Sörnäisten alueella asuntojen hinnat ovat nousseet huomattavasti viime vuosina.

Poliisin toukokuun kestävä Sörnäisten tehovalvonta on tuottanut tulosta.

– Kurvin tilanne on rauhoittunut. Sellaista viestiä olemme saaneet kansalaispalautteena ja valvontaa suorittavilta poliiseilta, kertoo komisario Katja Nissinen Helsingin poliisin ennalta estävästä toiminnasta.

Poliisi tekee kuukauden kestävän tehovalvonnan aikana yhteistyötä useiden eri syrjäytyneitä, alkoholi- ja huumeriippuvaisia auttavien tahojen kanssa.

– Kohtaamiset voivat olla myös keskustelua. Meille ei ole niinkään keskeistä, paljonko rikollisia saadaan kiinni, vaan että saisimme aikaan pidempiaikaisia alueen turvallisuutta parantavia vaikutuksia.

Poliisin tehovalvonnan piiriin ovat Kurvin lisäksi kuuluneet Kallion ja Sörnäisten puistot.

– Toki näkyvään huumekauppaan on puututtu ja poistettu ihmisiä paikalta, Nissinen toteaa.

Sörnäisten metroaseman edustalla Kurvissa käy aurinkoisena iltapäivänä kuhina, poliiseja ei näy.

Aseman vakioporukka tekee edustalla ruuhkaa. Paikalla on kourallinen miehiä ja muutama nainen.

Tulemiset ja menemiset ovat nopeita, tapaamiset lyhyitä.

– Ei täällä rauhatonta ole. Jos jotain on, me rauhoitetaan tilanne itse. Meillä on periaate, että omista pidetään huolta. Jos vanhempia ihmisiä tai lapsia kiusataan, me mennään väliin, kertoo kaverinsa kanssa Hakaniemestä metrolla Sörnäisiin pölähtänyt Feija Satolehto

Satolehdon mukaan jotkut poliiseista ymmärtävät menon, toiset eivät. Jotkut ovat heti "niputtamassa".

Satolehdon kaveri nyökyttelee vieressä.

– Meno on muuttunut. Ei me tunneta täällä enää läheskään kaikkia. Täällä liikkuu nykyisin ihan ihme tyyppejä.

Vain minuutin kävelymatkan päässä metroasemasta sijaitsevassa Katri Valan puistossa lääketieteen opiskelijat Aleksanteri Soini ja Juho Olander lukevat kevään viimeiseen tenttiin.

– Kurvi vaikuttaa tosi huumepuolelta. Itse asun Kalliossa Lintsin ja kirkon välissä. Se tuntuu rauhalliselta, sanoo Soini.

Kurvin menosta huolimatta Olander kokee alueen rauhalliseksi.

– Vaikka täällä liikkuu kaikenlaista kulkijaa, en pelkää. Nämä porukat ovat harmittomia. Elävät omaa elämäänsä.

Puistossa jäätelöä nauttiva Therese Karhinen pitää aluetta moni-ilmeisenä.

– Pidän Kurvia vähän levottomana. Itse en ehkä lähtisi myöskään Hesarille illalla yksin. En tiedä onko se vain mielikuva.

Samaan aikaan, kun Kurvista tulee poliisille eniten valvontapyyntöjä Helsingissä, asuntojen hinnat huitelevat pilvissä. Sörnäisissä yksiöiden hintapyyntö voi olla jo yli 10 000 euroa neliöltä. Kiinteistömaailman asuntohintaennusteen mukaan Sörnäisten neliöhinnat nousevat edelleen: 4 prosenttia 2022 mennessä. Tällä hetkellä huoneistojen keskineliöhinta on liki 6 000 euroa neliöltä.

Miten alue voi samaan aikaan olla kaikkea tätä?

– Sallivuus on keskeinen seikka. Sörnäisiin muuttaa paljon nuoria aikuisia, jotka sallivat tietynlaisen rosoisuuden. Ihmiset suhtautuvat urbaaniin elämään niin, että halutaan muokata kaupunkia itselle sopivaksi esimerkiksi järjestämällä kirpputoreja, mutta sallitaan muunkinlainen elämä, toteaa kaupunkitietopäällikkö Timo Cantell

– Sörnäinen hyötyy hyvästä sijainnistaan. Siellä on paljon pieniä asuntoja, mikä tarkoittaa tiheää asukastiheyttä ja paljon erilaista väestöä, Cantell ynnää.

Aleksanteri Soini asuu Kallion puolella perinnöksi siskonsa kanssa saamassaan yksiössä, arvioi asunnon arvoksi 220 000 euroa ja pitää hintalappua hurjana.

– Aivan liian paljon. Itse en ostaisi asuntoa sillä hinnalla, mies naurahtaa.

Sörnäisten nousu on alkanut vasta viime vuosina. Näin sanoo 30 vuotta lähikulmilla asunut Kiinteistömaailman kiinteistönvälittäjä Christian Helin

– Suurin alueen kiinnostavuus syntyy siitä, että Sörnäinen on Kallion ja Vallilan lähellä, kahden suositun alueen keskellä. Myös Harjun aluetta pidettiin vielä joitain vuosia sitten vähemmän arvostettavana paikkana.

Sörnäinen ollut jo vuosia nosteessa

Sörnäisten alueella asuntojen hinnat ovat nousseet huomattavasti viime vuosina. Sörnäisissä asuntojen keskihinta on 5 919 euroa neliöltä, kun koko Helsingissä asuntojen neliöhinta on 5 033 euroa.

Viime vuonna Sörnäisten neliöhinnat olivat keskimäärin 5 713 euroa. Sörnäisten postinumeroalueeseen kuuluu myös osa Torkkelinmäkeä ja osa Harjua.

Sörnäinen sijoittuu kalleimpien asuinalueiden listalla sijalle 15 ja Kallio sijalle 11. Kallion asuntojen keskineliöhinta on 6 238 euroa. Koko maan vastaava luku on 2 703 euroa.

Lisää aiheesta

Etusivulla nyt