Ahdistus lisääntynyt rajusti helsinkiläisillä nuorilla – "Koko ajan on oltava paras versio itsestään"

Aurinko ei aina paista nuorten ja nuorten aikuisten elämään. Koventuneet pärjäämispaineet aiheuttavat mielen pahoinvointia. Kuvituskuva. Jussi Vehkasalo

Jussi Vehkasalo

– Helsinkiläisnuorten ahdistus on lisääntynyt valtavasti. Olemme huomanneet sen, koska tilastoimme ne syyt, joiden vuoksi nuoret ja nuoret aikuiset hakevat apua kriisipisteestämme, sanoo Helsinki Missio -järjestön keskustelu- ja kriisiavun päällikkö Heidi Rouhiainen

Helsinki Mission nuorten kriisityö ja tukihenkilötoiminta auttoivat viime vuonna 1 100:aa mielen pahoinvoinnista kärsivää nuorta. Yhä useammin pahoinvoinnin syynä ovat koventuneet pärjäämispaineet.

– Tapaamme työssämme stressaantuneita ja ahdistuneita nuoria ja nuoria aikuisia, jotka kokevat jatkuvaa riittämättömyyden tunnetta. Kilpailuhenkisyys on selvästi yleistynyt.

Pärjäämispaineita tulee opiskelusta ja osalle työelämästä, paineita on myös siitä, miltä oma elämä näyttää ulkoisesti.

– Nuorista tuntuu, että heidän on oltava koko ajan se "paras versio" itsestään, missä he sitten liikkuvatkaan. Heidän on koko ajan annettava kaikkensa, epäonnistuminen ei kuulu kilpailuhenkiseen maailmaan. Kriiseille ei ole tilaa, koska se häiritsee täydellistä suoriutumista esimerkiksi opiskelussa tai töissä, Rouhiainen jatkaa.

Helsinki Mission asiakkaina on 12–29-vuotiaita, keskustelu- ja kriisiapua saavista yli 90 prosenttia on täysi-ikäisiä, ja noin 70 prosenttia naisia.

– Nuori kokee huolta myös siitä, miltä hänen elämänsä näyttää sosiaalisessa mediassa. Siellä odotetaan pääasiassa mukavia ja kivoja asioita, siinä on iso kontrasti nuorelle tai nuorelle aikuiselle, jolla on ongelmia itsellä tai perheessä on ongelmia.

– Some ruokkii paljon juuri sitä, että on oltava koko ajan tämä "paras versio" itsestään. Somessa kerrotaan onnistumisista, ei vastoinkäymisistä, Rouhiainen kertoo.

Hänen mukaansa nuoret toivovat ennen muuta sitä, että olisi joku, jolla olisi aikaa kuunnella ja jutella heidän kanssaan.

– Sen olisi oltava sellaista kiireetöntä keskustelua, aikuisen olisi oltava kiinnostunut nuoresta, kysyä tältä, että miten sinulla menee, mitä kuuluu.

Rouhiaisen mukaan yksinäisyys on nuorille yleisin syy hakea apua.

– Se ei välttämättä tarkoita sitä, etteikö nuorella olisi yhtään ystäviä, vaan kyse on emotionaalisesta yksinäisyydestä. Nuoren voi olla vaikea jakaa tunteitaan ja ajatuksiaan toisen kanssa.

Nuorella voi olla tunne, että muut eivät ole kiinnostuneita hänen asioistaan.

Nuori voi saada Helsinki Missiosta myös tukihenkilön. Tukihenkilöt ovat vapaaehtoisia, jotka ovat saaneet koulutusta tukihenkilönä toimimiseen.

– Tukihenkilön voi saada nuori, jonka elämäntilanne on vakaa, eikä hän tarvitse ammattiapua. Eli nuoren tilanne ei ole liian hankala ja kuormittava vapaaehtoiselle tukihenkilölle.

Helsinki Mission touko–kesäkuun Nuori on vähän väsynyt -kampanjalla kerätään lahjoituksia Nuorten kriisipisteelle ja tukihenkilötoiminnalle.

– Haluamme, että ihmiset heräävät nuorten hätään. Keskusteluapua täytyy olla helposti saatavilla myös nuorille aikuisille, Helsinki Mission toiminnanjohtaja Tuula Colliander painottaa.

Hänen mukaansa tilanne pääkaupunkiseudulla on erityisen vaikea. Keskusteluapua täytyy odottaa useita viikkoja. Nuorille aikuisille olisi luotava lisää matalan kynnyksen keskustelupaikkoja, joissa ammattiapua on tarjolla välittömästi.

Kampanja näkyy sosiaalisessa mediassa ja ulkomainoksissa ja siihen voi tutustua myös Kampin kauppakeskuksen keskusaukiolla 12. kesäkuuta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Etätyöt toivat iljettävän vaaran putkistoihin – muista 2 minuutin sääntö, kun valutat vettä
 2. Etätyöstä on tulossa "uusi normaali" – Työterveyshuollon ylilääkäri kertoo kullanarvoiset vinkit
 3. Vuonna 1948 syntyneet Pekka, Lauri ja Pauli harjoittelevat Käpylän jalkapallokentällä SM-kisoihin – tämä potku on kielletty yli 70-vuotiailta
 4. Paulan ja Sepon puutarhaohjelmasta tuli ajankohtainen – "Kasvien hoitaminen tuo hyvinvointia tämän ahdistuksen keskellä"
 5. Itäkeskuksen vieressä ränsistyvän Puhoksen kehittäminen uinuu – HOK-Elanto tarjoaa Elmulle keikkapaikkaa
 6. Matkailu: Olisitko arvannut, että Suomesta löytyy yhä 80 majakkaa, kun mukaan lasketaan myös pookit? – Minna Tauru olisi, sillä hän harrastaa majakoiden bongaamista
 7. Pohjois-Haagan katutyöt etenevät – autoilijoiden kaistat siirtyvät sitä mukaa, kun kuoppia täytetään
 8. Upea tanssiteos nähdään Pasilassa syksyllä – tarjolla raikas näkökulma liikkeeseen
 9. HSL:n säästöjen seuraus: Bussit voivat ruuhkautua samalla hetkellä, kun koronan toinen aalto uhkaa
 10. Omat rahat: Osakesijoittaja Sampo Arola, 37, tavoittelee taloudellista riippumattomuutta huonosta viime vuodesta ja koronasta huolimatta – "Nyt pidän töitäni mielekkäinä, mutta saatan nähdä asian eri tavalla kymmenen vuoden kuluttua"
 11. Puutarhakalusteet menevät kuin kuumille kiville – erilaisten materiaalien sekoittaminen on nyt trendikästä
 12. Onko tässä Suomen pienin ravintola? – "Saan ottaa sisään 4 asiakasta, ei mitään järkeä!"
 13. "Bussilla pääsee nopeammin, mikä tästä tekee pikaratikan?" – 41 minuutin väitteestä roihahti kuuma nettikeskustelu
 14. Saitko lapsen alkuvuonna? – Jo lähes 600 helsinkiläisvauvaa on saanut upean kulttuurikummin
 15. Pitäjänmäki on askeleen lähempänä omaa asukastilaansa – nyt tarvitaan asukkaiden aktiivisuutta

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. "Bussilla pääsee nopeammin, mikä tästä tekee pikaratikan?" – 41 minuutin väitteestä roihahti kuuma nettikeskustelu
 2. Asukkaat alkoivat vältellä Mustikkamaata ja Isoisänsiltaa – arkkitehti ei sulje pois varoituskylttejä tai kaistaviivoja
 3. Onko tässä Suomen pienin ravintola? – "Saan ottaa sisään 4 asiakasta, ei mitään järkeä!"
 4. Taksinkuljettajien ajotaidoissa raju romahdus Helsingissä – Poliisi: "Vaarannat ihmisten elämää olemalla huono kuljettaja"
 5. HSL:n säästöjen seuraus: Bussit voivat ruuhkautua samalla hetkellä, kun koronan toinen aalto uhkaa
 6. Etätyöt toivat iljettävän vaaran putkistoihin – muista 2 minuutin sääntö, kun valutat vettä
 7. Itäkeskuksen vieressä ränsistyvän Puhoksen kehittäminen uinuu – HOK-Elanto tarjoaa Elmulle keikkapaikkaa
 8. Posti ei kertonut asiakkaille, ettei muuttoilmoituksen henkilötietoja ole pakko antaa mainostajille, sai 100 000 euron seuraamusmaksun – Kaksi muutakin yritystä joutuu maksamaan tietosuojalain rikkomisesta, syynä muun muassa raskausutelut työnhakijoilta
 9. Senaatintorista tuunataan megaterassi kesäksi – "toteutuksen tulee olla tyylikäs"
 10. 12 kuoli koronaan Suursuon sairaalassa – USU: Kaikki hoitajat eivät käyttäneet suojavarustusta, kun potilaita hoidettiin samassa huoneessa koronaepäillyn kanssa
 11. Kaupunki aikoo luopua ravintolalegenda Kappelin rakennuksesta –  kellarissa sisäilmaongelma
 12. Sadan metrin jono Suomenlinnan lauttaan – "Ollaan kuitenkin aika kaukana lautan maksimimatkustajamäärästä"
 13. Korona sai työnantajat varovaisiksi – Näin suuret konsernit jatkavat työntekijöiden etätyöskentelyä
 14. Kauppakeskus Itiksen kävijämäärä kasvoi selvästi – taittuiko jo koronan valtakausi?
 15. Lauttasaaressa koeajettavana yli 30 erilaista venettä kesäkuun alussa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.