Suomi romahti hedelmällisyydessä jopa Venäjän taakse – US: ”Vaikka kaikki 30-vuotiaat synnyttäisivät kolmosia, ollaan uudessa tilanteessa”

Jari Pietiläinen

Syntyvyys Suomessa jatkaa rajua laskuaan: esimerkiksi tammi-huhtikuun aikana lapsia syntyi maassamme Tilastokeskuksen mukaan lähes tuhat vähemmän kuin vastaavaan aikaan viime vuonna.

Syntyvyys on laskenut koko 2010-luvun ajan ja lasku on jyrkentynyt vuoden 2015 jälkeen. Suomen kokonaishedelmällisyys on nyt alhaisempi kuin Japanissa, Virossa tai Venäjällä.

– Suomi on muuttunut todella nopeasti kymmenen vuoden aikana. Tutkijana näen asian haasteellisena ja kiinnostavana, sillä emme vielä ymmärrä, mistä syntyvyyden lasku johtuu, myöntää Väestöliiton johtaja, tutkimusprofessori Anna RotkirchUuden Suomen mukaan.

Sama tilanne on nähtävissä monissa muissakin taloudellisesti kehittyneissä, rikkaissa maissa.

– Hyvin todennäköisesti tämä tulee olemaan aito muutos lapsiluvuissa. Tämä muutos on myös jatkunut niin pitkään, että mitä tahansa tehdään nyt, vaikka kaikki 30-vuotiaat ryhtyisivät synnyttämään kolmosia, niin ollaan jo väestökehityksen kannalta uudessa tilanteessa, Rotkirch kertoo.

Hänen myöntää, että koko Suomen väestörakenne on nyt muuttunut.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.