Nasima Razmyar lopettaisi lätkäbileet Mantalla: "Pitäisi keksiä joku muu juhlapaikka"

Apulaispormestari Nasima Razmyar (sd) synnytti toisen poikansa tällä viikolla. JOHANNA ERJONSALO

Crista Lassfolk-Feodoroff

Helsingin apulaispormestari Nasima Razmyar (sd.) on huolissaan Havis Amanda-suihkulähteestä.

Pääkaupungissa on tullut tavaksi kerääntyä patsaalle juhlimaan jääkiekon MM-kultaa, joka voitettiin Suomeen sunnuntaina kolmannen kerran.

Sunnuntain ja maanantain välisenä yönä Mantalla riitti seuraa yli tarpeen, ja moni halusi päästä kiinni patsaaseen.

Razmyar twiittasi tiistaina toivovansa, että seuraavat kultajuhlat pidetään jossain muualla.

– On ollut ihanaa seurata MM-kullan juhlintaa ja ihmisten riemua. Mantalla on ollut monta halaajaa, mutta Manta on kuitenkin jo 111-vuotias ja hyvin hauras, apulaispormestari twiittasi.

– Vaarassa ovat niin patsas kuin juhlijatkin. Seuraavaan kultajuhlaan pitäisi keksiä joku muu juhlintapaikka.

On ollut ihanaa seurata MM-kullan juhlintaa ja ihmisten riemua. Mantalla on ollut monta halaajaa, mutta Manta on kuitenkin jo 111-vuotias ja hyvin hauras. Vaarassa ovat niin patsas kuin juhlijatkin. Seuraavaan kultajuhlaan pitäisi keksiä joku muu juhlintapaikka. pic.twitter.com/aSjWSQ6w2p — Nasima Razmyar (@NasimaRazmyar) 28. toukokuuta 2019

Havis Amandan suihkulähde pysytettiin vuonna 1908 Helsinkiin Kauppatorin laidalle. Suihkulähteen keskuksena on kuvanveistäjä Ville Vallgrenin Pariisissa muovailema alaston nainen, jota Mantaksi kutsutaan.

Suihkulähdekokonaisuudessa on naisfiguurin lisäksi neljä altaan reunustaa kiertävää merileijonaa ja vettä suihkuttavia kaloja. Veistososat ovat pronssia ja allas punaista rapakivigraniittia. Altaan suunnittelija on Eliel Saarinen.

Havis Amandan luo keräännytään Helsingissä perinteisesti myös vappuisin "Mantan lakitukseen". Patsasta on lakitettu luvattomasti alusta alkaen. Lopulta kaupunki antoi lakitukseen virallisen luvan vuonna 1951.

Nykyisin Manta lakitetaan nostokoreja apuna käyttäen, koska kiipeäminen saattaisi vaurioittaa patsasta.