Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Länsisatamaan suunnitteilla uusi matkustajaterminaali sekä Clarionin korkuinen hotelli – "Liikenne tulee muuttumaan paremmaksi"

Jätkäsaaren Länsisatamaan suunnitellaan uuden matkustajaterminaalin rakentamista.

Uusi terminaali rakennettaisiin vanhan tilalle, joka purettaisiin.

– Päätöksiä ei vielä ole, mutta näillä näkymin tulemme korvaamaan vanhan terminaalin, joka ei liikenteellisesti taivu nykyiseen eikä tulevaan käyttöön parhaalla mahdollisella tavalla, sanoo Helsingin Sataman tekninen johtaja Kari Noroviita

Nykyinen terminaali on rakennettu vuonna 1939 satamavarastoksi. Rakentamisella ei ole vaikutusta vuonna 2017 valmistuneeseen terminaali 2:een.

Uusi terminaali olisi tarkoitettu ensisijaisesti Schengen-alueen ulkopuolelle suuntautuvaa matkustajaliikennettä eli Pietarin liikennettä varten.

Matkustaminen EU:n ulkopuolisiin maihin vaatii enemmän tulli- ja rajatarkastuksia, joten uudet tilat ja liikennejärjestelyt laaditaan paremmin tähän käyttöön soveltuviksi.

Tulevista matkustajamääristä Noroviita ei vielä osaa sanoa, mutta terminaalilla ei näyttäisi olevan suurta vaikutusta matkustajamääriin. Vanhan terminaalin kautta kulkee tällä hetkellä vuodessa 1,8 miljoonaa matkustajaa. Länsisataman kokonaisliikenne on 7,2 miljoonaa matkustajaa vuodessa.

– Aivan ensimmäiseksi vuodenvaihteessa uusimme liikennejärjestelyitä ja järjestelemme raskaan liikenteen check in -toiminnot satama-alueen sisäpuolelle, Noroviita kertoo.

Satamalla on Jätkäsaaressa nykyisin rekkojen odotusalue, mutta maat tarvitaan alueen rakentamiseen.

Samaan rakennukseen kaksikerroksisen terminaalin kanssa on tulossa varaus myös 10-kerroksiselle toimistorakennukselle ja 16-kerroksisen hotellille.

– Hotellista on tulossa näillä näkymin korkea, suunnilleen Clarionin korkuinen, toteaa alueen arkkitehti Teo Tammivuori

Autopaikkoja on 200. Rakentamisen kokonaisala on 44 000 kerrosneliömetriä.

Kaupunki on laatinut Jätkäsaaren matkustajaterminaalista osallistumis- ja arviointisuunnitelman, joka laaditaan keskustelun herättäjäksi aina ennen varsinaisen kaavaprosessin alkua. Kaavan yhteydessä punnitaan myös vanhan terminaalin rakennustaiteellisia arvoja.

– Kaava pyritään saamaan valmiiksi mahdollisimman nopeasti. Tavoitteena on, että ehdotus saataisiin syksyn aikana lautakuntaan ja voimaan ensi vuoden kesällä. Rakentamisaika on noin kolme vuotta, laskeskelee Tammivuori.

Jätkäsaareen suunnitellaan myös toista uutta hotellia. Ahdinaltaan asemakaavan laatiminen on parhaillaan käynnissä.

– Aikataulu on sama kuin satamassa. Ensimmäiseksi rakennetaan pysäköintilaitos, joka palvelee myös satamaa, Tammivuori jatkaa.

Ahdinaltaan kupeeseen suunnitellaan tapahtuma-areenaa, kylpylähotellia, liikuntatiloja, meriuimalaa, uimarantaa ja vesibussilaituria.

Liikenne on yksi pullonkaulaksi muuttuneen Jätkäsaaren suurimmista ongelmista. Tammivuori vakuuttaa, että tilanne tulee muuttumaan paremmaksi.

– Suhtaudumme liikennekysymykseen hyvin vakavasti. Meillä on tällä hetkellä monta varteenotettavaa vaihtoehtoa.

Yksi vaihtoehto on rampin rakentaminen Ruoholahden sillalle Kaupunkiympäristölautakunta saanee asian käsiteltäväkseen syksyllä.