Nakuilulle stoppi Sompasaaressa? – Kaupunki aikoi sijoittaa uutuuskahvilan ja terassin saunan kylkeen

Helsingin Uutiset kertoi toukokuun alussa (HU 1.5.) Sompasaunasta. Saunomassa Matti Kinnunen. Vielä alkuviikolla uudelle kahvila-ravintolalle oli varattu paikka saunan vierestä. Johanna Erjonsalo

Sanna Jompero

Sompasaaressa on viime viikot muhinut erikoinen ongelma. Kaupunki on osoittanut siirrettävälle kahvila–ravintolalle ja sen terassille paikan tulevaksi kesäksi Sompasaunan ja Mammutti-taideteoksen vierestä.

Sompasaaren rannan tuntumassa sijaitsevalta Mammutilta on lyhyt matka ja suora näköyhteys saunan pihaan sekä rantaan. Sompasaunan aktiivit nousivat vastustamaan ajatusta, sillä valtaosa saunojista ui ja saunoo alasti.

– Eihän se mitenkään sinne voisi tulla. Vaikka ihmiset eivät nyt välttämättä tirkistelemällä tirkistelisikään saunalle päin, niin ihmiset haluavat kuvata terassilla itseään tai mammuttia. Saunalla ja sen pihalla ihmiset taas kävelevät nakuina koko ajan. Ei se toimisi mitenkään, sanoo Matti Kinnunen, joka on Sompasaunan yksi aktiiveista.

Kaupungin edustaja ehdotti jopa näköestettä kahvilan ja saunan välille, jos ongelmia syntyisi. Kahvila olisi kaupungin mukaan toiminut pikemminkin hyvänä lisänä saunojille, jotka olisivat voineet ostaa anniskeluoikeuksilla varustetusta kahvilasta syötävää ja juotavaa.

Sompasaunalaiset eivät innostu ajatuksesta, että anniskelupaikka olisi saunan vieressä, koska saunojien saunalle jättämät tyhjät pullot ja tölkit ovat talkoovoimin ylläpidettävälle saunalle tärkeä tulonlähde.

Myös ajatus musiikin soittamisesta kahvilan terassilla on aiheuttanut saunojille päänvaivaa.

– Meidän hiljaiseen saunayhteisöön ei kuulu diskon jytkytys lauantaisin tai minään muunakaan päivänä. Otimme aika tiukan kannan asiaan. Jos emme nyt suoraan vaatineet, niin pyysimme alueen vaihtamista, Kinnunen jatkaa ja toteaa, että keskustelua on kaupungin kanssa käyty hyvässä hengessä.

Kahvila–ravintolan avajaisia on tarkoitus viettää tulevana lauantaina. Sompasaunan viereen oli jo viime viikolla tuotu ravintolan kontteja.

Kaupunki teki maanantaina iltapäivällä maastokatselmuksen löytääkseen kahvilalle uuden paikan Sompasaaren alueelta. Vielä alkuviikolla paikkaa ei ollut löytynyt.

– Olemme aktiivisesti olleet yhteydessä kaikki osapuoliin. Uutta paikkaa ei ole vielä lukittu. Muutama hyvä paikka on jo tiedossa. Katsotaan mihin se asettuu, toteaa kaupungin alueidenkäyttö ja valvonta -yksikön tiimipäällikkö Iiro Grönberg

Grönberg sanoo ymmärtävänsä saunojien huolen. Uutta paikkaa on toivonut myös kahvila.

Kahvila terasseineen sijoitettiin alkujaan saunan lähelle, koska alueen rakentaminen rajoittaa sen muuta maankäyttöä.

– Meidän täytyy kaikkien aktiivisten työmaatoimijoiden kanssa neuvotella paikasta, ettei kahvilaa tarvitse lähteä sitten siirtämään. Kun paikkaa kartoitettiin, vapaata tilaa oli vähän. Tämä olisi ainoa mahdollisuus, Grönberg sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Yleisö ei palannut suuriin leffateattereihin ja syy on tässä – "Olisi surkeaa, jos jouduttaisiin sulkemaan"
 2. Pelastuslaitos pyrkii parantamaan valmiusaikoja ketterien paloautojen avulla – Konala saa Helsingin ensimmäisen kärkiyksikön
 3. Kaupunkitansseissa laitetaan jalalla koreasti – Puisto muuttuu tanssilattiaksi Malmilla
 4. Päätoimittaja Kannala: Maidon korvaaminen kasvisjuomilla on ilmastopoliitikkojen silmänlumetta
 5. Rantalentisporukka tutustui toisiinsa WhatsAppissa – Nyt kunnostetulle kentälle tulee innokkaita pelaajia ympäri Helsinkiä
 6. Kolumni: Intoa koulun alkuun - tunnetaidot tukevat hyvinvointia koulussa
 7. Terveyspomo: Koronan riehaantuminen uudestaan hyvin todennäköistä – näin Helsinki varautuu
 8. Helsingin kokonaispäästöt kasvoivat viime vuonna – päästöpomo kertoo syyn: "Paljon on vielä tekemättä"
 9. Pääkirjoitus: Kasvisjuomat ja muu näpertely on silmänlumetta ja ilmastoirtopisteiden keräilyä
 10. Pauli, 28, huijaa nettihuijareita – vastasi älyttömällä tavalla +44-numeroon
 11. Hampurilaisgrilli teki pieneltä tuntuneen muutoksen valikoimaansa – yrittäjä yllättyi: "Huomasin, että työmiehet eivät enää käyneet täällä"
 12. Poliisi kaipaa edelleen vihjeitä Kaivohuoneen pahoinpitelystä ja kuolemantuottamuksesta
 13. Virossa järjestetyssä tilaisuudessa altistui koronavirukselle kymmeniä suomalaisia, joista yli puolet helsinkiläisiä – näillä laivavuoroille he palasivat
 14. Yrityksen autolle on nimettävä käyttövastaava, muistuttaa poliisi – maksut liikennevirheistä kasautuvat omistajille
 15. Tv-tähti myi Uunisaaren paratiisia 1,8 miljoonalla eurolla: Ostaja on Veikkausliigasta tuttu kiinteistöpohatta – "Kiva omistaa"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Hampurilaisgrilli teki pieneltä tuntuneen muutoksen valikoimaansa – yrittäjä yllättyi: "Huomasin, että työmiehet eivät enää käyneet täällä"
 2. Tv-tähti myi Uunisaaren paratiisia 1,8 miljoonalla eurolla: Ostaja on Veikkausliigasta tuttu kiinteistöpohatta – "Kiva omistaa"
 3. Merestä löytyi ruumiinosia Helsingissä – yhteyttä esimerkiksi paloittelusurmaan ei tämän hetken tiedon mukaan ole
 4. Pauli, 28, huijaa nettihuijareita – vastasi älyttömällä tavalla +44-numeroon
 5. Koronapandemian toinen aalto rantautuu Suomeen – Asiantuntija: "Nämä ovat nyt 2 ehdottomasti tärkeintä asiaa muistaa"
 6. Julkkisten uimarannalle perustama ulkokuntosali porskuttaa Helsingissä – "Jos joku ei halua maksaa, ohjaamme ilmaiselle paikalle"
 7. Terveyspomo: Koronan riehaantuminen uudestaan hyvin todennäköistä – näin Helsinki varautuu
 8. "Perämies on sitten jatkossa perähenkilö" – uudet sukupuolineutraalit nimikkeet saivat lukijoiden kielenkannat auki
 9. Vandaaleista jaetaan "selkäkuvia" Facebook-ryhmissä – Poliisi: Kuvan levittäjä voi syyllistyä rikokseen
 10. Yleisö ei palannut suuriin leffateattereihin ja syy on tässä – "Olisi surkeaa, jos jouduttaisiin sulkemaan"
 11. "Alueella saa haista muukin kuin raha" – saunojat pelkäävät, että helsinkiläisen luksusalueen asukkaat alkavat valittaa savusta
 12. Päätoimittaja Kannala: Maidon korvaaminen kasvisjuomilla on ilmastopoliitikkojen silmänlumetta
 13. Saitko koronan salakavalan oireen? Älä viivyttele testiin menoa – ylilääkäri: "Altistuksia ehtii tulla enemmän"
 14. Helsinkiläinen Tiitu, 35, sai punkin puremasta pahan taudin: "Heräsin niin kovaan pääkipuun että oksensin – naama roikkui"
 15. "Nöyryytysnappi" kiusaa pyöräilijöitä Helsingissä – myös nämä 7 ongelmaa ärsyttävät liikenteessä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.