Ahdistus lisääntynyt rajusti helsinkiläisillä nuorilla – "Koko ajan on oltava paras versio itsestään"

Aurinko ei aina paista nuorten ja nuorten aikuisten elämään. Koventuneet pärjäämispaineet aiheuttavat mielen pahoinvointia. Kuvituskuva. Jussi Vehkasalo

Jussi Vehkasalo

– Helsinkiläisnuorten ahdistus on lisääntynyt valtavasti. Olemme huomanneet sen, koska tilastoimme ne syyt, joiden vuoksi nuoret ja nuoret aikuiset hakevat apua kriisipisteestämme, sanoo Helsinki Missio -järjestön keskustelu- ja kriisiavun päällikkö Heidi Rouhiainen

Helsinki Mission nuorten kriisityö ja tukihenkilötoiminta auttoivat viime vuonna 1 100:aa mielen pahoinvoinnista kärsivää nuorta. Yhä useammin pahoinvoinnin syynä ovat koventuneet pärjäämispaineet.

– Tapaamme työssämme stressaantuneita ja ahdistuneita nuoria ja nuoria aikuisia, jotka kokevat jatkuvaa riittämättömyyden tunnetta. Kilpailuhenkisyys on selvästi yleistynyt.

Pärjäämispaineita tulee opiskelusta ja osalle työelämästä, paineita on myös siitä, miltä oma elämä näyttää ulkoisesti.

– Nuorista tuntuu, että heidän on oltava koko ajan se "paras versio" itsestään, missä he sitten liikkuvatkaan. Heidän on koko ajan annettava kaikkensa, epäonnistuminen ei kuulu kilpailuhenkiseen maailmaan. Kriiseille ei ole tilaa, koska se häiritsee täydellistä suoriutumista esimerkiksi opiskelussa tai töissä, Rouhiainen jatkaa.

Helsinki Mission asiakkaina on 12–29-vuotiaita, keskustelu- ja kriisiapua saavista yli 90 prosenttia on täysi-ikäisiä, ja noin 70 prosenttia naisia.

– Nuori kokee huolta myös siitä, miltä hänen elämänsä näyttää sosiaalisessa mediassa. Siellä odotetaan pääasiassa mukavia ja kivoja asioita, siinä on iso kontrasti nuorelle tai nuorelle aikuiselle, jolla on ongelmia itsellä tai perheessä on ongelmia.

– Some ruokkii paljon juuri sitä, että on oltava koko ajan tämä "paras versio" itsestään. Somessa kerrotaan onnistumisista, ei vastoinkäymisistä, Rouhiainen kertoo.

Hänen mukaansa nuoret toivovat ennen muuta sitä, että olisi joku, jolla olisi aikaa kuunnella ja jutella heidän kanssaan.

– Sen olisi oltava sellaista kiireetöntä keskustelua, aikuisen olisi oltava kiinnostunut nuoresta, kysyä tältä, että miten sinulla menee, mitä kuuluu.

Rouhiaisen mukaan yksinäisyys on nuorille yleisin syy hakea apua.

– Se ei välttämättä tarkoita sitä, etteikö nuorella olisi yhtään ystäviä, vaan kyse on emotionaalisesta yksinäisyydestä. Nuoren voi olla vaikea jakaa tunteitaan ja ajatuksiaan toisen kanssa.

Nuorella voi olla tunne, että muut eivät ole kiinnostuneita hänen asioistaan.

Nuori voi saada Helsinki Missiosta myös tukihenkilön. Tukihenkilöt ovat vapaaehtoisia, jotka ovat saaneet koulutusta tukihenkilönä toimimiseen.

– Tukihenkilön voi saada nuori, jonka elämäntilanne on vakaa, eikä hän tarvitse ammattiapua. Eli nuoren tilanne ei ole liian hankala ja kuormittava vapaaehtoiselle tukihenkilölle.

Helsinki Mission touko–kesäkuun Nuori on vähän väsynyt -kampanjalla kerätään lahjoituksia Nuorten kriisipisteelle ja tukihenkilötoiminnalle.

– Haluamme, että ihmiset heräävät nuorten hätään. Keskusteluapua täytyy olla helposti saatavilla myös nuorille aikuisille, Helsinki Mission toiminnanjohtaja Tuula Colliander painottaa.

Hänen mukaansa tilanne pääkaupunkiseudulla on erityisen vaikea. Keskusteluapua täytyy odottaa useita viikkoja. Nuorille aikuisille olisi luotava lisää matalan kynnyksen keskustelupaikkoja, joissa ammattiapua on tarjolla välittömästi.

Kampanja näkyy sosiaalisessa mediassa ja ulkomainoksissa ja siihen voi tutustua myös Kampin kauppakeskuksen keskusaukiolla 12. kesäkuuta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lörtsy-Suomi hullaantui Ville Haapasalon kaloripommeista – täynnä juustoa, voita ja kermaa
 2. Legendaarinen Rinneradio esiintyy tänään ilmaisella terassikeikalla Helsingissä
 3. Helsinkiläisiä hämmästyttävä katuorkesteri saa aikuisetkin kyykkyjumppalle keskellä kaupunkia – "Jengi menee mukaan siihen, mitä ympärillä tapahtuu"
 4. Näin paljon katusoittaja tienaa Helsingin keskustassa – Esa-Pekan bändin yllätys saa Mobilepayn laulamaan
 5. Rautatientorilta tuttu olutfestari järjestetään uudessa paikassa viikonloppuna – katso lista pienpanimoista
 6. Suomalaiset paljastivat kiihottavimmat seksiasennot: "Äärimmäisen nautinnollinen" – tämän takia 69 on inhokki
 7. Tiede: Päivällä robottien ja ihmisten välisen vuorovaikutuksen tutkija, illalla performanssitaiteilija – Rebekah Rousi, 42, halusi oppia puhumaan suomea ja sen myös teki
 8. Suurpellon ampumisesta epäillyt vangittiin murhasta epäiltyinä – STT: Toisella Helvetin enkelit -taustaa
 9. Saako urheiluvarusteiden haju yökkimään? Syypää ovat mikrobit, joita varusteet kuhisevat – Näin hajuongelmaa voi vähentää
 10. Oikeustieteelliseen valitut saavat nukkua yönsä rauhassa: Pääsykoevirhe ei vie kenenkään opiskelupaikkaa, sisään otetaan lisää väkeä
 11. Google Play -kaupassa oli taas haittaohjelma, joka ostelee kännykänomistajan laskuun – Näin suojaudut pahantahtoisilta ohjelmilta
 12. Tämä on Helsingin yrittäjien yleisin ammatti – Yrityksiä perustettiin tänä vuonna varovaisemmin koronan vuoksi
 13. Auttava puhelin -kampanja palaa: Vie vanha kännykkä kierrätykseen, DNA lahjoittaa rahaa köyhien perheiden älylaitteisiin
 14. Hypoteekkiyhdistys: Suomen talouskasvu koronakeväänä historialliseen sukellukseen, mutta ensi vuonna noustaan
 15. T24: Nyt kannattaa mennä Tallinnaan – Koronan takia alentunut kysyntä on laskenut hotelli- ja ravintolahintoja

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Ville Haapasalo aikoo perustaa leipomon Helsinkiin – myy veretseisauttavia energiapommeja
 2. Helsinkiin aukesi ilman myyjää toimivia ruokakauppoja – tämä summa oltava tilillä, jotta kylmäkaapin oven saa auki
 3. Näin paljon katusoittaja tienaa Helsingin keskustassa – Esa-Pekan bändin yllätys saa Mobilepayn laulamaan
 4. Suomalaiset paljastivat kiihottavimmat seksiasennot: "Äärimmäisen nautinnollinen" – tämän takia 69 on inhokki
 5. Helsingin edustalla järjestetään kovanluokan kesäfestari – "Kumiveneellä tai sup-laudalla ei kannata tulla"
 6. Senaatintorin terassin 6,90 euron hintaisesta ruoka-annoksesta tuli välittömästi hitti – "Herkullinen, murea ja lämmin!"
 7. Lörtsy-Suomi hullaantui Ville Haapasalon kaloripommeista – täynnä juustoa, voita ja kermaa
 8. Poliisilta lisää tietoa eilisestä ampumisesta Pataässä-baarissa: Ase laukesi vahingossa, uhri yhä sairaalassa
 9. Itä-Helsinki nousi asuntosijoittajien suosioon – ekonomisti listaa tekijät, jotka nostavat vetovoimaa
 10. T24: Nyt kannattaa mennä Tallinnaan – Koronan takia alentunut kysyntä on laskenut hotelli- ja ravintolahintoja
 11. Vain yksi uusi koronavirustartunta löydetty Hus-alueella tällä viikolla
 12. Helsinkiläisiä hämmästyttävä katuorkesteri saa aikuisetkin kyykkyjumppalle keskellä kaupunkia – "Jengi menee mukaan siihen, mitä ympärillä tapahtuu"
 13. Tämä on Helsingin yrittäjien yleisin ammatti – Yrityksiä perustettiin tänä vuonna varovaisemmin koronan vuoksi
 14. Ammattihuijarit iskivät taas Postin nimissä ja kymmenet ihmiset luulivat viestiä aidoksi – Rikoshyöty yli 200 000 euroa
 15. Rautatientorilta tuttu olutfestari järjestetään uudessa paikassa viikonloppuna – katso lista pienpanimoista

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.