Poliisi aloitti tutkinnan PS-nuorten rasistiseksi epäillystä twiitistä – "Uskon, että heillä on intressit selvittää asia"

Kuvituskuva. Arkistokuva

toimitus

Helsingin poliisi on aloittanut esitutkinnan perussuomalaisten nuoristojärjestön julkaisemasta twiitistä.

Järjestön varapuheenjohtajaa ja Lapin osaston puheenjohtajistoon kuuluvaa henkilöä epäillään kiihottamisesta kansanryhmää vastaan, kertoo rikoskomisario, tutkinnanjohtaja Pekka Hätönen kertoo Helsingin Uutisille.

PS-nuorten Twitter-tilillä julkaistiin eurovaalien alla 18. toukokuuta kuva, jossa tummaihoinen mies ja nainen pitivät sylissään pientä lasta. Kuvan yläpuolella oli teksti "Äänestä perussuomalaisia, jotta Suomen tulevaisuus ei näyttäisi tältä."

Varapuheenjohtaja Toni Jalonen pahoitteli kirjoittamaansa twiittiä viime viikolla.

Poliisille tehtiin asiasta rikosilmoitus heti twiitin julkaisuviikonloppuna.

– Koska epäillyssä rikoksessa on poliittinen ja rasistinen motiivi, olisi asiasta aloitettu tutkinta ilman harkintaakin, Hätönen sanoo.

Poliisi piti asiasta palaverin syyttäjän kanssa viime viikon perjantaina.

– Mietimme myös sitä vaihtoehtoa, että kyseessä olisi yhdenvertaisuuslain mukaisesta häirinnästä. Se ei ole rikos.

Tällä hetkellä poliisi valmistelee kuulustelukysymyksiä molemmille epäilyille.

– Koska epäillyt ovat Helsingin ulkopuolelta, kuulustelut hoidetaan virka-apuna. Se kestää kauemmin kuin se, että he tulisivat Helsinkiin. Uskon, että epäillyillä on intressit selvittää asia. Asia on yksinkertainen, koska kyseessä on yksi twiitti ja siihen kirjoitetut kommentit. Kuulustelujen jälkeen asia etenee syyteharkintaan.

Opetus- ja kulttuuriministeriössä on pohdittu, perutaanko nuoristojärjestöltä tänä vuonna myönnetty 115 000 euron valtiontuki.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Yle

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.