Nämä Helsingin asuinalueet ovat 55–75-vuotiaiden suosiossa – "Onnen paikoilla on suuri merkitys"

Hannu Kankkunen ja Ritva Pääkkönen nauttivat aktiivisesti eläkepäivistään Vuosaaressa. - Tulimme juuri 14,5 kilometrin pyörälenkiltä lähialueille, pariskunta kertoo. Tutkija Tiina Laatikainen myhäilee taustalla. Päivi Tuovinen

Jukka Hämäläinen

Kirkkaan punaisiin ulkoilutakkeihin sonnustautunut pariskunta hyppää pyörän selästä ja jää nautiskelemaan Aurinkolahden näkymistä.

Vuosaaressa muutaman vuoden asuneet Hannu Kankkunen ja Ritva Pääkkönen ovat juuri tulleet 15 kilometrin pyörälenkiltä.

– Muutimme tänne omakotitalosta Espoon Nöykkiöstä. Asumme nyt kerrostalossa, ja meillä on aikaa kaikkeen tällaiseen hauskaan. Nautimme todella täällä asumisesta, Kankkunen ylistää.

– Ennen mentiin autolla kauppaan, mutta täällä kaikki arkiasiat hoituvat kävellen. Reppu vain selkään ja kävelemme ostarille, Pääkkönen säestää.

Pariskunta ei voisi olla parempi esimerkki ikääntyvistä arkiliikkujista, joita esiintyy Aalto-yliopiston maankäytön suunnittelun tutkijan Tiina E. Laatikaisen tutkimuksessa.

Hän esittää perjantaina tarkastetussa väitöstyössään, että tiivis, kävelijäystävällinen ja vihreä kaupunkiympäristö kannustaa ikääntyviä ihmisiä arkiliikkumiseen, vaikka nämä eivät edes olisi erityisen kiinnostuneita kuntoilusta.

Laatikaisen mukaan arjessa liikkumiseen voidaan vaikuttaa paitsi kannustamalla ihmisiä lenkkipoluille, myös kaupunkisuunnittelulla.

– Tiivis kaupunkirakenne, hyvät kävely- ja pyöräilyreitit sekä viher- ja vesialueet kannustavat arkiliikkumiseen. Myös hyvät julkisen liikenteen yhteydet tukevat liikkumista, kun pysäkeille joutuu kävelemään, Laatikainen kuvailee.

– Terveyden ja hyvinvoinnin kannalta on tärkeää, että kaikki pääsisivät liikkumaan lähiympäristössään.

Laatikainen halusi tavata Vuosaaressa, koska se edustaa hänen mielestään arkiliikkumisen kannalta hyvin suunniteltua kaupunkia. Muita yhtä hyviä ovat sekä uusi että vanha Herttoniemi, Arabianranta, Myllypuro ja Malmi.

– Mutta yllättäen myös Töölö ja Vallila. Mutta ne onkin rakennettu ennen autojen ylivaltaa, Laatikainen sanoo.

Mutta eivät asiat ole muuallakaan huonosti. Laatikaisen mielestä Helsingissä tehdään paljon asioita oikein arkiliikkumista ajatellen.

Tutkimuksen kohteena olleet, 55–75-vuotiaat helsinkiläiset, saivat tutkimuksessa nimetä myös ”onnen paikkojaan” kaupungissa. Tuskin on sattumaa, että ne ovat pitkälti samanlaisia kuin paikat, jotka saavat ihmiset liikkumaan.

– Vuosaaressa onnen paikkoja merkittiin paljon juuri Aurinkolahteen. Rannat, vesiaiheet ja viheralueet näyttävät tuottavan ihmisille onnellisuutta, Laatikainen päättelee.

Onnen paikkoihin Aallon tutkimusryhmässä on perehtynyt niistä gradun tehnyt Elli E. Saari

Nykyisin arkiliikkumisen edistäminen on otettu huomioon jopa Helsingin strategiassa.

Laatikainen kiittelee esimerkiksi Jätkäsaaren suunnittelua.

– Asuinaluetta halkoo tulevaisuudessa suuri viheralue. Liikkuminen on lähtökohtaisesti suunniteltu niin, että tätä kevyen liikenteen pääväylää pitkin pääsee kävellen, pyörällä tai vaikka pyörätuolilla sujuvasti aina Ruoholahteen saakka, Laatikainen sanoo.

Tutkimuksessa selvisi, että ympäristö on vahvemmin yhteydessä kävelyn määrään kuin henkilön tulotaso, koulutus tai koettu terveys.

– Mielekkääksi koettu ja käveltävä lähiympäristö voi saada sohvaperunankin liikkeelle, Laatikainen sanoo.

Näin arkiliikuntaa edistetään

Tiivis kaupunkirakenne ja hyvät kävelyreitit kannustavat kävelemään ja pyöräilemään.

Laadukkaiksi koetut paikat motivoivat lähtemään ulos.

Ikääntyvät ihmiset kokevat laadukkaimmiksi ympäristöiksi erityisesti kotinsa lähellä olevat vesi- ja viheralueet, kun taas lapsille ja nuorille tärkeitä ovat koulujen pihat ja urheilualueet.

Ympäristö, jossa on hyvä julkinen liikenne, on suoraan yhteydessä kävelyn määrään. Pysäkeille ja asemille kävellen siirtyminen edistää terveyttä verrattuna siihen, että vaihtoehtona on liikkumattomuus tai autolla kulkeminen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Rantapuistoon tuli Helsingissä grillauspaikat mutta ei julkista vessaa, koska sitä vastustettiin – "Yksilön itsekkyys koituu aina kaikkien haitaksi"
 2. Upouuden koulun lasikatto ei kestänyt rankkasateita – "Seuraava ongelma on kosteuden aiheuttama huono sisäilma"
 3. Harva tietää tästä Mauno Koiviston 60-vuotisjuhlan kunniaksi tehdystä muistopaikasta Helsingissä – "Häpeällistä, ettei ole hoidettu"
 4. Tästä syystä Helsingin kaikki poliisiveneet ovat Villejä – "Nimi juontaa juurensa 60–70-lukujen taitteeseen"
 5. Tässäkö uusi keino vähentää auton tarvetta Helsingissä? – yhteiskäytöllisten tavarapyörien kokeilu alkoi
 6. Tiede: Miksi ihminen juo, vaikka se on haitaksi? Hyödyt saa heti ja riskit joskus myöhemmin, sanoo tutkijaprofessori Pia Mäkelä
 7. Tiede: Aamuryypyn voimin kirkkoon, ristiäisissä olutta, paloviina vei oikeuteen – Tällaista oli arki alkoholin kanssa 1600-luvulla
 8. Linnanmäki nostaa päivittäisten kävijöiden kiintiötä – "Opettelimme uusia toimintamalleja pienemmillä asiakasmäärillä"
 9. Nuuksiossa retkeileviä kannustetaan käräyttämään laittomat tulipaikat
 10. Vastuullisuus noussut tärkeäksi perusteeksi verkkokaupassa – tuotteen ympäristömerkki nähdään tärkeänä
 11. T24: Asiakkaat palasivat Viron ostoskeskuksiin toukokuussa – Vähittäiskaupan liikevaihto laski vain prosentin viime vuoteen verrattuna
 12. Epäiletkö uniapneaa? Aalto-yliopistossa kehitetty uusi älypuhelinsovellus kertoo, kärsitkö hengityskatkoksista
 13. Omistajailmoitus jäi lainvastaisesti tekemättä yli puolella yrityksistä – PRH: voi vaikeuttaa yritysten toimintaa
 14. HSL:n liikenteeseen liki 60 uudenlaista sähköbussia
 15. Maksuhäiriöistä merkintä jo lähes 400 000:lla – vuodessa tuli tuhansia lisää ja koronan odotetaan vielä kasvattavan määrää

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Kuva: Senaatintorin terassi aukesi hyvin hiljaisena – juomien hintataso jakoi heti mielipiteet
 2. Vihamielinen peli-ilmiö käänsi päitä Helsingin keskustassa – nämä 5 asiaa jokaisen tulee tietää The Last of Us Part II:sta
 3. Nämä 9 Helsingin ravintolaklassikkoa tulisi kokea edes kerran elämässä – "Keittiö ja palvelu ovat olleet ensiluokkaisia kautta aikojen"
 4. "Aikataulussa ollaan enää nippa nappa" – Raidejokeri kohtasi vaikeuksia, jotka projektinjohtajan mukaan tässä kohti hanketta ovat "hankala asia"
 5. Ainutlaatuinen saari avautuu retkikohteeksi Helsingissä – 1800-luvun luotsituvasta tehtiin ravintola
 6. IS: Turkulainen Kristina ällistyi – Postissa tuli kirje ja 1200 dollaria presidentti Donald Trumpilta
 7. Lähes 100 päivää palanut koronasymboli sammutettiin Helsingissä – hotellinjohtaja paljastaa, kuinka jättisydän tehtiin
 8. Upouuden koulun lasikatto ei kestänyt rankkasateita – "Seuraava ongelma on kosteuden aiheuttama huono sisäilma"
 9. Näin paljon maksaa oluttuoppi Senaatintorin jättiterassilla – Ravintoloitsija lupaa: "Ei riistohintoja eikä terassilisää"
 10. Eveliina Heinäluoma haluaa Helsinkiin uuden apulaispormestarin – "Tärkeää löytää työttömille reitti työelämään palaamiseen"
 11. UIT: Konkurssihakemus olisi jätetty tekemättä, jos Posti olisi tuonut tärkeän kirjeen ajoissa – "Emme missään tapauksessa ole menossa konkurssiin"
 12. Helsinki tekee syksyllä päätöksiä satamien sijanneista – satamaselvitykselle heti kritiikkiä: "Miksi toimivaa käytäntöä ei haluttu tutkia vaihtoehtona?"
 13. Harva tietää tästä Mauno Koiviston 60-vuotisjuhlan kunniaksi tehdystä muistopaikasta Helsingissä – "Häpeällistä, ettei ole hoidettu"
 14. USU: Näin paljon oluen, viinin ja väkevien hinta voi nousta – Alkoholiveron korotus syksyllä hallituksen käsittelyyn
 15. T24: Muista ottaa virallinen matkustusasiakirja mukaan Tallinnan matkalle, muuten voit saada mojovat sakot

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.