Nakuilulle stoppi Sompasaaressa? – Kaupunki aikoi sijoittaa uutuuskahvilan ja terassin saunan kylkeen

Helsingin Uutiset kertoi toukokuun alussa (HU 1.5.) Sompasaunasta. Saunomassa Matti Kinnunen. Vielä alkuviikolla uudelle kahvila-ravintolalle oli varattu paikka saunan vierestä. Johanna Erjonsalo

Sanna Jompero

Sompasaaressa on viime viikot muhinut erikoinen ongelma. Kaupunki on osoittanut siirrettävälle kahvila–ravintolalle ja sen terassille paikan tulevaksi kesäksi Sompasaunan ja Mammutti-taideteoksen vierestä.

Sompasaaren rannan tuntumassa sijaitsevalta Mammutilta on lyhyt matka ja suora näköyhteys saunan pihaan sekä rantaan. Sompasaunan aktiivit nousivat vastustamaan ajatusta, sillä valtaosa saunojista ui ja saunoo alasti.

– Eihän se mitenkään sinne voisi tulla. Vaikka ihmiset eivät nyt välttämättä tirkistelemällä tirkistelisikään saunalle päin, niin ihmiset haluavat kuvata terassilla itseään tai mammuttia. Saunalla ja sen pihalla ihmiset taas kävelevät nakuina koko ajan. Ei se toimisi mitenkään, sanoo Matti Kinnunen, joka on Sompasaunan yksi aktiiveista.

Kaupungin edustaja ehdotti jopa näköestettä kahvilan ja saunan välille, jos ongelmia syntyisi. Kahvila olisi kaupungin mukaan toiminut pikemminkin hyvänä lisänä saunojille, jotka olisivat voineet ostaa anniskeluoikeuksilla varustetusta kahvilasta syötävää ja juotavaa.

Sompasaunalaiset eivät innostu ajatuksesta, että anniskelupaikka olisi saunan vieressä, koska saunojien saunalle jättämät tyhjät pullot ja tölkit ovat talkoovoimin ylläpidettävälle saunalle tärkeä tulonlähde.

Myös ajatus musiikin soittamisesta kahvilan terassilla on aiheuttanut saunojille päänvaivaa.

– Meidän hiljaiseen saunayhteisöön ei kuulu diskon jytkytys lauantaisin tai minään muunakaan päivänä. Otimme aika tiukan kannan asiaan. Jos emme nyt suoraan vaatineet, niin pyysimme alueen vaihtamista, Kinnunen jatkaa ja toteaa, että keskustelua on kaupungin kanssa käyty hyvässä hengessä.

Kahvila–ravintolan avajaisia on tarkoitus viettää tulevana lauantaina. Sompasaunan viereen oli jo viime viikolla tuotu ravintolan kontteja.

Kaupunki teki maanantaina iltapäivällä maastokatselmuksen löytääkseen kahvilalle uuden paikan Sompasaaren alueelta. Vielä alkuviikolla paikkaa ei ollut löytynyt.

– Olemme aktiivisesti olleet yhteydessä kaikki osapuoliin. Uutta paikkaa ei ole vielä lukittu. Muutama hyvä paikka on jo tiedossa. Katsotaan mihin se asettuu, toteaa kaupungin alueidenkäyttö ja valvonta -yksikön tiimipäällikkö Iiro Grönberg

Grönberg sanoo ymmärtävänsä saunojien huolen. Uutta paikkaa on toivonut myös kahvila.

Kahvila terasseineen sijoitettiin alkujaan saunan lähelle, koska alueen rakentaminen rajoittaa sen muuta maankäyttöä.

– Meidän täytyy kaikkien aktiivisten työmaatoimijoiden kanssa neuvotella paikasta, ettei kahvilaa tarvitse lähteä sitten siirtämään. Kun paikkaa kartoitettiin, vapaata tilaa oli vähän. Tämä olisi ainoa mahdollisuus, Grönberg sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Upouuden koulun lasikatto ei kestänyt rankkasateita – "Seuraava ongelma on kosteuden aiheuttama huono sisäilma"
 2. Harva tietää tästä Mauno Koiviston 60-vuotisjuhlan kunniaksi tehdystä muistopaikasta Helsingissä – "Häpeällistä, ettei ole hoidettu"
 3. Tästä syystä Helsingin kaikki poliisiveneet ovat Villejä – "Nimi juontaa juurensa 60–70-lukujen taitteeseen"
 4. Tässäkö uusi keino vähentää auton tarvetta Helsingissä? – yhteiskäytöllisten tavarapyörien kokeilu alkoi
 5. "Aikataulussa ollaan enää nippa nappa" – Raidejokeri kohtasi vaikeuksia, jotka projektinjohtajan mukaan tässä kohti hanketta ovat "hankala asia"
 6. Linnanmäki nostaa päivittäisten kävijöiden kiintiötä – "Opettelimme uusia toimintamalleja pienemmillä asiakasmäärillä"
 7. Nuuksiossa retkeileviä kannustetaan käräyttämään laittomat tulipaikat
 8. Vastuullisuus noussut tärkeäksi perusteeksi verkkokaupassa – tuotteen ympäristömerkki nähdään tärkeänä
 9. T24: Asiakkaat palasivat Viron ostoskeskuksiin toukokuussa – Vähittäiskaupan liikevaihto laski vain prosentin viime vuoteen verrattuna
 10. Epäiletkö uniapneaa? Aalto-yliopistossa kehitetty uusi älypuhelinsovellus kertoo, kärsitkö hengityskatkoksista
 11. Omistajailmoitus jäi lainvastaisesti tekemättä yli puolella yrityksistä – PRH: voi vaikeuttaa yritysten toimintaa
 12. HSL:n liikenteeseen liki 60 uudenlaista sähköbussia
 13. Maksuhäiriöistä merkintä jo lähes 400 000:lla – vuodessa tuli tuhansia lisää ja koronan odotetaan vielä kasvattavan määrää
 14. HSL lisää viikonloppuun yli 3 000 bussivuoroa – Matkustajamäärissä iso loikkaus, kun ravintoloiden aukiolot vapautuivat
 15. IS: Turkulainen Kristina ällistyi – Postissa tuli kirje ja 1200 dollaria presidentti Donald Trumpilta

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Kuva: Senaatintorin terassi aukesi hyvin hiljaisena – juomien hintataso jakoi heti mielipiteet
 2. Vihamielinen peli-ilmiö käänsi päitä Helsingin keskustassa – nämä 5 asiaa jokaisen tulee tietää The Last of Us Part II:sta
 3. Nämä 9 Helsingin ravintolaklassikkoa tulisi kokea edes kerran elämässä – "Keittiö ja palvelu ovat olleet ensiluokkaisia kautta aikojen"
 4. Ainutlaatuinen saari avautuu retkikohteeksi Helsingissä – 1800-luvun luotsituvasta tehtiin ravintola
 5. "Aikataulussa ollaan enää nippa nappa" – Raidejokeri kohtasi vaikeuksia, jotka projektinjohtajan mukaan tässä kohti hanketta ovat "hankala asia"
 6. Lähes 100 päivää palanut koronasymboli sammutettiin Helsingissä – hotellinjohtaja paljastaa, kuinka jättisydän tehtiin
 7. IS: Turkulainen Kristina ällistyi – Postissa tuli kirje ja 1200 dollaria presidentti Donald Trumpilta
 8. Näin paljon maksaa oluttuoppi Senaatintorin jättiterassilla – Ravintoloitsija lupaa: "Ei riistohintoja eikä terassilisää"
 9. Upouuden koulun lasikatto ei kestänyt rankkasateita – "Seuraava ongelma on kosteuden aiheuttama huono sisäilma"
 10. Eveliina Heinäluoma haluaa Helsinkiin uuden apulaispormestarin – "Tärkeää löytää työttömille reitti työelämään palaamiseen"
 11. UIT: Konkurssihakemus olisi jätetty tekemättä, jos Posti olisi tuonut tärkeän kirjeen ajoissa – "Emme missään tapauksessa ole menossa konkurssiin"
 12. Helsinki tekee syksyllä päätöksiä satamien sijanneista – satamaselvitykselle heti kritiikkiä: "Miksi toimivaa käytäntöä ei haluttu tutkia vaihtoehtona?"
 13. USU: Näin paljon oluen, viinin ja väkevien hinta voi nousta – Alkoholiveron korotus syksyllä hallituksen käsittelyyn
 14. Harva tietää tästä Mauno Koiviston 60-vuotisjuhlan kunniaksi tehdystä muistopaikasta Helsingissä – "Häpeällistä, ettei ole hoidettu"
 15. T24: Muista ottaa virallinen matkustusasiakirja mukaan Tallinnan matkalle, muuten voit saada mojovat sakot

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.