyyppi I: Klitoriksen ja/tai klitoriksen hupun osittainen tai täydellinen poistaminen.

Tyyppi II: Klitoriksen sekä pienten häpyhuulien osittainen tai täydellinen poistaminen. Isot häpyhuulet saatetaan samalla typistää tai jättää typistämättä. (Toimenpidettä kutsutaan myös excisioksi.)

Tyyppi III: Pienten ja/tai suurten häpyhuulten typistäminen ja typistettyjen häpyhuulten yhteen liittäminen niin, että virtsan ja kuukautisveren poistumiseksi jätetään vain pieni aukko. Klitoris saatetaan joko poistaa tai jättää emätinaukkoa kaventavan tai ahtauttavan ”kannen” alle. (Toimenpidettä kutsutaan myös infibulaatioksi tai faraoniseksi ympärileikkaukseksi.)

• Tyyppi IV: Kaikki muut naisen sukuelimiä vahingoittavat toimenpiteet, jotka tehdään ei-lääketieteellisistä syistä. Näitä ovat esimerkiksi pistäminen, lävistäminen, viiltäminen, raapiminen ja kuumalla raudalla polttaminen (kauterisaatio).

Lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut