Joka kymmenes nuori on joutunut nettikiusaamisen kohteeksi – tytöillä ja pojilla vain vähän eroja

Kuluttaja-asiamies on puuttunut Regimen-yhtiön puhelinmyyntiin. Arkisto / Ella Kajaste

Petteri Mäkinen

Suomalaiset nuoret ovat varsin suvaitsevaisia eivätkä he näe oikeutusta nettiväkivallalle tai -öykkäröinnille.

Tämä ilmenee Tampereen yliopistossa tehdystä EU Kids Online-tutkimuksesta, jossa on analysoitu kansallisesti kattavaa aineistoa 9–17 -vuotiaiden netin käytöstä Suomessa.

Noin 40 prosenttia vastaajista oli törmännyt verkossa kiusaamiseen tai vihapuheeseen viime aikoina. Runsas 10 prosenttia oli tullut kiusatuksi netissä.

Sukupuolten välisiä eroja ei sinänsä ollut, mutta tytöt kertoivat tulleensa kiusatuksi ulkonäkönsä tai taustansa vuoksi poikia useammin. Noin 10 prosenttia vastaajista kertoi itse lähettäneensä negatiivisia kommentteja, viestejä tai sisältöä netissä.

Ei-toivottuun sisältöön, kuten ulkonäön arvosteluun tai negatiivisiin kommentteihin, vastaajat törmäsivät erilaisilla alustoilla tai kommunikaatiosovelluksilla. Tyypillinen toimintapa ei-toivotun sisällön tai kiusaamisen kohdalla oli pyrkiä sulkemaan se pois. Noin 90 prosenttia vastaajista tuntee olonsa pääsääntöisesti turvalliseksi netissä.

EU Kids online -tutkimuksen suomalaiset vastaajat ovat tiedoiltaan ja taidoiltaan varsin tottuneita ja osaavia digitaalisten ympäristöjen hyödyntäjiä. Yläkoululaisilla on omasta mielestään hyvät taidot tiedon etsimiseen ja sen oikeellisuuden tarkastamiseen. He pitivät itseään myös osaavina sisällön tuottamisen ja jakamisen osalta. Heillä oli myös käsitys turvallisesta netin käytöstä.

– Alakoululaisilla monet nettitaidot olivat vasta kehittymässä ja he olisivatkin otollinen ryhmä juurruttaa kriittistä medialukutaitoa sekä turvallista netin käyttämistä, huomauttaa mediakasvatuksen professori Sirkku Kotilainen Tampereen yliopistosta.

EU Kids Online -tutkimus toteutettiin verkkokyselynä suomalaisissa kouluissa tammi-maaliskuun aikana kuluvana vuonna. Kyselyyn vastasi 1322 iältään 9–17-vuotiasta peruskoulun 4.–9. luokan oppilasta alueellisesti kattavasti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut