Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Nakuilulle stoppi Sompasaaressa? – Kaupunki aikoi sijoittaa uutuuskahvilan ja terassin saunan kylkeen

Sompasaaressa on viime viikot muhinut erikoinen ongelma. Kaupunki on osoittanut siirrettävälle kahvila–ravintolalle ja sen terassille paikan tulevaksi kesäksi Sompasaunan ja Mammutti-taideteoksen vierestä.

Sompasaaren rannan tuntumassa sijaitsevalta Mammutilta on lyhyt matka ja suora näköyhteys saunan pihaan sekä rantaan. Sompasaunan aktiivit nousivat vastustamaan ajatusta, sillä valtaosa saunojista ui ja saunoo alasti.

– Eihän se mitenkään sinne voisi tulla. Vaikka ihmiset eivät nyt välttämättä tirkistelemällä tirkistelisikään saunalle päin, niin ihmiset haluavat kuvata terassilla itseään tai mammuttia. Saunalla ja sen pihalla ihmiset taas kävelevät nakuina koko ajan. Ei se toimisi mitenkään, sanoo Matti Kinnunen, joka on Sompasaunan yksi aktiiveista.

Kaupungin edustaja ehdotti jopa näköestettä kahvilan ja saunan välille, jos ongelmia syntyisi. Kahvila olisi kaupungin mukaan toiminut pikemminkin hyvänä lisänä saunojille, jotka olisivat voineet ostaa anniskeluoikeuksilla varustetusta kahvilasta syötävää ja juotavaa.

Sompasaunalaiset eivät innostu ajatuksesta, että anniskelupaikka olisi saunan vieressä, koska saunojien saunalle jättämät tyhjät pullot ja tölkit ovat talkoovoimin ylläpidettävälle saunalle tärkeä tulonlähde.

Myös ajatus musiikin soittamisesta kahvilan terassilla on aiheuttanut saunojille päänvaivaa.

– Meidän hiljaiseen saunayhteisöön ei kuulu diskon jytkytys lauantaisin tai minään muunakaan päivänä. Otimme aika tiukan kannan asiaan. Jos emme nyt suoraan vaatineet, niin pyysimme alueen vaihtamista, Kinnunen jatkaa ja toteaa, että keskustelua on kaupungin kanssa käyty hyvässä hengessä.

Kahvila–ravintolan avajaisia on tarkoitus viettää tulevana lauantaina. Sompasaunan viereen oli jo viime viikolla tuotu ravintolan kontteja.

Kaupunki teki maanantaina iltapäivällä maastokatselmuksen löytääkseen kahvilalle uuden paikan Sompasaaren alueelta. Vielä alkuviikolla paikkaa ei ollut löytynyt.

– Olemme aktiivisesti olleet yhteydessä kaikki osapuoliin. Uutta paikkaa ei ole vielä lukittu. Muutama hyvä paikka on jo tiedossa. Katsotaan mihin se asettuu, toteaa kaupungin alueidenkäyttö ja valvonta -yksikön tiimipäällikkö Iiro Grönberg

Grönberg sanoo ymmärtävänsä saunojien huolen. Uutta paikkaa on toivonut myös kahvila.

Kahvila terasseineen sijoitettiin alkujaan saunan lähelle, koska alueen rakentaminen rajoittaa sen muuta maankäyttöä.

– Meidän täytyy kaikkien aktiivisten työmaatoimijoiden kanssa neuvotella paikasta, ettei kahvilaa tarvitse lähteä sitten siirtämään. Kun paikkaa kartoitettiin, vapaata tilaa oli vähän. Tämä olisi ainoa mahdollisuus, Grönberg sanoo.